Bista Lepe Radić pogrešno predstavljena kao spomenik Milunki Savić

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija otpada koji se nalazi oko biste Lepe Radić, uz tvrdnje da se radi o spomeniku Milunki Savić.

Na Twitter profilu @doremisasi22 je 13. februara objavljena fotografija biste Lepe Radić okružena otpacima, sa sljedećim opisom:

Spomenik Milunki Savić !
Rio Tinto ovo zatrpao.

Do vremena pisanja analize, tweet je imao 844 lajka i 89 retweeta. Ista fotografija objavljena je na Twitter profilu @fragma_dia2 idući dan, uz navod da se radi o bisti Milunke Savić, te je imala 1.977 lajka i 304 retweeta. Pored Twittera, fotografija se dijelila i na Facebooku (1, 2) uz tvrdnje da se radi o spomeniku Milunki Savić. 

 

Šta su činjenice?

Milunka Savić borila se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine pod imenom svoga brata Miluna, a zatim i u Prvom svjetskom ratu. Savić je jedna od najpoznatijih srpskih heroina, a kako navodi BBC Srbija, "dobitnica je Medalje za hrabrost 'Miloš Obilić', francuskog ordena Legije časti, Spomenice iz Prvog svjetskog rata, kao i Albanske spomenice". Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu pokrenula je kampanju "Vi ste svet" u kojoj se, između ostalog, govori i o životu Milunke Savić kao jedne od osoba iz Srbije koje su ostavile značajan doprinos svijetu.  

Uprkos tvrdnjama da je na fotografiji bista Milunke Savić, na njoj je, ustvari, bista narodne heroine Lepe Radić, koja je pogubljena jer se borila na strani partizana u Drugom svjetskom ratu.

Radić se pokretu otpora pridružila 1941. godine zajedno sa svojom porodicom, prvobitno pomažući kao bolničarka na terenu, a zatim je i organizovala i omladinske konferencije kako bi pokrenula svoje vršnjake/inje da se pridruže borbi protiv okupatorskih snaga. Uhvaćena je i pogubljena 1943. godine, kada je imala 17 godina, a 1951. godine proglašena je za narodnu heroinu Jugoslavije. 

Iako je ugravirano ime na bisti sa fotografije počelo da blijedi, vidljivo je prezime Radić. Bista sa fotografije nalazi se u sada zatvorenom Memorijalnom kompleksu "Boško Buha", u selu Jabuka kod Prijepolja, u Srbiji.

Bista se nalazi u "Aleji neustrašive mladosti", koju čini osam bisti pionira i omladinaca poginulih u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Ove biste su postavljene 1973. godine.

Izvor: sajt Grad Prijepolje

Milunki Savić su podignuta dva spomenika u Srbiji - jedan u Inđiji i jedan u Koprivnici kod Jošaničke Banje.

Izvor: Svet putovanja, RTV

Tweet na profilu @doremisasi22 u kojem je objavljena fotografija biste Lepe Radić uz tvrdnju da se radi o spomeniku Milunki Savić dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave ove fotografije, uz istu tvrdnju, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 22. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izgubljeni u prevodu: Ime modnog brenda nije “dokaz” da satanisti vladaju svijetom

Teoretičari/ke zavjere na društvenim mrežama dijele dva netačna tumačenja i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Urme su zdrave, ali nisu lijek protiv raka

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kok...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me