BH dijaspora: jedna vijest, dva klikbejta

Na portalu “BH dijaspora” objavljena su dva članka koji donose manje-više istu informaciju - najavu konferencije o zapadnom Balkanu. I dok je sadržaj oba članka preuzet od drugih medija, naslovi su “originalan rad” portala “BH dijaspora”.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “BH dijaspora” 11. aprila 2019. godine objavljena su dva članka koja tematiziraju konferenciju o zapadnom Balkanu koja će se održati 29.4.2019. godine.

Klupko se odmotava: Merkel i Macron sklopili “tajni dogovor” o BiH, niko ne zna šta se tačno događa!

O “odmotavanju klupka” i o “tajnom dogovoru o BiH” nema ništa u tekstu članka koji slijedi, a koji je preuzet sa portala “Oslobođenje”. U originalu naslov članka glasi “Merkel i Macron organizuju 29. aprila konferenciju o zapadnom Balkanu”.

U cijelom članku Bosna i Hercegovina se spominje samo kao učesnica konferencije.

Njemačka i Francuska su i pokretači takozvanog Berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine, u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Nekoliko sati kasnije, objavljen je još jedan članak o istoj temi, ali ovog puta bez “tajnog dogovora”. Zapravo, naslov obećava upravo suprotno -  da će BiH biti izostavljena iz navodnih planova za zapadni Balkan.

SVI SU NAS ZABORAVILI Merkel i Macron imaju poseban plan za Balkan koji ne uključuje BiH!

U originalu naslov članka glasi: “Merkel i Macron imaju plan za Balkan, sazvali su konferenciju u Berlinu” i preuzet je sa portala “Fokus”. Prvi dio članka je u osnovi isti kao i onaj objavljen na “Oslobođenju”, dok drugi dio posmatra konferenciju iz ugla odnosa Kosova i Srbije.

Brojnost predstavnika Kosova i Srbije ukazuje da bi odnosi ove dvije države mogli biti u fokusu sastanka. Mediji špekuliraju da su Merkel i Makron, pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU, objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovaj region.

Sastanak u Berlinu bio bi prvi susret čelnika Srbije i Kosova od novembra prošle godine. Tada su prekinuti kontakti Beograda i Prištine, nakon što je Kosovo jednostrano uvelo 100-postotne tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije. (...)

Izostavljanje Bosne i Hercegovine iz bilo kakvog plana nije spomenuto. Upravo suprotno, odnos Srbije i Kosova ima direktan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, prevashodno zbog, u članku spomenutih tarifa koje je Kosovo nametnulo dvjema državama.

U oba naslova su iznesene tvrdnje koje nisu tačne i koje nemaju utemeljenja u samom tekstu, tako da će oba članka “BH dijaspore” biti ocijenjena kao klikbejt i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Glumci u televizijskom skeču pogrešno predstavljeni kao Joe Biden i Kamala Harris

Nakon što su Jim Carrey i Maya Rudolph u američkoj emisiji Saturday Night L...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnoj fotografiji nije njemački imunolog Ugur Sahin

Ovih dana društvenim mrežama u regionu se masovno dijeli stara fotografija...

Lažna vijest
Lažna vijest
Stara vijest za nove klikove: Almir Čehajić Batko je bio u bolnici, ali prije mjesec

Objavom vijesti od prije mjesec, anonimni portal "Čajevi za" je čitatelje/k...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me