Raskrinkavanje.ba

Besmislice o krađi humanitarne pomoći za Siriju

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno dokazuje da “Amerikanci kradu humanitarnu pomoć namijenjenu Siriji”. To nije tačno.

Foto: Shutterstock

Na Twitteru je 17. marta objavljena tvrdnja da Amerikanci kradu humanitarnu pomoć upućenu Siriji. Kao dokaz, predstavljena je fotografija za koju se tvrdi da prikazuje američkog vojnika sa šatorom koji je navodno u Siriju stigao iz Kine kao dio humanitarne pomoći. Riječ je o retweetu objave na engleskom jeziku, koji sadrži identične tvrdnje. Sličnih objava bilo je još na Twitteru i Facebooku (1, 2).

Pre nekoliko dana Kinezi su otkrili da američka vojska koristi šatore iz Kine. Tek sada se ispostavilo da su ovi šatori iz humanitarnog konvoja koji je Kina poslala u Siriju. Amerikanci ne kradu samo naftu iz Sirije, već i humanitarnu pomoć.

 

Šta su činjenice?

 

Fotografija vojnika koji u rukama nosi predmet zapakovan u ambalažu na kojoj su ispisana kineska slova dijelila se i na drugim jezicima sa opisima u kojima se tvrdi da “Amerikanci kradu kinesku humanitarnu pomoć”. Associated Press, Open i Radio Free Asia već su pisali o tome da su ovi navodi neutemeljeni.

Kako su ustanovili pomenuti mediji i platforme za provjeru činjenica, fotografiju je prvobitno objavila upravo američka vojska 7. marta. U opisu slike, objavljene na verifikovanom Instagram nalogu United States Army, navodi se da prikazuje vojnike u akciji pružanja pomoći pogođenim zemljotresom u Turskoj. U objavi je označen i Instagram nalog 101. vazdušno-desantne divizije, 101st Airborne Division (101stabndivaa).

Pogledajte kako @101stabndivaa #Pravi razliku. Vojnici nastavljaju sa podrškom USAID-u - Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u pružanju pomoći pogođenima zemljotresom u Turskoj.

Foto: Screenshot objave sa Instagram naloga United States Army

Iz američkog Ministarstva odbrane za Associated Press su potvrdili da je fotografija nastala u turskoj vojnoj bazi Indžirlik. Portparol Ministarstva Garron J. Garn potvrdio je za ovu agenciju da su tvrdnje o krađi humanitarne podrške lažne.

Portparol Ministarstva odbrane, potpukovnik Garron J. Garn, potvrdio je za AP da su tvrdnje “definitivno lažne”. Garn je dalje objasnio da je vojnik – iz borbenog tima 2. brigade 101. zračno-desantne divizije – utovarao šator, zajedno sa ostalim stvarima koje treba poslati turskim vlastima, kako bi ga podijelio onima koji su pogođeni zemljotresom.

“Provjerili smo sa vojnikom na fotografiji i predmet koji je nosio – šator – došao je iz veće zalihe šatora, koji su imali oznake na više jezika. Gomila sa šatorima, jedna od mnogo gomila stvari koje je međunarodna zajednica donirala kao pomoć Turskoj, bila je pod kontrolom turskih vlasti u turskoj vazdušnoj bazi Indžirlik”, naveo je Garn u mailu.

Kako navode Open i Radio Free Asia, Kina jeste slala pomoć Turskoj i Siriji nakon razornih zemljotresa koji su ove dvije zemlje pogodili početkom februara, među kojima su i šatori. Ipak, ova fotografije nije dokaz da su američki vojnici “krali” tu pomoć, već su učestvovali u njenom transportu. U članku Radio Free Asia također se navodi da su mnogi paketi pomoći čije su fotografije objavljivali mediji imali naljepnice na stranim jezicima ili strane zastave. 

AP je ukazao i na to da je jedinica za informisanje američkog Ministarstva odbrane u februaru objavila slične fotografije koje prikazuju američke vojnike u vazduhoplovnoj bazi Indžir. Na ovoj je stranici objavljena i fotografija istog vojnika dok nosi sličan predmet sa oznakom UNHCR-a.

Prema članku objavljenom na stranici Stars and Stripes, vazduhoplovna baza Indžirlik služila je kao primarna baza za priliv inostrane pomoći koja je dalje distribuirana. 

Shodno navedenim činjenicama, prvu objavu u kojoj je fotografija predstavljena kao dokaz za tvrdnju da Amerikanci “kradu kinesku humanitarnu pomoć” upućenu Siriji ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke