Raskrinkavanje.ba

BiH u EU: Ni članstva, ni razloga za slavlje

"CIK Novosti“ u naslovu članka posvećenog novoj Strategiji proširenja EU, nagovještava da Bosanci i Hercegovci imaju za razloga za slavlje. Nažalost, riječ je samo o klikbejtu.

„OD DANAS JE SVE JASNO| Bosanci mogu slaviti: Pogledajte kad će Bosna ući u Evropsku uniju…“

Sadržaj članka kao takvog nije sporan. Riječ je o tekstu koji je u potpunosti preuzet sa portala sarajevske televizije N1 i koji govori o usvajanju Strategije za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom. Originalni članak objavljen je sa naslovom “Šta donosi Strategija za Zapadni Balkan”.

Međutim, tvrdnja iznesena u naslovu ne odražava sadržaj teksta, niti sam tekst donosi informaciju o tome kada bi Bosna i Hercegovina mogla postati članica Evropske unije. U dijelu teksta se napominje tek to da bi uz „neprekidan napor i angažman“, Bosna i Hercegovina mogla postati kandidatkinja za pristupanje, što samo po sebi nije nikakva nova informacija:

„Komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje.“

Interpretacija data u naslovu o tome da je saopštenje Evropske komisije “razlog za slavlje” je posebno neutemeljena, budući da ni kandidatski status BiH neće biti razmatran dok sama država ne ispuni neophodne preduvjete za to. To, za početak, uključuje dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije - sa kojima se, kao što znamo, kasni već osam mjeseci.

Zbog iznošenja tvrdnje koja nema uporište u tekstu, članci objavljeni sa ovim naslovima dobijaju ocjenu klikbejt.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.02.2018

CIK: OD DANAS JE SVE JASNO| BOSANCI MOGU SLAVITI: POGLEDAJTE KAD ĆE BOSNA UĆI U EVROPSKU UNIJU…

Evropska komisija je danas usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”.

  • Klikbejt
Klikbejt 06.02.2018

Direktno24h: OD DANAS JE SVE JASNO| BOSANCI MOGU SLAVITI: POGLEDAJTE KAD ĆE BOSNA UĆI U EVROPSKU UNIJU…

Evropska komisija je danas usvojila strategiju za “Kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”.

  • Klikbejt