Raskrinkavanje.ba

“BH dijaspora” o povećanju PDV-a: Lažna vijest, manipulacija činjenicama i klikbejt

Iduće godine, bar za sada, neće doći do povećanja PDV-a u Bosni i Hercegovini.

Na portalu “Bh dijaspora” objavljen je članak pod sljedećim naslovom:

KATASTROFA U BIH Povećava se PDV, cijene svih namirnica lete u nebo: Političari su nakon izbora zabili nož u leđa narodu i to na najgori mogući način

Članak počinje navodnom izjavom glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje, Ratka Kovačevića:

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.
– PDV će se u BiH nakon Nove godine sa dosadašnjih 17% podići za 2 do 4 posto – najavio je Ratko Kovačević glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH ostujući prije nekoliko dana Dnevniku BHT-a.

U nastavku se navodi kako će zbog povećanja PDV-a doći do porasta cijena mnogih proizvoda:

Najveću direktnu posljedicu osjetit će konzumenti cigareta: Naime, najavljeno je da će pušači kutiju plaćati čak 35% skuplje i to odmah nakon prvog januara.
Proizvođači, s druge strane, nijemi. Kao i do sada, ne oglašavaju se jer im apsolutno nije u cilju da izgube potrošače iako je čijenica da će trgovina na crnom tržištu, uvođenjem dodatnih akciza nakon Nove godine, tek uzeti zamaha.
Vrlo je vjerovatno da će prodaja duhanskih proizvoda u BiH, nakon ove odluke, doživjeti potpuni krah.
Kao posljedica svega, poskupit će i osnovne životne namirnice poput hljeba, mlijeka, jaja, a cijena goriva bi u BiH u narednoj godini mogla doseći historijski rekord.

Prvi dio članka završava napomenom koja kaže da je Hrvatska odlučila smanjiti PDV na 5%:

Napominjemo da je Hrvatska gotovo istovremeno odlučila skresati stopu PDV-a na samo 5%.

No, krenimo redom. Kontaktirali smo samu Upravu za indirektno oporezivanje, i upitali da li je navodna izjava Ratka Kovačevića autentična, te tražili generalni komentar na iznesene tvrdnje. Odgovor smo dobili od potparola direktno, koji nam je rekao kako je njegova navodna izjava, zapravo izmišljena:

Nije tačna informacija da sam najavio povećanje stope PDV-a. UIO je nadležna samo za sprovođenje Zakona o PDV dok nadležnost za kreiranje Zakona imaju Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH. Hoće li biti promjena Zakona o PDVu to će se znati iduće godine.
UIO je pripremila potpuno novi nacrt Zakona o PDV u okviru Twinning projekta finansiranog od EU. Zajedno sa ekspertima iz Austrije, Slovenije i Hrvatske smo propremili nacrt novog Zakona o PDV, ali samo u dijelu da isti bude potpuno usklađen sa direktivom EU. Nismo mijenjali jedinstvenu stopu, kao ni druge elemente u Zakonu koje direktiva ne definiše. To je politička odluka koju će donijeti vladajuća struktura i BiH u momentu usvajanja novog Zakona o PDVu.
Cigarete će u BiH poskupiti od početka 2019. godine i to u prosjeku za 20-40 feninga po paklici cigareta, ovisno o proizvođaču i brendu cigareta. Dakle, povećanje cijene nije 35%, kako je navedeno u Vašem upitu.

Na tragu odgovora koji smo dobili od Kovačevića, pronašli smo i prilog iz Dnevnika BHRT-a objavljen pod naslovom “Povećanje PDV-a naredne godine?”. Prilog odgovara upravo na pitanje iz naslova, međutim tvrdnje koje pronalazimo značajno se razlikuju od onih na portalu “BH dijaspora”.

U prilogu jeste pomenuto moguće povećanje PDV-a od 2 do 4 posto, međutim to nije rekao Ratko Kovačević. Izvor ove izjave je ekonomista Zoran Pavlović. Međutim, ni Pavlović ne tvrdi da će se PDV povećati, nego kaže da je, ukoliko isti akteri uspiju formirati vlast na državnom nivou, povećanje PDV-a “vrlo vjerovatno”.

