BiH ne uvodi obavezan vojni rok

Prenošenjem članka iz drugog medija kojem je pritom promijenjen naslov, portal “Magazin Press” plasirao je dezinformaciju koja kaže da BiH uvodi obavezno služenje vojnog roka.

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka postalo je tema i u BiH nakon što je u nekim susjednim zemljama uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, odnosno dvosedmična vojna obuka. Za razliku od njih, međutim, u BiH prije svega još uvijek ne postoji zakonski osnov za uvođenje vojnog roka, bilo dobrovoljnog ili obaveznog. Upravo tako je govorio i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, general Senad Mašović. Njegova izjava međutim, završila je u  jednom mediju kao najava uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

Portal „Magazin Press“ objavio je naime 5. marta članak koji u naslovu sadrži tvrdnju da Bosna i Hercegovina uvodi obavezno služenje vojnog roka:

„BiH uvodi obavezno služenje vojnog roka radi sigurnosti građana“

Članak koji se nalazi pod ovim naslovom, zapravo, izvještava o godišnjoj konferenciji Oružanih snaga BiH koja je održana 5. marta i na kojoj su izrečene izjave koje se navode. Originalno je članak objavljen na portalu “Klix” i to pod naslovom “U Oružanim snagama složni: Potrebno uvođenje obaveznog vojnog roka radi sigurnosti građana”.

"Trenutna zakonska legislativa u BiH ne prepoznaje mogućnost uvođenja vojnog roka. Neophodno je uvesti određene izmjene u zakonskim rješenjima ako želimo uvesti vojni rok, a koje bi trebale dati pretpostavku da se može započeti proces služenja vojnog roka. Lično smatram da je to jedna potreba koja govori o boljem definisanju sigurnosne kulture svih građana u BiH. Kroz sistem obuke u svakom slučaju naši mladi će imati mogućnost bolje edukacije, života i rada u drugim uslovima te bolje spremnosti za izazove koji čekaju ne samo BiH i regiju, već čitav svijet. Međutim, mora se osigurati adekvatna zakonska podrška jednoj takvoj ideji", kazao je Mašović.“

Tvrdnja koju je u naslov stavio “Magazin Press” daleko je od stvarne izjave Senada Mašovića, odnosno od mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini. Tačnije, kao što se vidi iz članka, tvrdnja da BiH uvodi obavezno služenje vojnog roka je netačna.

S obzirom na to da je riječ o netačnoj tvrdnji koja nema uporište u tekstu, članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

Šta je medijska etika?
Koja je razlika između pravih i lažnih medija?
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me