Bisera Turković nije rekla da je BiH “matična zemlja Bošnjaka”

Nakon otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, medijima su počele kružiti dezinformacije da je Bisera Turković kazala kako je BiH “matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili, posebno u Sandžaku”.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Na portalu Slobodna Bosna 24. augusta objavljen je članak opremljen naslovom u kojem je navedena izjava koja je pripisana Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine:

BISERA TURKOVIĆ DIREKTNO IZ NOVOG PAZARA: “BiH matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili, posebno u Sandžaku”

Članak sa istim naslovom prenijeli su još i portali 24h informativno, Tešanj i Srebrenička priča. Kao fotografija svih navedenih članaka obavljena je ista fotografija Bisere Turković.

Članke sa istim citatom o “matičnoj zemlji” u naslovu su objavili još i portali N1, Sandžačke, Samo provjereno, Kroz objektiv, Glas Bosne i Ilidža grad. Međutim, u naslovima ovih portala izjava nije direktno pripisana ministrici Turković. Ipak, fotografija svih ovih članaka prikazuje upravo Turković, te se iz toga može zaključiti da je u naslovu citirana njena izjava. Portal N1 je, recimo, i u objavi svog članka na Facebooku napisao “obratila se Turković”, što dodatno upućuje na takav zaključak. 

Uprkos naslovima, fotografijama i Facebook objavama navedenih portala, iz tekstova svih navedenih članaka je jasno da izjavu da je Bosna i Hercegovina “matična zemlja Bošnjacima”, nije izgovorila Bisera Turković. U pitanju je, kako je jasno navedeno u člancima, izjava predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmine Curić:

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić (BNV) je naglasila da je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru važan korak u bilateralnim odnosima Srbije i BiH.

„To je vrlo važan historijski događaj za Bošnjake, s obzirom da je Bosna i Hercegovina matična zemlja Bošnjacima gdje gode se oni nalazili, a posebno nama u Sandžaku“, rekla je Curić.

Članci sadrže i izjavu ministrice Turković, ali to nije izjava koja je citirana u naslovima članaka. 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić izjave su dale 24. augusta povodom otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. 

Na Facebook stranici Bošnjačkog nacionalnog vijeća može se pogledati izjava Jasmine Curić sa press konferencije nakon otvaranja konzulata. Videozapis potvrđuje da je Curić navela kako je BiH “matična zemlja Bošnjaka”, kako se i navodi u tekstovima članaka. Izjava Turković također je objavljena na ovoj Facebook stranici, a može se pogledati na ovom linku

Nakon otvaranja konzulata, dijelile su se i dezinformacije da je Federacija Bosne i Hercegovine otvorila konzulat u Novom Pazaru, o čemu možete pročitati u analizi na linku

Naslov portala Slobodna Bosna u kojem je izjava da je BiH “matična zemlja Bošnjaka” pripisana ministrici Biseri Turković ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. Iste ocjene dobivaju i prenošenja ovog članka.

Članke portala u čijim naslovima je navedena samo izjava predsjednice Jasmine Curić, ali uz fotografiju Bisere Turković, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama

Napomena: 

26.8.2022: Portali N1 i Kroz objektiv ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.8.2022: Portali Samo provjereno i 24h Informativno ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

31.8.2022: Portal Slobosna Bosna ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 26. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me