Raskrinkavanje.ba

Besmislice o 5G mreži kao uzroku pandemije i dalje popularne na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama kruži dvije godine star snimak o tome kako je pandemija Covid-19 “napad elektromagnetnim oružjem”.

Foto: Flickr

Na Telegram kanalu iSTiNA u augustu 2022. godine objavljen je videosnimak uz opis u kojem se sugeriše da je pandemija Covid-19 bila izmišljeni izgovor za zloupotrebu 5G tehnologije.

Claire Edwards (Kler Edvards) - Covid 19 "kriza" je biološki i elektromagnetni rat prekriven dimnom zavesom nepostojećeg virusa koji je samo priprema za zajedničku operaciju mnogo većeg obima testova 5G kao oružja! 

U snimku, objavljenom s prevodom na naš jezik, izvjesna Claire Edwards tvrdi:

Drugi talas [Covid-19] bit će napad elektromagnetskim oružjem i to je ono s čime se mi suočavamo upravo sada i zato je taj dokument tako važan. Zato ako nameravamo da preživimo ovo, moramo da poduzmemo određene mere kako bi zaštitili naše zdravlje… i da izbegnemo da postanemo meta toga. Posebno da ojačamo naš imunitet kao i da ojačamo snagu našeg tela. Mi znamo da su oni koristili Lowckdown mere i zatvaranje kako bi ubrzali instalaciju 5G mreže. Mi to znamo, a to možete i sami da vidite, ja lično sam bila šokirana kada sam videla to ovde u Beču koliki je ogroman broj tih antena koje su postavljene odmah pored škola, obdaništa i domova zdravlja. To je zastrašujuće! Takođe mi je rečeno da je i Wi-Gi (5G internet u gigahercima) postavljen u britanskim školama. Zato ja moram da upozorim roditelje da ne šalju svoju decu u škole. Zato što će taj drugi talas da bude elektromagnetno zračenje!!! I namera im je da onda kažu kako su deca zahvaćena time i kako šire taj navodni “Covid” zbog čega će se onda desiti da oni proglase karantin u školama pa se može desiti da ih roditelji više ne vide… i to je realno… 

Ovaj snimak objavljen je na nekoliko Facebook i Twitter profila proteklih mjeseci, a “renesansu” je doživio na “zavjerološkom” Facebook profilu Marko Kraljević Znate Koji, gdje je objavljen 10. decembra. Do datuma pisanja ove analize objava s ovog profila podijeljena je više od 350 puta.


Šta su činjenice?

Snimak objavljen na Telegram kanalu iSTiNA isječak je iz dvosatnog YouTube obraćanja Claire Edwards, objavljenog na njenom YouTube kanalu u augustu 2020. godine. Ukratko, u videu Edwards prezentuje “dokument” koji navodno dokazuje njene tvrdnje o 5G mreži kao stvarnom uzročniku pandemije Covid-19. Kako objašnjava, “izvještaj” je dobila i prevela na engleski jezik nekoliko sedmica prije snimanja videa. Ne objašnjava odakle dokument dolazi i da li su informacije u njemu pouzdane, već odmah počinje da ga prezentuje.

Ne postoji mnogo informacija o Claire Edwards na internetu, osim tvrdnje da je radila za Ujedinjene nacije (UN) 18 godina. To su za Reuters potvrdili i iz UN-a, objašnjavajući da je radila kao službenica za konferencijske usluge od 1999. do 2017. godine. Online popularnost stekla je 2020. godine šireći teorije zavjere o 5G mreži i pandemiji Covid-19, a njene tvrdnje bile su predmet nekoliko fact-checking analiza do sada (1, 2).

Peta generacija telekomunikacijske tehnologije (5G) predstavljena je 2019. godine s ciljem da pruži bržu povezanost s većom propusnošću i manjim kašnjenjem, poboljšavajući performanse telefonskih poziva, streaminga, videokonferencija, igara i poslovnih aplikacija, kao i odziv povezanih sistema i mobilnih aplikacija. Naime, bežični komunikacioni sistemi koriste radiofrekvencije za prenos informacija kroz vazduh. 5G radi na isti način, ali koristi više radiofrekvencije koje su manje opterećene, što omogućava prenos više informacija mnogo većom brzinom.

