“Bezinformativno” prikupljanje klikova: Eva Ras i Ljiljana Blagojević nisu “stradale”

Kreiranjem dezinformacija o tragedijama poznatih ličnosti anonimni portali, ustvari, nastoje prikupiti klikove i na taj način ostvariti finansijsku dobit.

Foto: Flickr

Eksploatisanje vijesti o tragedijama i smrtnim slučajevima poznatih, kao i njihovo “ukrašavanje” dezinformativnom opremom, dobro je poznata praksa koju koriste pojedini, uglavnom anonimni portali, kako bi prikupili što veći broj klikova i time osigurali finansijsku dobit. Svakodnevno se pojavljuju nove mete i žrtve, ali i izvori ovakvih dezinformacija.

Eva Ras

Tako je portal Magazin Dan 18.12.2022. godine objavio članak pod naslovom: 

Srbija u žalosti, UM*LA JE…NIkad prežaljena sm*t ćerke, a evo kako je izgledala u mladosti…(FOTO)

Ovaj članak ilustrovan je fotografijom glumice Eve Ras. U kombinaciji s naslovom to navodi na zaključak da je ona osoba koja je preminula te da se radi o aktuelnoj vijesti. Članak s istim naslovom i sličnim fotografijama prenijeli su i portali Novadanas, Pozitiv media, Cenzurisano.info, Kreacije, Dobar dan, Savjeti za deset i USK vijesti.

U članku koji ne prati novinarsku formu zanemaruju se pravila tzv. obrnute piramide koja podrazumijevaju da se u leadu, odnosno prvom paragrafu teksta, odgovori na najbitnija pitanja, a da se manje bitne informacije navode u nastavku. Umjesto toga, u leadu se navodi da se u “poslednjih par dana u domaćim medijima piše o umiranju” te da je posebno “pogođena domaća estrada”. Kao primjer je navedena smrt poznatog fudbalera Siniše Mihajlovića.

U nastavku članka, koji obiluje stilskim i pravopisnim greškama, suštinski se navodi kako je kćerka Eve Ras, popularne srbijanske glumice, preminula jako mlada, kada je glumica imala 28 godina. Dakle, nasuprot navodima iz naslova kojim se insinuira da je preminula Eva Ras, članak ustvari govori o smrti njene kćerke. Nigdje se u članku ne navodi kada se tačno to desilo, iako je jasno da nije riječ o aktuelnom događaju, kako također nagovještava naslov.

Evina kćerka Kruna Ras je, prema navodima medija (1, 2, 3), preminula 1993. godine u Parizu u 24. godini. Glumica Eva Ras u tom momentu, dakle, nije mogla imati 28 godina, kako je navedeno u članku. Uzimajući u obzir da je Ras rođena 1941. godine, ona je 1993. godine imala 52 godine, a ne 28, kako tvrdi Magazin Dan. 

Portal Savjeti za deset u članku je naveo da je glumičina kćerka imala 28 godina kada je preminula, što je također netačno.

Anonimni portal Wallpapsy u članku objavljenom 19.12.2022. godine također je pisao o istoj glumici, navodeći u naslovu: 

Cijela SRBIJA u žalosti! “Umrla je, ovo je nikad prežaljena smrt, svi u ŠOKU!” Velika legenda nas je napustila! (FOTO)

I ovaj je članak ilustrovan fotografijom glumice Eve Ras, čime se insinuira da se naslov odnosni na nju. U članku, koji također ne prati novinarsku formu i obiluje stilskim i pravopisnim greškama, navodi se da je do redakcije “prije par dana došla jedna šokantna informacija”. U nastavku je navedeno da je glumičina “jako dobra prijateljica prije par dana preminula”. Glumica se navodno oglasila nakon smrti prijateljice, navodeći da je to bila jako posebna osoba u njenom životu te da je nikada neće zaboraviti. 

Dakle, nasuprot naslovu i ilustraciji koji navode na zaključak da je preminula glumica Eva Ras, članak zapravo govori o njenoj prijateljici. 

Ljiljana Blagojević

Portal Balkan life today 19.12.2022. objavio je članak pod naslovom: 

Ostali smo bez još jedne dive na glumačkoj sceni! Kolege iz Narodnog pozorišta objavile vesti, ispraćaju svoju omiljenu Ljiljanu Blagojević

Iako naslov navodi na zaključak da je glumica Ljiljana Blagojević preminula, nakon critica iz njene biografije, navodi se da je otišla u zasluženu penziju.

Isti članak sa sličnim naslovima prenijeli su i portali Cenzurisano, BPortal.icu, Nezavisni portal, Online recepti i pozitiva media.

Nijedan od ovih “bezinformativnih” članaka nema nikakvu informativnu vrijednost niti namjeru. Svi članci govore o događajima koji su se desili u prošlosti i koji nisu relevantni i bitni za javnost. Njihov jedini cilj jeste privlačenje pažnje publike kako bi donijeli što veću zaradu putem prikazivanja reklama. Međutim, iako ovi članci ne donose nikakve bitne i aktuelne informacije, njihovi naslovi su ipak dezinformativni.

Shodno navedenim činjenicama, svi članci dobijaju ocjenu klikbejt zbog očitog nesklada između naslova i sadržaja članaka. 

Tvrdnja da je Eva Ras imala 28 godina u trenutku kada joj je preminula kćerka, prvi put objavljena na portalu Magazin Dan, dobija ocjenu lažna vijest, dok sva ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnji u članku portala Savjeti za deset da je Evina kćerka bila stara 28 godina kada je preminula također dajemo ocjenu lažna vijest. Tvrdnje da je “cijela Srbija u šoku” jer “nas je napustila velika legenda”, objavljene na portalu Wallpapsy, također ocjenjujemo kao lažnu vijest

Napomene:

23.12.2022: Portali Magazin Dan, Savjeti za deset, Pozitiv media, Kreacije, Balkan life today, Nova danas, Nezavisni portal i BPortal.icu su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

26.12.2022: Portal USK Vijesti je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

30.12.2022: Portal Cenzurisano je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 22. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me