Raskrinkavanje.ba

Biden nije pao prilikom izlaska iz aviona u Varšavi

Na Facebooku se dijeli snimak uz netačne navode da na njemu Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, pada prilikom izlaska iz aviona u Poljskoj.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku se dijeli videosnimak dolaska američkog predsjednika Joea Bidena u Poljsku uz navode da prikazuje kako je pao prilikom izlaska iz aviona. Videosnimak u trajanju od 12 sekundi, na kojem se vidi silueta osobe koja pada sa stepenica prilikom izlaska iz aviona, objavljen je na jednom Facebook profilu 14.11.2023. godine uz sljedeći opis:

Džo Bajden pao je sa stepenica prilikom izlaska iz aviona u Poljskoj. Neki tvrde da je imao i srčani udar. Allah je najveći.

Ova objava ostvarila je 9.000 pregleda, 402 reakcije, 72 komentara i podijeljena je 68 puta. Objave sa snimkom i istom tvrdnjom pronašli smo na još dva Facebook profila (1, 2).

Na Facebooku je takođe 14.11.2023. objavljen isti snimak sa tvrdnjom da prikazuje pad Bidena prilikom ulaska u avion u Poljskoj i uz navod da je imao “moždani udar”.

Američki predsjednik Joe Biden doživio je moždani udar prilikom ulaska u avion u Poljskoj i pao niz stepenice aviona.

Šta su činjenice?

Pretraga screenshota kadra snimka iz analiziranih objava pokazuje da se videosnimak dijelio i engleskim govornim područjem u februaru 2023. godine. U rezultatima pretrage, za razliku od analiziranih Facebook objava, ne navodi se da je riječ o snimku koji prikazuje pad američkog predsjednika prilikom izlaska iz aviona u Poljskoj, nego se navodi da je u pitanju članica njegovog tima.

Američki predsjednik je u februaru 2023. godine boravio u Poljskoj, i to nakon posjete Ukrajini.

Američki portal za provjeru činjenica Snopes je 22.2.2023. godine analizirao tvrdnje da je Biden pao u Poljskoj prilikom izlaska iz aviona. Ustanovljeno je da je tvrdnja netačna iako identitet osobe koja se zaista spotakla prilikom iskrcavanja nije poznat. U svojoj analizi Snopes je istakao da videosnimak ABC Newsa prikazuje trenutke kada je Biden izlazio iz aviona u Varšavi te se jasno vidi da nije pao.

Associated Press (AP) u analizi objavljenoj 15.11.2023. godine takođe ističe da iako je nejasno ko je zaista osoba koja je pala prilikom izlaska iz aviona, svi dostupni snimci jasno pokazuju da to nije američki predsjednik.

Iako je nejasno ko je prikazan kako pada niz stepenice na snimku, to nije bio Biden. Više novinara AP-a bilo je na mjestu događaja, gdje su prisustvovali i fotografisali Bidenov dolazak dok je bez incidenata silazio niz stepenice aviona.

Na snimku Bidena kako izlazi iz aviona vidi se da se iskrcao s prednje strane aviona, a ne sa zadnje strane, kao što pokazuje snimak na društvenim mrežama.

Netačne tvrdnje da snimak prikazuje Bidenov pad prilikom izlaska iz aviona u Varšavi analizirale su i fact-checking platforme Faktograf iz Hrvatske i Raskrinkavanje iz Crne Gore (1, 2).

Je li Biden doživio srčani ili moždani udar u Poljskoj?

Prema rezultatima pretrage, ne postoje nikakvi dokazi da je američki predsjednik prilikom posjete Poljskoj imao bilo kakve zdravstvene probleme. Vijest da je predsjednik SAD-a doživio srčani ili moždani udar, kako se navodi u analiziranim objavama, zasigurno bi bila tema u svjetskim medijima, ali to nije bio slučaj.

Zbog protoka vremena, uklanjanja objava sa Facebooka ili mijenjanja postavki privatnosti, nije bilo moguće pronaći prvu objavu tvrdnje da snimak prikazuje kako je Biden pao niz stepenice prilikom izlaska iz aviona u Varšavi. Shodno navedenom, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Prve objave tvrdnji da je doživio moždani ili srčani udar ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostale kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke