Bespotrebno dizanje panike

Izlazak Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS na ulice Istočnog Sarajeva bio je razlog da “Slobodna Bosna” objavi članak u kojem postavlja pitanja, ali se ne trudi da nađe odgovore.

“Slobodna Bosna” je 29. januara objavila članak nastao na osnovu fotografija pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP RS napravljenih u blizini Autobuske stanice u Istočnom Sarajevu.  

ZABRINJAVAJUĆI PRIZORI NA GRANICI DVA SARAJEVA: Maskirani pripadnici MUP-a RS zaustavljaju građane koji žele preći entitetsku liniju!

Na liniji dva entiteta prema sarajevskom naselju Dobrinja, pripadnici MUP-a u RS-u obučeni u maskirne uniforme, s kapama na glavi i drugim cijevima zaustavljaju i legitimišu vozače koji namjeravaju preći entitetsku granicu.

Članak je ilustrovan fotografijama na kojima se ne vidi zaustavljanje i legitimisanje lica, već samo policajci kako su opisani. Ovaj članak prenijeli su i “Face TV”, “Kvaka”, “Politika Express”, “Bolja Bosna” i drugi mediji.

Ono što se u članku ne navodi jeste da li je autor članka kontaktirao nadležne organe i da li je pokušao dobiti odgovore na pitanje zbog čega su navedene jedinice raspoređene na terenu. Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upit “Slobodnoj Bosni” o tome da li su kontaktirali MUP prije objavljivanja članka, na šta do trenutka pisanja ove analize, nismo dobili odgovor.

Povodom tvrdnji objavljenih u “Slobodnoj Bosni”, kontaktirali smo Vesnu Stokanović glasnogovornicu Policijske uprave Istočno Sarajevo. Ona nam je rekla da je riječ o aktivnostima koje je načelnik PU Istočno Sarajevo,  Branimir Šehovac, najavio 18.1.2019. godine u izjavi za Novinsku agenciju “Srna”. Dok na “Srni” nismo pronašli članak sa takvom izjavom, informacija je objavljena na stranicama “RTRS-a” i drugih medija, navodeći “Srnu” kao izvor.

"Radimo pojačane aktivnosti, kao i kontrolu lica i vozila s ciljem poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti", naveo je Šehovac i pozvao građane da prilikom kontrola izađu u susret policijskim službenicima i ponašaju su u skladu sa zakonom, jer će na taj način pomoći policiji u radu. On je istakao da će niz preventivnih i represivnih mjera biti preduzeto i u narednom periodu. Šehovac je dodao da u ovim aktivnostima učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica, jedinice za podršku, te saobraćajna i kriminalistička policija.

Pisanu potvrdu dobili smo od  Mirne Miljanović, načelnice Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP RS.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac je već  prije 15 dana najavio da su na području ove PU pojačane mjere bezbjednosti i da podršku pružaju i pripadnici SAJ-a Cilj ovih mjera i radnji je razotkrivanje i rasvjetljavanje svih vrsta krivičnih djela iz prethodnog perioda, a posebno onih najtežih, kao i sprečavanje vršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, a što je već dalo određene efekte.

U zaključku teksta “Slobodne Bosne” ništa se ne zaključuje, već se postavljaju pitanja na koja postoje konkretni odgovori, ali nisu dati. 

Prvo pitanje koje se postavlja je da li pripadnici MUP-a imaju pravo prema bh. zakonima ovako opremljeni, bez pokazivanja svog identiteta, legitimisati građane BiH? 
Podsjećamo da je Dodik nedavno izjavio kako već ima pripremljen scenarij za proglašenje nezavisnosti RS-a te da u roku od 24 sata pripadnici MUP-a RS mogu biti na entitetskoj granici. Da li je ovo priprema ili možda već početak realizacije Dodikove najave?

Odgovor na prvo pitanje regulisano je Članom 24 stav 3 i 4 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, gdje stoji da policijski službenik koji primjenjuje policijsko ovlaštenje u uniformi ili bi identifikacija ugrozila bezbjednost službenika ili drugog lica, taj službenik nije obavezan da se identifikuje prije primjene policijskih ovlaštenja.

Što se drugog pitanja tiče, postoji vremensko mimoilaženje da bi to bilo moguće. Pojačane policijske aktivnosti počele su prije Dodikove izjave o MUP-u na granici, tako da se teško može reći da je riječ o “početku realizacije”.

Istog dana kada je priča objavljena na portalu “Slobodna Bosna”, na stranici “Alternativne TV” objavljen je članak pod naslovom “Sva krivična djela u Istočnom Sarajevu biće rasvjetljena” gdje se govori o kriminalu, te o sigurnost Istočnog Sarajeva povodom sportskog događaja EOYF.

Pojačane mjere i radnje u Istočnom Sarajevu već su na snazi. Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske danonoćno provjerava i kontroliše vozila i lica, a sve s ciljem poboljšanja bezbjednosti na području Grada Istočno Sarajevo. Za dvije sedmice, Grad će biti domaćin najvećem sportskom događaju u 21. vijeku - Evropskom olimpijskom festivalu mladih. MUP Republike Srpske, prije par mjeseci formirao je štab za obezbjeđenje tri lokacije na Jahorini, Dvorištima i u Palama, gdje će biti sportska borilišta.

Pored članka tu je i video prilog sa fotografijama policije koja zaustavlja i kontroliše građane.

Imajući u vidu sve navedeno, članak “Slobodne Bosne” će dobiti ocjenu klikbejt zbog senzacionalističkog pristupa izvještavanju. Također, zbog tvrdnji da nije jasno zbog čega je uniformisana policija na ulicama te zbog netačne implikacije da to ima veze sa izjavom Milorada Dodika o prisutnosti MUP-a na entitetskoj granici, članak ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Zbog tendencioznog izvještavanja članak ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje.

Napomena

11.10.2023: Članci portala Glas Krajine, Saff, Aktuelno 24h, Globalcir, BH Info magazin, Haber, Svoj ti poso i Objektivno koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 06. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me