U prilogu se pominje i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, odakle su rekli da se trenutno radi na novom zakonu o PDV-u, ali da se on ne bavi stopama PDV-a nego drugim stvarima, baš kao što je to rekao i Ratko Kovačević u odgovoru na naš upit.

Ni tvrdnja iz članka portala “BH dijaspora” o tome da Hrvatska spušta stopu PDV-a na 5% nije tačna. Naime u Hrvatskoj postoje 3 različite stope PDV-a, za razliku od BiH gdje postoji samo jedna.

Promjene zakona koje se trenutno dešavaju u Hrvatskoj znače da se PDV na meso, ribu, voće, povrće i pelene spušta s 25 na 13 posto. Dakle, Hrvatska ne smanjuje poreza sa 25% na 5%, nego određeni broj proizvoda prelazi u drugu grupu proizvoda sa drugačijom stopom PDV-a (sa 25% na 13%).

U prilogu BHRT-a su pomenute sve 3 stope obračunavanja u Hrvatskoj, ali na portalu “BH dijaspora” je manipulativno prikazana samo jedna, i to sa pogrešnom konstatacijom da se PDV smanjuje na 5%.

U suštini, cijeli članak portala “BH dijaspora” je manipulativno prenošenje, odnosno pretvaranje priloga iz Dnevnika BHRT-a u tekstualni članak. Pored manipulativno prenesenih dijelova izjava i tvrdnji iz Dnevnika koje su pritom pripisane pogrešnim osobama, anonimni autor članka portala ”BH dijaspora” izmislio je određene dijelove teksta i tvrdnje koje se ni u kom obliku i kontekstu ne nalaze u Dnevniku.

Međutim ni tu nije kraj. Ovaj članak ima i svoj nastavak u kojem se govori o elektronskom podnošenju PDV-a. Bez ikakve najave ili logičnog objašnjenja, članak prelazi sa teme povećanja PDV-a na promjene u načinu podnošenja PDV-a. Ovaj članak zapravo je objavljen na portalu novinske agencije “Fena“ i to pod naslovom “UIO: Od naredne godine prijave PDV-a isključivo elektronskim putem“ još početkom avgusta ove godine.

Stoga, zbog pogrešno prenesene izjave koja je pogrešno i pripisana Ratku Kovačeviću, ali i netačne tvrdnje o promjeni poreske stope u Hrvatskoj, članak portala “BH dijaspora” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama obzirom da je iskorišten dio tačnih i dio izmišljenih tvrdnji kako bi se čitaoci naveli na pogrešan zaključak, ali i klikbejt zbog senzacionalističkog pristupa izvještavanju.

Članak su u izvornom obliku prenijeli i portali “Bugojno danas” i “Informacije za vas” koji su dobili iste ocjene, s tim da je lažna vijest u ovom slučaju postala prenošenje lažne vijesti.

U zaključku, iduće godine, bar za sada, neće doći do povećanja PDV-a u Bosni i Hercegovini. Takav prijedlog nije sastavni dio novog zakona o PDV-u koji je u pripremi, a to je potvrdila i Uprava za indirektno oporezivanje nekoliko puta. Sa druge strane, kao što je to rekao i ekonomista Zoran Pavlović za BHRT Dnevnik, kada zakon uđe u procedure usvajanja, nakon što se formira vlast na državnom nivou, nije isključena mogućnost da do takvih prijedloga dođe.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.12.2018

BH dijaspora: KATASTROFA U BIH Povećava se PDV, cijene svih namirnica lete u nebo: Političari su nakon izbora zabili nož u leđa narodu i to na najgori mogući način

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Klikbejt 04.12.2018

Bugojno-Danas: KATASTROFA U BIH: Povećava se PDV, cijene svih namirnica lete u nebo

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 05.12.2018

Informacije za vas: KATASTROFA U BIH Povećava se PDV, cijene svih namirnica lete u nebo: Političari su nakon izbora zabili nož u leđa narodu i to na najgori mogući način !!!

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 04.12.2018

Globalno: KATASTROFA U BIH POVEĆAVA SE PDV, CIJENE SVIH NAMIRNICA LETE U NEBO: POLITIČARI SU NAKON IZBORA ZABILI NOŽ U LEĐA NARODU I TO NA NAJGORI MOGUĆI NAČIN

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti