Raskrinkavanje.ba

Biznis proglašavanja živih mrtvima: Niti je Mustafa Nadarević preminuo, niti je Raskrinkavanje izvor takve vijesti

Anonimni portali su glumca Mustafu Nadarevića prvi put “usmrtili” prije nekoliko godina, a lažne vijesti sa takvim navodima pojavljuju se i dalje - posljednja prije samo nekoliko dana.

Morbidna lažna vijest o smrti Mustafe Nadarevića jedna je od “najupornijih” na domaćim anonimnim portalima. O njoj smo pisali u analizi objavljenoj u martu 2019. godine, kada smo naglasili da veliki broj portala i blogova koji su objavili takvu vijest više ne postoji. Zbog toga se ne može sa sigurnošću utvrditi kada je ona prvi put objavljena i ko je njen izvor.

U toj analizi bavili smo se člancima u kojima je kao izvor za vijest o navodnoj smrti Mustafe Nadarevića naveden Senad Bašić, njegov kolega iz serije "Lud zbunjen normalan". Portali su tada tvrdili da je Bašić na svom Twitter profilu objavio vijest o smrti Nadarevića:

Veoma sam tužan što moram objaviti kako je Mustafa Nadarević napustio ovaj svijet’, napisao je na Twitteru njegov kolega glumac iz iste hit komedije, Senad Bašić, koji je u seriji glumio njegova sina Faruka. ‘Bio mi je drugi otac. Jako će mi nedostajati.

Senad Bašić nema Twitter profil i nije objavio takvu vijest, -baš kao što ni Mustafa Nadarević, naravno, nije preminuo. Takva vijest mogla se pronaći samo na nekoliko anonimnih portala. 

Najnoviji val lažnih vijesti o navodnoj smrti ovog glumca započeo je u maju 2020. godine. Portal Čajevi za je 19.5.2020. objavio članak sa sljedećim naslovom:

Napustio nas je Mustafa Nadarević

U tekstu smo našli rečenice identične onima koje smo analizirali i ocijenili kao lažne 2019. godine, sa jednom razlikom. Naime, anonimni autor/ica članka na portalu Čajevi za je lažnu vijest zapravo kopirao/la iz - analize Raskrinkavanja. To se vidi po uvodnoj rečenici u tekstu portala Čajevi za, koja je identična kao i ona napisana u našoj analizi. Ovako, naime, izgleda naša analiza iz 2019. godine:

Dok ovako izgleda članak na portalu Čajevi za:

Isti članak, također sa rečenicom iz analize Raskrinkavanja, prenijeli su i portali Infloblok te blog Dnevnik recepata. Zanimljivo je da je članak sa bloga Dnevnik recepata prikupio više od 13.600 interakcija na Facebooku, te da je podijeljen skoro 1.000 puta. 

Svi navedeni portali kao izvor ove lažne vijesti naveli ni manje ni više nego - Raskrinkavanje. 

 

Pored gore navedenih, portal Chocostory je, također 19. maja, objavio članak sa naslovom koji govori da glumac “zbog bolesti više ne snima”:

Napustio nas je Mustafa Nadarević, zbog bolesti ne snima više, postavio je na svom Twitteru Senad Bašić

Ispod ovog naslova se nalazi isti tekst kao u ranije pomenutim člancima. Jedina razlika je što umjesto tvrdnje da je glumac “napustio svijet” stoji da je “napustio seriju”. 

Veoma sam tužan što moram objaviti kako je Mustafa Nadarević napustio seriju Lud, zbunjen, normalan’, napisao je na Twitteru njegov kolega glumac iz iste hit komedije, Senad Bašić, koji je u seriji glumio njegova sina Faruka.

 

I demanti donose novac

Mustafa Nadarević se bori sa rakom pluća, te se nalazio u bolnici u momentu kada su se ponovo pojavile lažne vijesti o njegovoj smrti. Glumac je to i sam potvrdio za Avaz, 19.5.2020:

Mustafa Nadarević javio se ekskluzivno "Avazu": Živ sam!
Morbidna vijest od jutros kruži internetom - da je Mustafa Nadarević preminuo. Veliki glumac javio se na poziv "Avaza" te nam ekskluzivno rekao: 
- U bolnici sam još. Razumijete me, nadam se, da ne mogu duže razgovarati. Hvala vam što se interesirate za moje zdravstveno stanje.
Nadarević je, inače, u bolnici u Zagrebu, a već izvjesno vrijeme bori se s karcinomom pluća. 

