Bivši predsjednik Ukrajine nije “obećao” da će djeca u Donbasu “sjediti u podrumima”

Na društvenim mrežama i na nekim portalima dijeli se citat iz govora koji je 2014. godine održao tadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko. Citat je manipulativno predstavljen kao njegovo “obećanje” da će djeca u regiji Donbas “sjediti u podrumima”. Međutim, Porošenko nije izgovorio takvu prijetnju.

Na Telegram kanalu Sputnik Srbija je 28.2.2022. godine objavljen članak o navodnoj prijetnji stanovništvu separatističke regije Donbas, koju je izrekao bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ovakvu budućnost obećao je stanovnicima Donbasa tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko
„Mi ćemo imati posao, oni neće. Mi ćemo imati penzije, oni neće. Mi ćemo imati dečji dodatak, oni neće. Naša deca će ići u škole i vrtiće, njihova će sedeti u podrumima. Upravo tako ćemo dobiti ovaj rat“, rekao je tada Porošenko.

Identičnu objavu pronašli smo na Telegram kanalu Bunt je stanje, ali i u nekoliko tweetova.

Na Sputniku je 6.3.2022. godine objavljen autorski tekst Dušana Prorokovića u kom se također navodi citat koji se pripisuje Porošenku. Autor je ovu navodnu prijetnju predstavio kao najavu “konačnog rješenja” za stanovništvo Donbasa.

Predsednik Porošenko svojevremeno je podvukao: „Mi ćemo imati posao, oni neće. Mi ćemo imati penzije, oni neće. Mi ćemo imati dečji dodatak, oni neće. Naša deca će ići u škole i vrtiće, njihova će sedeti u podrumima. Upravo tako ćemo dobiti ovaj rat.“

Ovaj članak je objavljen i na portalima Novi Standard i Iskra, takođe 6.3.

Šta su činjenice?

Citat koji je objavio Sputnik Srbija dijelio se ranije kao “dokaz” neprijateljskih namjera ukrajinskih vlasti prema Donbasu. 

Kako je objašnjeno u analizi koju je 15.11.2014. godine objavio Stop Fake, ruski kanal One izvijestio je dan ranije da se Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019. godine, sastao sa policijskim dužnosnicima i govorio o rješavanju konflikta u separatističkoj regiji Donbas na istoku zemlje. U izvještaju ovog kanala navedeno je da je Porošenko govorio o mirnom rješenju konflikta u Donbasu, ali i da je u ranijem govoru u Odesi rekao da će ekonomski ugušiti Donbas i da će tamošnju djecu držati u podrumima. 

Dio ovog govora emitovan je s ruskim prevodom, u kom su Porošenkove riječi o tome kako stanovnici Donbasa žive predstavljene u budućem vremenu, kao svojevrsna prijetnja stanovništvu te regije.

U svom integralnom govoru, Porošenko ne kaže da će Ukrajina staviti pod pritisak stanovnike Donbasa, nego da zbog okupacije Donbasa od proruskih militanata pati lokalno stanovništvo koje mora da živi bez penzija i da se krije u podrumima.
“Ovaj rat se ne može dobiti oružjem. Svaki metak proizvodi dva neprijatelja. I svakog mirnog dana ukrajinska država demonstrira na oslobođenim teritorijama da građani, koji su prije mjesec pjevali hvalospjeve lažnom separatističkom režimu, dobijaju grijanje, struju, konačno mogu da šalju djecu u školu, počeli su da primaju penzije, porodične penzije i invalidnine, imaju posao, imaju plate.” (...)“I pobjeđujemo zajedno mirom! Jer mi imamo posla, a oni nemaju. Mi imamo penzije, a oni nemaju. Mi imamo podršku djece i penzionera, oni nemaju. Naša djeca idu u vrtiće i škole, njihova sjede u podrumima. Zato što ne znaju ništa da rade! Tako ćemo dobiti ovaj rat. Jer ratovi se dobijaju u glavama, a ne na borbenim poljima! Oni to ne znaju, ali ja znam. I imam vašu podršku, jako mi je potrebna da bismo dobili ovaj rat bez poginulih Ukrajinaca, bez poginulih stanovnika Odese.”


Dakle, Porošenko nije govorio o tome da stanovništvo regije Donbas neće imati penzije i da će njihova djeca “sjediti u podrumima”, nego je u sadašnjem vremenu opisao njihovu tadašnju situaciju.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Porošenko stanovnicima Donbasa “obećao budućnost” u kojoj neće imati penzije i u kojoj će njihova djeca “sjediti u podrumima”, objavljenu na Telegram grupi Sputnik Srbija, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Porošenko nije govorio o budućnosti, nego o tadašnjoj situaciji u Donbasu.

Sve kasnije objave s ovom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

8.9.2023: Jedna od objava sa društvene mreže X (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 10. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me