“Bijes i crnilo” kao mamac za klikove

“Bh dijaspora“ se još jednom odlučuje za privlačenje klikova izmišljanjem nepostojećih “gorućih vijesti” koje je zatim distriburirala na osam Facebook stranica. 

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt;

Više medija u Bosni i Hercegovini izvijestilo je o predavanju „Vaše mišljenje o mišljenju“ koje je 15. avgusta u Tuzili održao Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH. Portal „BH Dijaspora“ preuzeo je izvještaj koji je originalno objavljen na “Feni” i dodao mu sljedeći naslov: 

Evropska unija bijesni zbog BiH, zatražena hitna reakcija Čovića, Dodika i Izetbegovića: Crno nam se piše…

Uporedi li se naslov sa tekstom, jasno je da su u totalnoj suprotnosti. Iz sadržaja članka je jasno i to da niko nije „bijesan“, niti se traži bilo kakva „hitna“ reakcija.

U Tuzli je danas održano predavanje Europske komisije 'Vaše mišljenje o mišljenju'. Ovaj događaj organizira Evropska komisija širom gradova Bosne i Hercegovine na kojima građani imaju priliku iznijeti svoje mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. O aktualnim političkim pitanjima na ovu temu govorio je i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.“

– Jedno od osnovnih pitanja građana Bosne i Hercegovine je pitanje vladavine prava, rada pravosuđa, borbe protiv korupcije koja je ovdje endemska pojava. O tome sam razgovarao i s novim premijerom Tuzlanskog kantona – rekao je Wigemark.

Bosna i Hercegovina je na veoma važnom putu prema evropskim integracijama, smatra Wigemark.

Zemlje članice će razmatrati put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama. Svakako da će jedno od prvih pitanja biti zemalja članica ima li formirane vlasti u BiH na svim nivoima. Državni nivo je naš osnovni partner i nema mogućnosti saradnje Evropske unije ako u jednoj državi nemamo partnere. Ne postoji način da zajednički radimo na provedbi akcionih planova i rješavanja problema – istaknuo je Wigemark koji je na odlasku iz Bosne i Hercegovine.

Ovako naslovljen članak je zatim objavljen sa dodatnim “klikbejt” opisom na svim Facebook stranicama iz “farme” portala BH Dijaspora (Bosanskohercegovačka dijaspora, Samo u BiH, Podrška Senadu Hadžifejzoviću, Divlji Zapad, Vijesti.com, jelahba.info, Crna hronika Balkan i Podrška Enisu Bešlagiću), koji je glasio “Pa ovo stvarno nema smisla više”. 

Kao i u bezbrojnim prethodnim slučajevima, „Bh dijaspora“ se ponovo odlučio za privlačenje klikova izmišljanjem nepostojećih “gorućih vijesti” u naslovu, te zbog toga ovaj članak dobija ocjenu klikbejt i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 26. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi 

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gu...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me