Raskrinkavanje.ba

Biden nije “ukinuo” Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, proglasio je 31. mart Danom vidljivosti transrodnih osoba. Njegov proglas manipulativno je predstavljen kao provokacija ili “ukidanje” Uskrsa, koji je ove godine bio istog dana.

Foto: The White House/Flickr

Na portalu Informer objavljen je 30.2024. godine članak u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izazvao “gnjev” proglasom da će Uskršnja nedjelja ove godine takođe biti i Dan vidljivosti transrodnih osoba. 

Predsednik Bajden je izazvao gnev proglasivši da će ova uskršnja nedelja takođe zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba.

U članku je navedeno i da je Bijela kuća zabranila upotrebu vjerskih simbola u događaju na kojem djeca farbaju uskršnja jaja.

Bela kuća je udvostručila reakciju pošto je takođe zabranila verske slike u podnescima dece vojnih porodica koje učestvuju u tradicionalnom događaju uskršnjeg farbanja jaja, pošto su kritičari te poteze označili kao „napad na hrišćanstvo“.
Porodice Nacionalne garde koje učestvuju u tradicionalnom događaju uskršnjeg rolanja jaja neće biti uračunate u svoje podneske ako sadrže bilo kakav „sumnjiv sadržaj“, uključujući „verske simbole, otvoreno religiozne teme ili partijske političke izjave“.
Deci će takođe biti zabranjeno da dizajniraju svoja jaja sa bilo čim što promoviše „fanitizam, rasizam, mržnju ili nanošenje štete bilo kojoj grupi ili pojedincu ili promoviše diskriminaciju na osnovu rase, pola, vere, nacionalnosti, invaliditeta, seksualne orijentacije ili starosti“.

Na ovom portalu je 31.3.2024. godine objavljen još jedan članak u kojem je navedeno da je Biden “proglasio kako će uskršnja nedjelja zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba”. Članak je prenio portal Happy TV.

Portal Republika se takođe bavio ovom temom 30.3.2024. godine u članku u kojem se tvrdi da Bijela kuća “zabranjuje vjerske simbole za Uskrs” i da “Uskršnja nedjelja postaje Dan vidljivosti transrodnih osoba”. Taj članak objavljen je i na portalu Najnovije vesti.

Na portalu Novi život objavljen je 31.3.2024. godine članak naslovom u kojem se tvrdi da je Biden “proglasio Uskrs transrodnim danom vidljivosti”, uz navode da je zabranio i vjerske simbole u Bijeloj kući za Uskrs.

U člancima portala Epoha, Braniteljski portal, Borba, Logično i Crno pile navodi se da je Biden proglasio 31. mart  Danom vidljivosti transrodnih osoba, što je datum koji se ove godine poklopio sa proslavom Uskrsa, te da je Bijela kuća zabranila slanja jaja ukrašenih vjerskim motivima za događaj koji se organizuje već 50 godina.

Članci identičnog sadržaja objavljeni su i na portalima Nulta tačka i Srbin, ali sa naslovom u kojem je navedeno da je Biden “ukinuo Uskrs”. 

Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA

Dan vidljivosti transrodnih osoba

Dan vidljivosti transrodnih osoba (engl. Trans Day of Visibility, TDOV) obilježava se 31. marta s ciljem borbe protiv diskriminacije i predrasuda i podizanja svijesti o postojanju i prisutnosti transrodnih osoba u društvu. Američka aktivistkinja Rachel Crandall je 2009. godine pokrenula obilježavanje Dana vidljivosti transrodnih osoba kao reakciju na nedostatak priznanja i prepoznatljivosti transrodnih osoba u javnoj sferi. 

Američki predsjednik je ove godine izdao proglas kojim je 31. mart proglasio Danom vidljivosti transrodnih osoba. Isti proglas Biden je izdao i 2021. i 2022. godine. Predsjednički proglasi su u suštini izjave o javnim politikama a njihov pregled dostupan je na linku ovdje.

Ove godine je Uskrs obilježen takođe 31. marta. U Bidenovom proglasu o Danu vidljivosti transrodnih osoba se ne pominje ovaj vjerski praznik, niti to dvoje imaju veze osim zajedničkog datuma ove godine, no aktuelni američki predsjednik se zbog ove slučajnosti suočio sa kritikama svog oponentna Donalda Trumpa i drugih vjerskih konzervativaca. 

Iz Trumpovog tima su, kako navode mediji, optužili Bidena da je” neosjetljiv na vjeru” što su široko podržali i brojni drugi republikanci. Predsjednički izbori u SAD-u su zakazani za 5. novembar ove godine.

Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske, provjeravao je tačnost navoda da je Biden proglasio 31. mart Danom vidljivosti transrodnih osoba jer je na taj datum ove godine pao i katolički Uskrs, čime se sugeriše da je poništio ili umanjio važnost Uskrsa kao praznika. U analizi objavljenoj 5.4.2023. godine Faktograf je takođe naveo da se Dan vidljivosti transrodnih osoba standardno obilježava 31. marta a ove godine je to isti datum kad se obilježavao i Uskrs.

Uskrs se proteklih godina slavio 4. travnja 2021., 17. travnja 2022. te 9. travnja 2023. godine. Datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog Mjeseca počevši s 21. ožujka. Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs može pasti samo unutar tog perioda.

Zabrana oslikavanja jaja vjerskim motivima

Manipulativna tvrdnja da je djeci pripadnika/ca Nacionalne garde SAD “zabranjeno je da crtaju verske motive na vaskršnjim jajima na skupu koji će biti upriličen u Beloj kući 2024. godine” dijelila se i engleskim govornim područjem i njenu tačnost je provjeravao Associated Press (AP) u analizi objavljenoj 2.4.2024. godine. 

