Bespotrebna dramatizacija sportskih tema

Srbijanski portal “Alo” i portal “24 Sedam” mamili su svoje čitatelje manipulativnim sportskim naslovima.

Nakon ulaska Novaka Đokovića u treće kolo Rolangarosa, na portalu “Alo” se pojavio potpuno suvišan članak koji zapravo mišljenje i komentar podmeće pod vijest. U naslovu članka velikim slovima navedene su fraze “bruka” i “sramota”, nije imenovana “legenda tenisa” te je izmišljen i citat:

[1]BRUKA I SRAMOTA Legenda tenisa: Koji Novak, brzo će on ispasti s Rolan Garosa!
Početak Rolan Garosa, što se tiče Novaka Đokovića, nije mogao biti bolji. Jeste da nije imao neke preterano jake i "zvučne" protivnike, Rožerija Dutru da Silvu i Đaumea Munara, ali deluje da je u formi. Ukoliko još samo malo podigne nivo igre, Novak se može naći u samoj završnici takmičenja, s čim se ne slaže legendarni Pet Keš. Jedan od onih šampiona koji je oduvek podržavao Novaka, sada ga je za Pariz, manje-više precrtao.

Šta je u stvari rekao Pet Keš?

"Novak nije igrao mnogo mečeva – što je osnovni preduslov za uspeh na šljaci. Upravo zbog toga, ne verujem da bi mogao da ode previše daleko na ovogodišnjem Rolan Garosu", smatra Keš.

Osim što je članak vidno pristrasan i više predstavlja mišljenje nego vijest, naslov “Koji Novak, brzo će on ispasti s Rolan Garosa” ne odgovara stvarnoj izjavi i zvuči poprilično uvredljivo za Đokovića. “B92” je sa druge strane ispravno najavio svoj članak o istoj temi i izjavi koja uopće nije tako oštra i dramatična: “"Ne verujem da će Novak doći previše daleko na Rolan Garosu””.

Upravo zbog senzacionalističke najave članak portala "Alo" ocjenjujemo kao klikbejt.

Portal “24 sedam” također je jednu sportsku temu najavio dramatično i senzacionalistički. Na ovom portalu objavljen je članak pod naslovom koji donosi standardne floskule “da se naježiš” i “ovo morate pročitati”:

[2]DA SE NAJEŽIŠ – Ovu izjavu Arsena Wengera morate pročitati!

Naslov obećava mnogo, nakon čega slijedi uvod u kojem se objašnjava da se Wenger na kraju sezone oprašta od klupe Arsenala. Članak dolje donosi i izjavu navedenog trenera:

Pažljivo sam razmišljao i razgovarao sa čelnicima kluba i osjećam da je pravi trenutak da na kraju sezone odem iz kluba. Čast mi je i zadovoljstvo što sam imao privilegiju da tako dugo radim u ovom klubu i da imamo neke nezaboravne godine. Zahvaljujem se osoblju, igračima, navijačima koji ovaj klub čine tako posebnim. Pozivam sve navijače da budu uz klub kako bi se opet vratili u sami vrh. Moju ljubav i podršku će imati zauvijek – napisao je Wenger.

Međutim, njegova izjava nije ništa više nego konvencija kada se odlazi iz nekog kluba na civilizovan način. “Moju ljubav i podršku će imati zauvijek” nisu riječi od kojih bi se naježili, a stvarni razlog ovako dramatičnog naslova vidimo u reklamama koje se prikazuju. U samom tekstu članka vidimo 2 reklame - ispod slike i pri samom kraju, koje smo zatvorili kako ne bi promovisali oglašivače:

Pored 2 reklame u samom tekstu, vidimo još 4 pored teksta i 2 na dnu samog portala - ukupno 8:

I ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt zbog očiglednog nesklada između naslova i sadržaja teksta.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "ALO"
  2. ^ Citat: "24 sedam"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 31. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me