Biden nije zaspao tokom sastanka sa izraelskim premijerom Bennettom

Viralna tvrdnja da je američki predsjednik zaspao tokom sastanka sa izraelskim premijerom rezultat je isječenog snimka.

Ocijenjeni članci
Novosti Lažna vijest; Ispravljeno; Net hr Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; IS Radio Prenošenje lažnih vijesti; Standard Prenošenje lažnih vijesti; Pravda Prenošenje lažnih vijesti; B 92 Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; TSD TV Prenošenje lažnih vijesti; 021.rs Prenošenje lažnih vijesti; Vesti-online Prenošenje lažnih vijesti; BL Portal Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Bljesak Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Nezavisne Prenošenje lažnih vijesti; Vrbas media Prenošenje lažnih vijesti; Vidovdan Prenošenje lažnih vijesti; CroExpress Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Priznajem.hr Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Kamenjar Prenošenje lažnih vijesti; Avaz Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Telegraf Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; 072 Info Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Oslobođenje Prenošenje lažnih vijesti; Preokret Prenošenje lažnih vijesti; Princip Prenošenje lažnih vijesti; Nacionalist Prenošenje lažnih vijesti;

Portal Novosti je 29.8.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

BAJDEN ZASPAO TOKOM RAZGOVORA SA IZRAELSKIM PREMIJEROM: Predsednik Amerike drema dok mu Benet priča (VIDEO)

U samom članku se tvrdi: 

Tokom razgovora sa premijerom Izraela, od kojih se očekivalo da smanji tenzije između dve države nastale tokom mandata bivšeg predsednika Trampa i bivšeg premijera Netanijahua predsednik Sjedinjenih Američkih Država je zadremao.

Na snimku se vidi da dok Benet govori o budućnosti odnosa dve države Bajden uveliko spava na stolici.

Uz članak je priložen videoisječak s Twitter profila JT Lewisa, koji je član Republikanske stranke u SAD-u.

Članke s istim tvrdnjama objavili su i portali Standard, Pravda, B92, Televizija Srpske Dijaspore, 021, Vesti - online, BL Portal, Alo, Bljesak, Nezavisne, Vrbas Media, Gradska Televizija Istočnog Sarajeva, RTV BN, Vidovdan, Nacionalist, Princip, PreokretCro Express, i Priznajem.

Nekoliko portala je, pak, u svojim člancima navelo da je Biden "uhvaćen kako drijema" ili da se "nije mogao izboriti sa pospanošću", da bi već u narednom pasusu snimak opisali kao da se "čini da Biden spava".

Američki predsjednik Džo Bajden uhvaćen je kako drijema tokom sastanka s izraelskim premijerom Naftalijem Benetom u petak u Bijeloj kući.

Snimak na kojem se čini da Bajden spava dok Benet gleda ka njemu i govori o povezanosti dvije zemlje postao je viralan na društvenim mrežama, prenose svjetski mediji. (Avaz, Oslobođenje)

Šta su činjenice?

Novinska agencija Reuters se već bavila provjerom navedenih tvrdnji u članku objavljenom 29.8.2021. Reuters navodi da se radi o isječku koji je napravljen tako da zavara gledatelje/ke:

Korisnici/e društvenih mreža dijele isječak američkog predsjednika Joea Bidena tokom sastanka s izraelskim premijerom Naftali Bennettom i tvrde da se na njemu vidi kako je Biden zaspao. Snimci koji se dijele na društvenim medijima su, međutim, isječeni tako da navedu na pogrešan zaključak: na dužem snimku, već nekoliko sekundi kasnije, vidi se da Biden odgovara Bennettu.

Izvorni snimak cijelog sastanka može se pronaći na ovom linku.

U fact-checku Reutersa dalje stoji:

Biden se može vidjeti kako razgovara s Bennettom tokom cijelog isječka.

Kratki segment, izoliran u videoisječcima koji se dijele na društvenim mrežama, počinje na 12 minuta i 42 sekunde originalnog snimka. Na vremenskoj oznaci od 13 minuta i 14 sekundi Biden nastavlja govoriti, ali ovo je izrezano iz videoisječaka koji se dijele na internetu.

Dovoljno je, dakle, bilo pustiti puni videosnimak sastanka na kome se može jasno vidjeti kako američki predsjednik Biden odgovara izraelskom premijeru Bennettu odmah nakon što Bennett prestaje govoriti, to jest, sa kojeg je jasno da nije "zaspao" na sastanku. No, bez obzira na tu činjenicu, niz medija je odlučio iskoristiti ovu "vijest ni o čemu" za privlačenje publike - čak i ako nisu objavili eksplicitnu tvrdnju da je Biden zaspao ili "uhvaćen kako drijema".  

Tako su, recimo, na stranicama medija kao što su Danas, Federalna, N1, Vijesti (.ba) i Vijesti (.me), pišući o navodnom skandalu, ostavili otvorenim pitanje "da li je Biden zaista zaspao", a jasne dokaze koji upućuju na netačnost takvih tvrdnji nisu prenijeli kao činjenicu, već kao "izjavu" novinara CNN-a i dio "debate" o tome šta se zapravo desilo. Drugi su opet pozivali čitatelje da sami donesu sud (Nova, Blic, Serbian Times), dok je bilo i članaka u kojima se tvrdilo da je Biden "uhvaćen kako navodno drijema" (Pobjeda, Srbija Danas) - šta god to značilo.

Tvrdnje portala Novosti kako je američki predsjednik zaspao tokom ovog sastanka ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje u člancima koji ne sadrže nikakve informacije koje ukazuju na njenu mogućnost netačnost ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 1.9.2021.

Članci portala Alo, Novosti, Telegraf, Net (.hr), B92, Cro Express, BL portal, Dnevni Avaz, Priznajem, i 072 su u međuvremenu izmijenjeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena 9.9.2021.

Članci portala Nezavisne i Oslobođenje su u međuvremenu izmijenjeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena 22.9.2021.

Članak portala Bljesak sje u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 31. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 dana

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me