U Bijeloj kući se od 1878. godine održava takozvani “White House Easter Egg Roll” povodom Uskrsa. U okviru tog događaja organizuju se i izložbe uskršnjih jaja koja oslikavaju djeca bivših pripadnika/ca Nacionalne garde SAD-a. Oslikavanje jaja regulisano je u skladu sa smjernicama koje podrazumijevaju zabranu vjerske diskriminacije. 

AP navodi da je takva praksa uobičajena već niz godina. Emily Metz koja je na čelu Američkog odbora za jaja (eng. American Egg Board), organizacije koja je odgovorna za izložbu uskršnjih jaja u Bijeloj kući, pojasnila je da su smjernice o vjerskim motivima nešto što nije vezano za nekog pojedinačnog predsjednika i njegovu administraciju.

“Američki odbor za jaja podržava “White House Easter Egg Roll” više od 45 godina i smjernice koje se pominju u nedavnim novinskim izvještajima dosljedno se primjenjuju na odbor od njegovog osnivanja, u svim administracijama”, rekla je u saopštenju Emily Metz, predsjednica i izvršna direktorica Odbora. 

Dakle, nije tačno da je Biden zabranio vjerske motive na uskršnjim jajima u Bijeloj kući. Radi se o pravilima koja su primjenjivana i prije njega. 

analizi tvrdnji o Bidenovoj zabrani jaja sa religijskim motivima, američki fact-checking portal Snopes navodi da je 31.3.2024. u saopštenju za javnost na stranci Američkog odbora za jaja istaknuto da organizacija djeci pruža prilika da izraze svoju kreativnost “na način koji slavi radost jaja i odražava identifikovanu temu, a pri tome je nediskriminatoran i ne daje prednost bilo kojem pojedinačnom vjerskom ili političkom stajalištu”.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Biden proglasio ovogodišnju Uskršnju nedjelju Danom vidljivosti transrodnih osoba ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Predsjednički proglas je izdat povodom specifičnog datuma koji se ove godine poklopio s Uskrsom.

Tvrdnju da je Bijela kuća zabranila uskršnja jaja sa religijskim motivima na dječijoj izložbi ocjenjujemo kao dezinformaciju. Riječ o ustaljenoj praksi organizacije koja nadgleda izložbu i koju obavezuju smjernice protiv diskriminacije. 

Tvrdnju da je Biden proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba “ukinuo Uskrs”, objavljenu u naslovu na portalu Nulta tačka, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

25.4.2024. godine redakcija portala Republika dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.
9.5.2024. godine redakcija portala Informer nam je dostavila izmijenjene verzije oba članka koja su ocijenjena u analizi te im je dodata i ocjena ispravljeno.

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Braniteljski-Portal: Biden pljunuo na vjernike i na Uskrs proglasio dan transrodnih osoba

Bijela kuća također je zabranila jaja s vjerskim temama na godišnjem događaju.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Novi Život: Biden proglasio Uskrs ‘Transrodnim danom vidljivosti’, milijuni američkih kršćana u šoku

Trumpova kampanja zahtijeva ispriku od predsjednika Joea Bidena zbog određivanja 31. ožujka kao “Transrodnog dana vidljivosti”, koji se poklapa s Uskr...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 30.03.2024

Republika.rs: BELA KUĆA ZABRANJUJE VERSKE SIMBOLE ZA USKRS: Bajden izazvao gnev kod vernika i to ZBOG JOŠ JEDNE STVARI!

Uskršnja nedelja postaje Dan vidljivosti transrodnih osoba

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 30.03.2024

Najnovije vesti: BELA KUĆA ZABRANJUJE VERSKE SIMBOLE ZA USKRS: Bajden izazvao gnev kod vernika

Predsednik Bajden izazvao je gnev proglasivši da će ova Uskršnja nedelja zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba. Ovaj potez izazvao je žes...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Epoha: Biden pljunuo na vjernike i na Uskrs

Bijela kuća također je zabranila jaja s vjerskim temama na godišnjem događaju.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Nulta tačka: Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA

Bela kuća je takođe zabranila jaja sa verskom tematikom na godišnjem događaju.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Srbin: Bajden ukinuo USKRS i proglasio ga danom TRANSRODNIH OSOBA

Bela kuća je takođe zabranila jaja sa verskom tematikom na godišnjem događaju.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Informer: Najsramnija odluka Bajdena u istoriji! Nacija gori: Ovo ni u ludilu nije smeo da uradi

Deci pripadnika Nacionalne garde SAD zabranjeno je da crtaju verske motive na vaskršnjim jajima na skupu koji će biti upriličen u Beloj kući 2024. god...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 31.03.2024

Happy TV: NAJNOVIJIM POTEZOM IZAZVAO GNEV CELOG SVETA: Bajden doneo najsramniju odluku ikada

Deci pripadnika Nacionalne garde SAD zabranjeno je da crtaju verske motive na vaskršnjim jajima na skupu koji će biti upriličen u Beloj kući 2024. god...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 30.03.2024

Informer: Bajden udario na Boga! Neviđeni skandal u SAD: Amerikanci prepuni gneva - Je li ovo moguće?

Predsednik Bajden je izazvao gnev proglasivši da će ova uskršnja nedelja takođe zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.04.2024

Logično: Biden na Uskrsnu nedjelju proglašava Dan vidljivosti transrodnih osoba

Kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zatražila je ispriku za “bogohulni” napad na kršćansku vjeru

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 02.04.2024

Borba (.info): Bajden proglasio uskršnju nedelju, danom vidljivosti transrodnih osoba!

Kampanja bivšeg predsednika Donalda Trampa izvinila se za „blasfemičan” napad, na hrišćansku veru.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija