Besplatne karte koje bi vas mogle skupo koštati

Pokušaj krađe podataka prerušen je u “nagradnu igru” koja obećava dvije besplatne  avionske karte kompanije “Croatia Airlines”. 

Jedan od naših čitalaca prijavio nam je putem Facebooka web stranicu koja se predstavlja kao avio-kompanija “Croatia Airlines”. Na toj stranici je postavljena lažna nagradna igra koja obećava dvije besplatne karte za let ovom avio-kompanijom. 

Prošle godine pisali smo o lažnoj stranici avio-kompanije “Wizzair” koja je za 15. rođendan “poklanjala” karte za letove putem “Wizzaira”.

Po istom receptu, ove jeseni pojavilo se nekoliko stranica koje su iskoristile činjenicu da “Croatia Airlines” proslavlja 30. godinu postojanja kako bi krale podatke od osoba koje bi povjerovale da je riječ o legitimnoj nagradi. U ovom slučaju riječ je o dvije stranice: croatiaaitlines-tickets.club i croatiaairlines.monster. 

Prilikom otvaranja obje stranice u web pregledniku Chrome, dobili smo upozorenje da pokušavamo pristupiti stranici sa opasnim sadržajem. Ovo nije bio slučaj prilikom otvaranja u većini drugih preglednika putem kojih smo otvarali stranicu (Firefox, Edge, Internet Explorer, Brave). 

Na obje stranice nalaze se ankete koje je trebalo popuniti kako bi se došlo do karata. Nakon popunjavanja, da bi se došlo do “besplatnih karata koje smo osvojili”, stranica sa domenom “.club” traži da se anketa podijeli putem aplikacija Viber ili WhatsApp prema 10 kontakata iz imenika, dok je ona sa domenom “.monster” tražila da podijelimo link putem Facebooka.

Nakon što se link podijeli na Facebooku, postaje dostupna opcija “Like”, opisana kao “drugi korak” za preuzimanje navodnih besplatnih karata. Međutim, opcija “Like” je zapravo link na sajt offergiver.com, koji se otvara kada se klikne na ovo dugme.

Stranica “Offergiver” je u međuvremenu suspendovana i više nije dostupna, te se više ne može utvrditi šta se nalazilo na stranici. No, sudeći po upozorenju koje se pojavljuje kada se stranica pokuša otvoriti putem preglednika Chrome i Firefox - da je riječ o stranici na kojoj postoji opasnost od krađe podataka - možemo pretpostaviti da je riječ o sličnom sadržaju kao što je bio slučaj i sa nepostojećom nagradnom igrom “Wizzaira”, to jest da se konačnoj “destinaciji” od posjetitelja/ke traži da upiše broj svoje bankovne kartice.

Obje stranice su, ispod poziva da se anketa podijeli, imale i komentare koji samo izgledaju kao da su ih ostavili Facebook korisnici. Naime, riječ je o skripti koja sama pokreće “ostavljanje komentara” pa to izgleda kao da ljudi komentarišu u realnom vremenu. Nepostojeći Facebook korisnici su tu kako bi dali kredibilitet prevari. 

Šta Croatia Airlines kaže na sve to?

Na zvaničnoj Facebook stranici avio-kompanije Croatia Airlines, u nekoliko navrata je postavljano upozorenje kako kompanija ne provodi nagradnu igru, te da nisu vlasnici spomenutih domena. 

Ovo je samo jedna od više stotina prevara koje svakodnevno vrebaju sa weba, zato uvijek treba provjeriti sve sumnjive ponude putem zvaničnih kanala - pozivom na telefon, e-mailom ili kontaktiranjem zvanične Facebook stranice kompanije ukoliko je ima (plava kvačica pored naziva Facebook stranice znači da je riječ o verifikovanoj stranici). Konačno, nikada ne treba davati bankovne podatke za besplatne stvari i ponude koje izgledaju predobro da bi bile istinite - jer su u većini slučajeva u pitanju prevare. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Priča o Billu Gatesu i novinarki kojoj je ponudio prazan ček je urbana legenda

Lažna priča o intervjuu tokom kojeg je Bill Gates novinarki ponudio prazan...

Lažna vijest
Dezinformacija
Švedske škole nisu organizovale “parade ponosa”

Na portalu Nulta tačka objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi da šved...

Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: Medijske manipulacije mišljenjem sutkinje Nyambe i “pandemija” dezinformacija

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću u Haagu tema je kojom su se med...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me