Suprotno tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, ne postoje dokazi da 5G mreža uzrokuje zdravstvene probleme niti da je odgovorna za pandemiju Covid-19.

Svjetska zdravstvena organizacija je 27.2.2020. godine pisala o utjecaju 5G-a na zdravlje:

Do danas, i nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno-posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. Zaključci u vezi sa zdravljem izvlače se iz studija koje su rađene na čitavom radiospektru, ali dosad je samo nekoliko studija izvedeno na frekvencijama koje će koristiti 5G.

Zagrijavanje tkiva je glavni mehanizam interakcije između polja radiofrekvencije i ljudskog tijela. Izlaganje radiofrekvencijama sadašnjih tehnologija rezultira u zanemarivom podizanju temperature ljudskog tijela. 

Kako se frekvencija povećava, prodiranje u tjelesna tkiva smanjuje se i upijanje energije se više zadržava na površini tijela (koža i oko). Ukoliko izloženost ostaje ispod međunarodnih standarda, ne očekuju se posljedice po javno zdravlje.

Dakle, izlaganje 5G tehnologiji, kao i drugim bežičnim tehnologijama, nema značajne posljedice po ljudsko zdravlje. 

Za potrebe ranije analize u kojoj smo pisali o tvrdnjama u vezi s 5G mrežom ovo je pobliže objasnio stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH Aleksandar Mastilović:

Svaki bežični signal koji koristimo u komunikacijama, od WiFi kod kuće do Bluetootha, pa do mobilnih mreža svake od generacija, bez razlike i 5G, u svojoj prirodi je elektromagnetni talas. U elektromagnetne talase spada i svjetlost koja nas zrači 300.000-700.000 GHz, zavisno od nijanse boje, i znači život, a ne opasnost. Tek iznad 700.000 GHz počinju UV zračenja, koja spadaju u jonizujuća i mogu razbiti DNK živog tkiva, pa se zbog toga trebamo više plašiti nezaštićenog boravka sat vremena na ljetnom suncu nego svih nejonizujućih zračenja do danas. Uvijek se može napraviti opasan elektromagnetni talas laserskog usmjernog tipa u jednu tačku, ali to nije slučaj u telekomunikacijama i sve navedene tvrdnje u proširenim teorijama zavjere nemaju vjerodostojne potvrde u vodećim naučnim bazama.

Povezivanje pandemije s 5G mrežom besmisleno je, prvenstveno zato što Covid-19 uzrokuje mikroorganizam, virus SARS-CoV-2. Osim toga, gotovo sve države svijeta pogođene su pandemijom, iako mnoge nemaju instaliranu 5G mrežu, uključujući i BiH.

Dvije i po godine nakon što je Claire Edwards objavila svoj video, jasno je da se događaji koje je u njemu predvidjela nisu desili. Nije bilo nikakvog “napada elektromagnetskim oružjem” i roditeljima nisu “nestala djeca” koju su poslali u školu.

Shodno činjenicama, tvrdnje da je drugi talas infekcije Covid-19 “napad elektromagnetskim oružjem” i da je za to odgovorna 5G mreža te da postoji plan da se “elektromagnetno zračenje” iskoristi za odvajanje djece od roditelja, na našem govornom području prvobitno objavljene na Telegram kanalu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.08.2022

Telegram profili: Telegram kanal iSTiNA: 5G i drugi talas Covid-19

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.12.2022

Twitter profil: Twitter profil "PLANDEMIJA": 5G i drugi talas Covid-19

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.12.2022

Twitter profil: Twitter profil "PLANDEMIJA": 5G i drugi talas Covid-19

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.12.2022

Facebook profili i stranice: Marko Kraljević Znate Koji: 5G i drugi talas Covid-19

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti