“BH dijaspora” o Trumpovom zdravlju

Portal “BH dijaspora” je na svom Facebook profilu reciklirao vlastiti klikbejt iz februara ove godine, te je redovni ljekarski pregled predsjednika SAD pokušao prikazati kao senzaciju.

Na portalu “BH dijaspora”, 9.2.2019. godine objavljen je članak o rezultatima ljekarskog pregleda američkog predsjednika Donalda Trumpa sa opširnim i senzacionalističkim naslovom.

Pa je li moguće? Predsjednik Amerike završio u bolnici: Doktori čak četiri sata pregledali Donalda Trumpa, a onda su objavili vrlo čudnu analizu njegovog zdravstvenog stanja

Iako bi se iz naslova dalo zaključiti da je riječ o hitnom odlasku u bolnicu koji je rezultirao “čudnim” nalazima, sam tekst ne donosi taku tvrdnju.

Zadovoljstvo mi je što mogu iobavijestiti da je predsjednik Sjedinjenih Država veoma dobrog zdravlja i očekujem da će tako i ostati tijekom njegova mandata pa i duže od toga”, rekao je u petak doktor Sean Conley nakon pregleda.“

Dobro zdravstveno stanje Donalda Trumpa je bilo tema o kojoj se diskutovalo u američkim medijima, ali nije pridavana važnost dužini trajanja sistematskog pregleda, što je za “BH dijasporu” bilo sumnjivo.

Svi se pitaju kako je moguće da obični fizikalni pregled traje čak četiri sata.

Ko su “svi” u ovom slučaju, nije poznato,  međutim, mediji koji su prenosili vijest o sistematskom pregledu izvijestili su da je tokom približno četiri sata, Trumpa pregledalo 11 različitih specijalista.

Iako je riječ o priči staroj dva mjeseca, na Facebook stranici ovog portala ona je ponovo podijeljena 29. marta, sa podjednakim rezultatom interakcija kao što je imala podjela iz februara.

Dodatno članak je ilustrovan modificiranom fotografijom na kojoj lice Donalda Trumpa izgleda neprirodno, očito sa namjerom da se i ilustracijom privuče pažnja na tvrdnju o “čudnim medicinskim nalazima”. Fotografija je koja je preuzeta sa “meme” stranice gdje je nazvana “ubuđali Trump”.

S obzirom na činjenicu da Trump nije “završio u bolnici”, kako se u naslovu tvrdi, te da rezultati sistemtskog pregleda nisu bili “čudni” članak ćemo ocijeniti kao klikbejt. Uzimajući u obzir i to da kredibilni mediji nisu dovodili u pitanje dužinu trajanja pregleda, članak ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 12. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me