Raskrinkavanje.ba

Besmislice o HIV virusu u narandžama

Priča o HIV virusu u narandžama samo je još jedna lažna vijest sa društvenih mreža.

Već nekoliko godina na online i društvenim medijima povremeno se reciklira fotografija narandži navodno zaraženih virusom HIV-a.

Većina objava sadrži kratki opis i nema nikakvih provjerljivih detalja:

Carinska sluzba Alzira je otkrila veliku kolicinu narandzi, uvezenih iz Libije,u koje je ubrizgavana HIV-pozitivna krv! Pazljivo kupujte voce.

Početkom 2015. godine portal “Snopes” raskrinkao je navode o “zaraženim narandžama”. Između ostalog, u analizi se navodi da od kraja 2014. postoji nekoliko različitih verzija ove priče i da nije poznato kada i gdje je tačno nastala.

Ono što je sigurno tačno jeste da opasnost koju poruka priziva ne postoji. Jednostavno zato što AIDS ne može preživjeti izvan ljudskog tijela. 'On je krajnje osjetljiv i onog trenutka kada nije na 37 stepeni i kada nije u svojoj tečnoj čahuri, umire, što je razlog iz kojeg nije zarazan ni u suzama ili pljuvački’, kazala je Jeanine Rochefort iz Médecin du Monde.”

Iste godine i „Washington Post“ pisao je o ovoj temi kao o lažnoj vijesti.

Na nekoliko domaćih portala pojavila se i klikbejt verzija članka sa sljedećim naslovom:

INTERNETOM SE ŠIRI VELIKA PANIKA! U narančama našli ubrizganu krv HIV pozitivne osobe! (Haber.ba, Cure.ba)

(FOTO) INTERNETOM SE ŠIRI VELIKA PANIKA! ‘U narančama našli ubrizganu krv HIV pozitivne osobe’? (Croative)

Ipak, u svim navedenim člancima se navodi:

No, prema svemu sudeći riječ je o lažnoj uzbuni i bespotrebnom širenju panike jer je ista takva vijest objavljena upravo u veljači 2015. godine, a u jednom od članaka na istu temu napisano je: ”Bez obzira na podrijetlo slike, ovakva situacije je jednostavno nemoguća. Čak i ako su naranče isporučene iz Libije (ili od negdje drugdje), a u Alžiru je ubrizgana injekcija s HIV-om, HIV ne može prenijeti na opisan način što nam je dokaz kako cijela priča nema smisla.”, stoji u tekstu.

Sve objave ove fotografije uz lažnu tvrdnju da su iste zaražene HIV-om,  ocjenjuemo kao lažnu vijest. Članke u kojima je ista iskorištena za senzacionalistički naslov ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 18.12.2018

Facebook profili i stranice: Funnytube

-Carinska sluzba Alzira je otkrila veliku kolicinu narandzi,uvezenih iz Libije,u koje je ubrizgavana HIV-pozitivna krv !!!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 02.02.2016

Facebook profili i stranice: Carinska sluzba Alzira je otkrila veliku kolicinu narandzi,uvezenih iz Libije,u koje je ubrizgavana HIV-pozitivna krv !!!

Carinska sluzba Alzira je otkrila veliku kolicinu narandzi,uvezenih iz Libije,u koje je ubrizgavana HIV-pozitivna krv !!!

  • Lažna vijest
Klikbejt 12.02.2016

Haber: INTERNETOM SE ŠIRI VELIKA PANIKA! U narančama našli ubrizganu krv HIV pozitivne osobe!

Ovo je prava istina o jezivim narančama.

  • Klikbejt
Klikbejt 20.12.2018

Croative: (FOTO) INTERNETOM SE ŠIRI VELIKA PANIKA! ‘U narančama našli ubrizganu krv HIV pozitivne osobe’?

Ovo je prava istina o jezivim narančama. A svako malo takve informacije pune razne inboxe društvenih mreža, ali i mail sandučića.

  • Klikbejt
Klikbejt 19.02.2016

Kurir: O OVOME REGION PRIČA: Da li su pomorandže iz Libije zaražene virusom HIV?!

Internetom se već neko vreme širi vest o voću koje je zaraženo virusom HIV. Navodno je reč o pomorandžama koje su, kako je objavljeno na Fejsbuku stig...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 13.02.2016

Cure: INTERNETOM SE ŠIRI VELIKA PANIKA! – U narančama našli ubrizganu krv HIV pozitivne osobe!

Ovo je prava istina o jezivim narančama.

  • Klikbejt