Bill Gates kao “babaroga” - po ko zna koji put

Facebook stranica Throne of Matrix objavila je video snimak iz 2015. godine sa diskusije u Briselu gdje Bill Gates priča o genetski modifikovanim poljoprivrednim usjevima. Pogrešno prevedene rečenice dovele su do zaključka da se djeci daju vakcine koje sadrže GMO.

Na Facebook stranici Throne of Matrix 28.4.2020, objavljen je video snimak u trajanju od 16 sekundi, koji prikazuje Billa i Melindu Gates na bini, tokom izlaganja koje se, kako se vidi u uglu ekrana, odigralo 22.1.2015. godine. Na snimku se još vidi da je preuzet sa kanala “Euractiv”, gdje je u originalu objavljen istog datuma. Originalni snimak traje oko 7 minuta i može se pogledati na ovom linku

Naziv snimka i prevod isječka izjave Billa Gatesa prenosimo u originalu: 

UBRIZGAVAJU >GMO< I OSTALA SRANJA U NAŠU DECU I JOŠ HOĆE DA TO PRIHVATIMO
Imamo li oko čega brinuti vezano za cjepiva? Da li neka od cjepiva imaju nuspojave? Da li trebamo sigurnosna testiranja? Mislim, ipak uzimamo “stvari” koje su genetski modificirani organizmi i ubrizgavamo ih u ruke male djece, samo ih “puknemo” direktno u venu… 

Objava na Throne of Matrix ima već preko 70.000 pregleda, dok je video dobio preko 2.000 interakcija na Facebooku. Video je zatim objavljen i na drugim Facebook profilima, a dijeli se i na Twitteru.

Šta su činjenice?

Za početak, Gates na snimku priča o “lijekovima” a ne o “cjepivima” kako se navodi u prevodu. Njegova izjava može se čuti oko druge minute originalnog snimka.

Tačna izjava na engleskom i njen tačan prevod, pak, glase ovako:

The strongest analogy is to medicines and is there something to worry about with medicines; that is, might some of them have side effects?

Najbolje je tu poređenje sa lijekovima i da li lijekovi predstavljaju razlog za brigu; to jest, mogu li neki od njih imati nuspojave?

Snimak je nastao na diskusiji organizovanoj od strane britanskog magazina The Economist 22.1.2015, u Briselu, gdje su Melinda i Bill Gates pričali o svom godišnjem pismu kojeg su nazvali “Velika opklada za 2030. godinu”. Ovakva pisma se objavljuju svake godine, a govore o radu Fondacije Bill i Melinda Gates. U pismu iz 2015. godine, predviđaju koje promjene će se desiti u svijetu narednih 15 godina. Nadaju se smanjenju mortaliteta djece, revoluciji mobilnog bankarstva, poboljšanju edukacije, te da će afrički kontinent biti u stanju samostalno proizvoditi hranu.

Tema panela bili su “milenijumski ciljevi” Ujedinjenih nacija, to jest ciljevi održivog razvoja koje bi trebalo ostvariti do 2030. godine. Bill i Melinda Gates su, između ostalog, pričali o razvoju poljoprivrede i svojim stavovima prema GMO usjevima, to jest poljoprivrednim kulturama. 

Gatesova izjava uslijedila je nakon izlaganja Melinde Gates koja je govorila o GMO usjevima u Africi, te otuda dolazi opaska o “poređenju” između GMO kultura i lijekova.

Konkretno, diskusija se vodila oko sumnji u sigurnost GMO usjeva i koristi koju od njih mogu imati siromašne zemlje. Nakon što je Melinda Gates navela da svaka država treba da odluči o svojoj politici prema GMO usjevima, Bill Gates se nadovezao opaskom da, kao što postoje i sumnje u sigurnost lijekova, mogu postojati i sumnje u sigurnost GMO kultura, te da i jedno i drugo treba biti ispitano i korišteno kada se utvrdi da je sigurno. Cijela Gatesova izjava glasi: 

Bill Gates: Najbolje je tu poređenje sa lijekovima i sa pitanjem da li lijekovi predstavljaju razlog za brigu, mogu li imati određene nuspojave. Da li nam je potrebno sigurnosno testiranje? Mislim, uzimamo stvari koje su genetski modifikovani organizmi i ubrizgavamo ih maloj djeci u ruke, pravo u venu. Stoga, da, smatram da trebamo imati sigurnosni sistem; da, treba raditi ispitivanja i testiranja. 

Gates se nakon ovoga vraća na biljne genetski modificirane organizme i činjenicu da ni sam taj termin nema jasno definirano značenje, te iznosi stav da, iako svaka država treba odlučiti šta će i na koji način koristiti, ne smatra da bi trebalo “u cjelini odbaciti jednu tehnologiju koja obećava rješenje za problem prehrane, proizvodnje, liječenja bolesti usjeva - probleme koji su za afričke poljoprivrednike/ce apsolutno pitanja života i smrti”. 

Dakle, iako je Gatesova izjava prilično nekoherentna, u njoj se ne spominju vakcine, već lijekovi, koje Gates koristi kao primjer nečega što potencijalno može imati negativne posljedice i što treba istraživati i testirati, ali zbog toga ne treba odbaciti njegovo korištenje, što je analogija koju pravi i sa GMO usjevima. Gates nije rekao da on bilo šta “ubrizgava u djecu” kako se to predstavlja ovim kratkim isječkom razgovora koji je trajao znatno duže i čija tema uopšte nisu bile vakcine. 

Pogrešan prijevod izjave koja je izvađena iz konteksta, gdje je riječ “lijek” ili “medikament” prevedena kao “cjepivo”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 03. 05. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me