Biden nije rekao da Ukrajina mora ustupiti dio teritorije Rusiji

Odgovor američkog predsjednika Joea Bidena na pitanje o mogućnosti da Ukrajina ustupi dio teritorije Rusiji manipulativno je prenesen u medijskim izvještajima.

Foto: Flickr

Na portalu Tanjug 3. juna objavljen je članak o Bidenovom obraćanju novinarima, nakon kojeg je upitan da li će Ukrajina morati predati dio svoje teritorije Rusiji kako bi okončala rat. Članak je opremljen sljedećim naslovom:

NYP: Bajden ne isključuje teritorijalne ustupke Ukrajine Rusiji

Tanjugov članak prenijeli su Radio-televizija Vojvodine (RTV), Pravda, Telegraf, Bijeljina press i drugi. Kako se navodi u članku RTV-a, Biden je u odgovoru rekao da mu se čini da će morati doći do “sporazuma putem pregovora”:

"Od početka, rekao sam i uvek ću reći, a neće se svi složiti sa mnom: ništa o Ukrajini ne može bez Ukrajine. To je njihova teritorija. Neću im reći šta da rade ili ne rade", počeo je Bajden.

On je, međutim, rekao da mu se "čini da će u nekom trenutku morati da dođe do sporazuma putem pregovora".

"A šta to znači, ne znam. Ne znam da li iko zna u ovom trenutku. U međuvremenu, nastavićemo da guramo Ukrajinu u poziciju u kojoj može da se brani", kazao je Bajden, kako je preneo NYP.

Portali Alo, Republika, Happy TV i 365 Srbija objavili su Tanjugov članak s izmijenjenim naslovima u kojima se tvrdi da je Biden rekao kako će Ukrajina morati dati dio svoje teritorije.

BAJDEN IZJAVOM ŠOKIRAO PLANETU: "Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije Rusiji" (Alo)

UKRAJINCI ĆE MORATI DA USTUPE RUSIJI DEO TERITORIJE: Bajden šokirao izjavom o mogućem epilogu rata u Ukrajini (Republika)

BAJDEN SPREMAN ZA KOMADANJE UKRAJINE Predsednik SAD najnovijom izjavom šokirao prisutne! (Happy TV)

Naslovi u kojima se tvrdi da će Ukrajina morati predati dio teritorije objavljeni su i na YouTube kanalima INFO SR i VESTI

 

Šta su činjenice?

Nakon pres-konferencije u Bijeloj kuće 3. juna, na kojoj je američki predsjednik Joe Biden govorio o dešavanjima u maju, na portalu New York Post objavljen je članak pod naslovom “Biden kaže da će Ukrajina možda morati dati Rusiji dio teritorije u ‘dogovorenom sporazumu’”. 

Cijela pres-konferencija može se pogledati na ovom linku. Na 19:55 minuti može se čuti pitanje novinarke: “Gospodine predsjedniče, da li će Ukrajina morati ustupiti teritoriju kako bi ostvarila mir?” 

Bidenov odgovor glasio je:

Od početka sam govorio i bio sam za – nisu se svi složili sa mnom – ništa o Ukrajini bez Ukrajine. To je njihova teritorija. Ja im neću govoriti šta trebaju, a šta ne trebaju da rade. Ali čini mi se da će u jednom trenutku morati doći do sporazuma putem pregovora, a šta to podrazumijeva, ne znam. Mislim da trenutno niko ne zna. Ali u međuvremenu, mi ćemo nastaviti da stavljamo Ukrajince u poziciju iz koje mogu da se brane.

Dakle, uprkos naslovima, iz izjave je jasno da Biden nije rekao da je “spreman za komadanje Ukrajine” niti je rekao da će Ukrajina morati da ustupi dio teritorije Rusiji. 

Ista tvrdnja o navodnoj Bidenovoj izjavi dijelila se i u drugim državama, pa je tako o njoj pisala ukrajinska platforma za provjeru činjenica StopFake, kao i američki Newsweek 6. juna.  

Naslovi članaka na portalima Alo, Republika, Happy TV i 365 Srbija dobijaju ocjenu dezinformacija zbog netačnog naslova u kojem se tvrdi da je Biden rekao da će Ukrajina morati dati dio svoje teritorije. Također, dobijaju i ocjenu klikbejt, jer se u člancima ova tvrdnja ne navodi.

Napomena

22.6.2022: Nakon objave naše analize, portal 365 Srbija objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

4.7.2022: Na portalu Alo također su objavljene ispravke u članku, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

1.9.2023. Članku portala Republika koji je bio predmet ove analize ocjene su dodate naknadno zbog tehničkih razloga.

(Amina Čeliković i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 21. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me