BH dijaspora: jedna vijest, dva klikbejta

Na portalu “BH dijaspora” objavljena su dva članka koji donose manje-više istu informaciju - najavu konferencije o zapadnom Balkanu. I dok je sadržaj oba članka preuzet od drugih medija, naslovi su “originalan rad” portala “BH dijaspora”.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “BH dijaspora” 11. aprila 2019. godine objavljena su dva članka koja tematiziraju konferenciju o zapadnom Balkanu koja će se održati 29.4.2019. godine.

Klupko se odmotava: Merkel i Macron sklopili “tajni dogovor” o BiH, niko ne zna šta se tačno događa!

O “odmotavanju klupka” i o “tajnom dogovoru o BiH” nema ništa u tekstu članka koji slijedi, a koji je preuzet sa portala “Oslobođenje”. U originalu naslov članka glasi “Merkel i Macron organizuju 29. aprila konferenciju o zapadnom Balkanu”.

U cijelom članku Bosna i Hercegovina se spominje samo kao učesnica konferencije.

Njemačka i Francuska su i pokretači takozvanog Berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine, u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Nekoliko sati kasnije, objavljen je još jedan članak o istoj temi, ali ovog puta bez “tajnog dogovora”. Zapravo, naslov obećava upravo suprotno -  da će BiH biti izostavljena iz navodnih planova za zapadni Balkan.

SVI SU NAS ZABORAVILI Merkel i Macron imaju poseban plan za Balkan koji ne uključuje BiH!

U originalu naslov članka glasi: “Merkel i Macron imaju plan za Balkan, sazvali su konferenciju u Berlinu” i preuzet je sa portala “Fokus”. Prvi dio članka je u osnovi isti kao i onaj objavljen na “Oslobođenju”, dok drugi dio posmatra konferenciju iz ugla odnosa Kosova i Srbije.

Brojnost predstavnika Kosova i Srbije ukazuje da bi odnosi ove dvije države mogli biti u fokusu sastanka. Mediji špekuliraju da su Merkel i Makron, pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU, objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovaj region.

Sastanak u Berlinu bio bi prvi susret čelnika Srbije i Kosova od novembra prošle godine. Tada su prekinuti kontakti Beograda i Prištine, nakon što je Kosovo jednostrano uvelo 100-postotne tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije. (...)

Izostavljanje Bosne i Hercegovine iz bilo kakvog plana nije spomenuto. Upravo suprotno, odnos Srbije i Kosova ima direktan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, prevashodno zbog, u članku spomenutih tarifa koje je Kosovo nametnulo dvjema državama.

U oba naslova su iznesene tvrdnje koje nisu tačne i koje nemaju utemeljenja u samom tekstu, tako da će oba članka “BH dijaspore” biti ocijenjena kao klikbejt i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Zabavne informacije” i ozbiljne teme

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz dr...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 t...

Lažna vijest Klikbejt
Dezinformacija
Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astron...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me