Krajem mjeseca maja, Faktor je objavio i izjavu Emira Hadžihafizbegovića koji je rekao da je “na vezi” sa Nadarevićem, da se on osjeća bolje i da očekuje da će ponovo raditi zajedno. 

Avaz je, potom, 12. juna objavio intervju sa Senadom Bašićem, kada mu je postavljeno i pitanje o Mustafi Nadareviću. Bašić je rekao da je Nadarević dobro i da će “on to predeverati i nastavit će raditi”. 

Međutim, i demanti vijesti o smrti poznatog glumca, kao i izjave podrške njegovih kolega, portali su iskortistili za senzacionalističko prikupljanje klikova i zarade putem klikbejt naslova. Tako je članak Avaza, u kojem Nadarević demantuje da je preminuo, na drugim portalima završio sa sljedećim naslovima:

Mediji objavili da je umro Mustafa Nadarević;Oglasila se bolnica evo šta su rekli (E-turneja, Glamur press)

Portali su i članak od 12. juna iskoristili za senzacionalističko prikupljanje klikova, pa su tako članak prenijeli i objavili pod sljedećim naslovima:

VIJEST O SM.RTI MUSTAFE NADAREVIĆA P0TRESIA SVE NJEGOVE KOLEGE: EV0 ŠTA SU ONI IZJAVIII (FOTO) (Dnevna novost, Ekstra vijesti)

VEST O SMRTI POZNATOG GLUMCA SVE UZNEMIRILA: Evo šta je istina! (Happy)

VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio se poznati glumac, pa otkrio SVE DETALJE (Novi, Bakini recepti, Informacija website)

Vest o smrti Mustafe Nadarevića potresla sve njegove kolege: Poznati glumac otkrio pravu istinu! (Alo, Hayat)

VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio se poznati glumac, evo šta je izjavio (Furka)

Vijest o smrti Mustafe Nadarevića je potresla sve, a evo šta je prava istina…(Ultra trijumf vijesti)

Istog dana, portal Otvori 24h (.info) objavio je članak sa naslovom:

Nazalost potvrdila porodca: Naša Legenda Izet Fazlinović nažalost više...

Naslov je ubrzo promijenjen u “Sahranili živog legendu Izeta Fazlinovića”, a podjele članka u nekoliko Facebook grupa su izbrisane, te su vidljive još samo u arhiviranim verzijama (link). U članku, onako kako on trenutno izgleda, prenesena je izjava koju je Hadžihafizbegović dao Faktoru krajem prošlog mjeseca. 

 

Svi portali koji su u maju 2020.  pokrenuli novi val lažnih vijesti o smrti Mustafe Nadarevića, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Portali koji su članak naknadno uklonili za to dobijaju ocjenu demantirano.

Svi članci na portalima koji su objavili demant netačne vijest o smrti poznatog glumca, ali su pritom koristili senzacionalističke naslove koji čitatelje nbavode na poigrešan zaključak, dobijaju ocjene klikbejt.

Napomena: 17.11.2020. 

Dezinformacija o smrti Mustafe Nadarevića je ponovo aktuelizovana u novembru ove godine. Naime, na portalu Čajevi za je 16.11.2020. godine objavljen članak koji je imao sljedeći naslov:

“Hrvati objavili da nas je napustio Izet Fazlinovic”

U članku je navedeno kako je Mustafa Nadarević, glumac koji tumači lik Izeta Fazlinovića u popularnoj seriji “Lud zbunjen normalan” za list Dnevni avaz izjavio da se nalazi u bolnici. Dakle, infromacije iz članka govore da je ovaj glumac i dalje živ. Cijeli tekst je zapravo preuzet iz članka portala Index.hr, koji je bio objavljen (link) 10.9.2020. godine. Kako je u članku naglašeno, Avazov povod za kontaktiranje glumca bila je najava o početku snimanja novih epizoda serije Lud zbunjen normala, što glumac nije htio da komentariše s obzirom na to da je bio u bolnici.

