Bijeli luk vas neće izliječiti od COVID-19

U proteklih nekoliko mjeseci od kako se svijet bori sa pandemijom COVID-19, jedan od najpopularnijih “lijekova" bio je bijeli luk. Kolege sa portala “Faktograf”, te sa portala “Snopes” pisale su o tome, osvrćući se na Facebook status sa “receptom” koji je postao viralan.

Od kraja januara 2020. godine društvenim mrežama na mnogim jezicima kruži status u kojem se tvrdi da se COVID-19 može izliječiti tako što napravite “zdjelu svježe prokuhane vode bijelog luka” koja bi vas trebala izliječiti preko noći. 

Status sa takvim tvrdnjama se 31. januara pojavio na različitim Facebook stranicama, među kojima je prva stranica DXN Way of Health,Wealth & Happiness Nuwakot koja je ga je objavila na engleskom jeziku, kako navodi fact-checking portal AFP Fact Check. Nakon toga je i Derry journal izvijestio o tome da se ista poruka dijelila i na WhatsAppu, a o istim tvrdnjama pisao je i fact-checking portal Snopes.

 

Nije trebalo dugo da se status pojavi i na domaćim i regionalnim Facebook stranicama, a jedan takav status koji je objavljen na Facebook stranici Ilidža je imao više od 4.200 dijeljenja u samo nekoliko dana. 

DOBRE VIJESTI!!!  Wuhanov virus Corone može se izliječiti zdjelom svježe prokuhane vode češnjaka.  Stari kineski liječnik dokazao je svoju učinkovitost. Mnogi su pacijenti također dokazali da je učinkovita. PRIJAVITE: Uzmite osam (8) nasjeckanih češnjaka češnjaka, dodajte sedam (7) šalica vode i prokuhajte.  Jedite i pijte prokuhanu vodu iz češnjaka. Poboljšano i izliječeno preko noći ... Molim vas, podijelite svim kontaktima da biste spasili živote.

U status se ne navodi bilo koji izvor za iznesene “dobre vijesti”, osim tvrdnje da “je stari kineski liječnik dokazao svoju učinkovitost” i da su “mnogi pacijenti također pokazali da je učinkovita”. 

Portali su također preuzeli ovaj “recept” sa društvenih mreža, pa je tako portal Aura 12. marta objavio članak, kojeg je dan kasnije prenio Hayat pod istim naslovom. Članak prenosi “recept” iz prethodno navedenog statusa, zajedno sa tvrdnjama da je “stari kineski doktor dokazao njegovu učinkovitost”. 

Narodna receptura: RECEPT PROTIV VIRUSA CORONE SA BIJELIM LUKOM
Virus Corone može se izliječiti zdjelom prokuhane vode bijelog luka (češnjaka)
Stari kineski doktor dokazao je učinkovitost ovog narodnog lijeka, a njegove pozitivne efekte potvrdili su brojni pacijenti
Uzmite 8 nasjeckanih čehni bijelog luka, dodajte 7 šalica vode i prokuhajte.
Jedite i pijte prokuhanu vodu bijelog luka. Erezultati ozdravljenja se veoma brzo osjete.

Dva dana kasnije, 14. marta, portal Novi ovaj status sa društvenih mreža “začinio” je senzacionalističkim naslovom:

PRIRODNI LIJEK KOJI LIJEČI KORONA VIRUS PREKO NOĆI OBIŠAO SVIJET: Evo koji sastojci vam trebaju, OBJAVLJEN RECEPT

Uprkos tome što u naslovu stoji da je “objavljen recept koji će vas preko noći izliječiti od koronavirusa”, sam tekst članka ne donosi takve tvrdnje. Za razliku od portala Aura i Hayat koji su samo prenijeli status sa Facebooka, Novi navodi i da vas “bijeli luk neće izliječiti preko noći”:

Međutim hoće li zaista pomoći ljudima koji su već zaraženi virusom, i to kako se navodi u tekstu, preko noći?
Odgovor je ne. (...)
Pojačavanje imuniteta svakako može pomoći našem tijelu u borbi sa svim infekcijama, međutim bijeli luk vas neće izliječiti preko noći.

Portal za provjeru činjenica Faktograf iz Hrvatske također se bavio ovim tvrdnjama u svojoj analizi objavljenoj 13. marta. Faktograf je u svojoj analizi naveo da “Nema nikakvih dokaza da jedenje češnjaka sprečava zarazu koronavirusom, a kamoli da samo ispijanje vode u kojoj je češnjak prokuhan liječi COVID-19.”

Bijeli luk jeste zdrav i moguće je da ima određena antibakterijska svojstva, ali nije lijek za liječenje koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je napravila infografike koji razbijaju mitove o bijelom luku kao lijeku za COVID-19 i slične (dez)informacije koje su se širile medijima. Sve infografike koje je preveo Zavod za javno zdravstvo FBiH pogledajte na ovom linku, a originalne infografike SZO-a na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku

 


 

S obzirom da nije tačno da bijeli luk liječi koronavirus, članak portala Aura koji je prvi objavio takve tvrdnje u formi medijskog izvještaja dobija ocjenu lažna vijest. Sva prenošenja ovog članka na drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. 

Članak portala Novi dobija ocjenu lažna vijest zbog toga što nije tačna tvrdnja da “prirodni lijek liječi korona virus” koja se našla u naslovu. Svi portali koji su prenijeli članak sa identičnim naslovom dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Iako u se tekstu članka na portalu Novi, ali i svim drugim portalima koji su prenijeli članak, navodi da vas “bijeli luk neće izliječiti preko noći” iako naslov tvrdi suprotno, članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

Također, sve članke koji sadrže tvrdnju o tome da bijeli luk liječi koronavirus ocjenjujemo i kao pseudonauku.

Nakon što je objavljena analiza Faktografa, portal Aura je ispravio članak, odnosno objavio demanti na istom linku, zbog čega članak ovog portala dobija i ocjenu demantovano. 

Napomena: 08.07.2020.

Nakon objavljivanja analize, portali Djevojčice, Recepti i kuhanje, Novi, Pozitiv media i Sarajevo Grad obrisali su svoje članke, te zbog toga dobijaju i ocjenu demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 24. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me