Link na članak portala Index.hr je zapravo ostavljen na samom kraju članka portala Čajevi za, uz ponavljanje tvrdnje da su hrvatski mediji objavili da je Mustafa Nadarević preminuo.

“Hrvatski mediji su jutros objavili da je Mustafa Nadarevic poznat kao Izet Fazlinovic preminuo pogledajte citav clanak OVDJE

Riječ je dakle o recikliranoj dezinformaciji koja je dodana uz tekst objavljen u oktobru ove godine. Još zanimljiviji je način kako je link na članak portala Čajevi za dijeljen na brojnim Facebook stranicama i grupama. Uz link na članak, objave su sadržavale sljedeće opis:

Korona odnjela još jednu legendu: U podhrastovima napustila nas legenda Izet Fazlinovic.

Kolege se opraštaju na Twitteru teške riječi kroz suze -> https://cajeviza.com/hrvati-objavili-da-nas-je-napustio-iz…/

Dakle, link na članak u kojem se nalazi netačna tvrdnja da su hrvatski mediji objavili kako je Mustafa Nadarević preminuo, na Facebooku je dijeljen uz isto tako netačne tvrdnje da je ovaj glumac preminuo od posljedica koronavirusa te da se to desilo u izolatoriju na Podhrastovima. 

Budući da se radi o novom valu dezinformacije koja godinama cirkuliše regijom,  članku portala Čajevi za dodjeljujemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

Smrti slavnih ličnosti kao sigurna taktika za zaradu na internetu

Lažne tvrdnje o navodnim smrtima poznatih ličnosti, zbog senzacionalnosti takvih “vijesti”, privlače značajnu pažnju čitatelja/ki. Kada se vijest ispostavi netačnom, portal koji je istu objavio, bez ikakvih posljedica, biva finansijski “nagrađen” putem plaćenih oglasa koji se učitaju svaki put kada neko klikne na link članka.  

Na taj način portali - najčešće anonimni - manipulišu čitaoce da povjeruju u nešto što se nije desilo, kako bi na tome profitirali. 

Naš partnerski portal Faktograf je u svojoj analizi “Facebookom se opet širi netočna informacija da je umro Mustafa Nadarević” tvrdnje sa anonimnih portala također ocijenio kao lažne vijesti, dodavši da se radi "o popularnom fenomenu „celebrity death hoax“ (prevara o smrti slavne osobe)".

Više o produkciji lažnih vijesti u svrhu finansijske dobiti možete pročitati na u tekstu “Ko finansira lažne vijesti?” na portalu Medijska pismenost.

Lažna vijest o smrti Nadarevića nije ni prva ni posljednja koja je kreirana u sklopu ovakvog “biznis modela”. Do sada smo ocijenili mnoge takve primjere, a budući da portali kontinuirano izmišljaju nove lažne vijesti o smrtima poznatih, odlučili smo se "vratiti" nekim izvorima koji ovakve postupke primjenjuju gotovo redovno i provjeriti da li su i koga "usmrtili" u skorije vrijeme.

Detaljniju analizu o ovom fenomenu i pregled novih primjera takve prakse čitajte uskoro na Raskrinkavanju. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 19.06.2020

Čajeviza.net: Mustafa velika legenda nažalost

U članku se navodi kako je Senad Bašić tu vijest podijelio na Twitteru:

 • Lažna vijest
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

Info Blok: NAPUSTIO NAS JE MUSTAFA NADAREVIĆ, ZBOG BOLESTI NE SNIMA VIŠE, POSTAVIO JE NA SVOM TWITTERU SENAD BAŠIĆ

NAPUSTIO NAS JE MUSTAFA NADAREVIĆ, ZBOG BOLESTI NE SNIMA VIŠE, POSTAVIO JE NA SVOM TWITTERU SENAD BAŠIĆ

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.06.2020

Otvori 24h: Sahranili zivog Legendu Izeta Fazlinovića…

Glumački bard Mustafa Nadarević već duže vrijeme se bori sa rakom pluća. Posljednjih sedmica on je bio i u bolnici, što je dodatno zabrinulo kolege, p...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.05.2020

HS-chocostory: Napustio nas je Mustafa Nadarević, zbog bolesti ne snima više, postavio je na svom Twitteru Senad Bašić

U članku se navodi kako je Senad Bašić tu vijest podijelio na Twitteru:

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Klikbejt 20.05.2020

E-Turneja: Mediji objavili da je umro Mustafa Nadarević;Oglasila se bolnica evo šta su rekli

Morbidna vijest od jutros kruži internetom – da je Mustafa Nadarević preminuo. Veliki glumac javio se na poziv “Avaza”.

 • Klikbejt
Klikbejt 20.05.2020

Glamur Press: Home Vijesti Mediji objavili da je umro Mustafa Nadarević;Oglasila se bolnica evo šta su... Mediji objavili da je umro Mustafa Nadarević;Oglasila se bolnica evo šta su rekli

Morbidna vijest od jutros kruži internetom – da je Mustafa Nadarević preminuo. Veliki glumac javio se na poziv “Avaza”.

 • Klikbejt
Klikbejt 14.06.2020

Hayat: VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE NJEGOVE KOLEGE: POZNATI GLUMAC OTKRIO PRAVU ISTINU!

U maju se pojavila lažna vijest da je slavni glumac Mustafa Nadarević preminuo, a kakvo je zaista njegovo stanje, otkrio je njegov kolega Senad Bašić.

 • Klikbejt
Klikbejt 16.06.2020

Extra-vijesti24h: VIJEST 0 SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA P0TRESLA SVE NJEG0VE K0LEGE: EV0 ŠTA SU 0NI IZJAVIII (F0T0)

Početkom godine je stigla vijest da je Mustafa Nadarević otkrio da ima tumor na plućima obišla sve novine i sve dijelove Balkana.

 • Klikbejt
Klikbejt 16.06.2020

Dnevna novost: VIJEST O SM.RTI MUSTAFE NADAREVIĆA P0TRESIA SVE NJEGOVE KOLEGE: EV0 ŠTA SU ONI IZJAVIII (FOTO)

Svi znamo da je početkom godine vijest da je Mustafa Nadarević otkrio da ima tu.m0r na plućima obišla sve novine i sve dijelove BaIkana.

 • Klikbejt
 • Demantirano
Klikbejt 13.06.2020

Happy TV: VEST O SMRTI POZNATOG GLUMCA SVE UZNEMIRILA: Evo šta je istina!

Vest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
Klikbejt 14.06.2020

Informacija: VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio Se Poznati Glumac, Pa Otkrio SVE DETALJE

Vijest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
 • Demantirano
Klikbejt 13.06.2020

Furka: B NEWSVIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio se poznati glumac, evo šta je izjavio

Vijest o smrti slavnog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
 • Demantirano
Klikbejt 13.06.2020

Alo: Vest o smrti Mustafe Nadarevića potresla sve njegove kolege: Poznati glumac otkrio pravu istinu!

Vest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
Klikbejt 14.06.2020

Bakini recepti: VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio Se Poznati Glumac, Pa Otkrio SVE DETALJE

Vijest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
Klikbejt 13.06.2020

Novi: VIJEST O SMRTI MUSTAFE NADAREVIĆA POTRESLA SVE: Oglasio se poznati glumac, pa otkrio SVE DETALJE

Vijest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
 • Demantirano
Klikbejt 14.06.2020

Ultra trijumf vijesti: Vijest o smrti Mustafe Nadarevića je potresla sve, a evo šta je prava istina…

Vijest o smrti poznatog glumca potresla je sve kolege glumce

 • Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Čajeviza.com: Hrvati objavili da nas je napustio Izet Fazlinovic

MUSTAFA NADAREVIĆ u razgovoru za bosanskohercegovački Avaz otkrio je da se trenutno nalazi u bolnici.

 • Prenošenje lažnih vijesti