Raskrinkavanje.ba

Bliženje izbora reaktiviralo stranicu Ponosni Bošnjaci i kritiku svega što nije SDA

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, koja iz dana u dan u izbornoj godini bilježi rast broja pratitelja/ki, u svojim se objavama redovno obračunava s članovima/icama svih stranaka, osim Stranke demokratske akcije, koja je jedina na ovoj stranici zaslužila pozitivan tretman.

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci na ovoj društvenoj mreži u trenutku pisanja ove analize ima 22.814 sviđanja i 32.106 pratitelja/ki. Stranica je, što se vidi iz odjeljka “Transparentnost stranice”, osnovana 2.2.2020 godine. Imena administratora/ki stranice nisu javno dostupna, te tek možemo saznati da je riječ o četiri osobe iz Bosne i Hercegovine i jednoj iz Kanade.

U opisu stranice navodi se da su Ponosni Bošnjaci nevladina organizacija. Međutim, stranica nije povezana s bilo kakvim portalom niti postoje ikakvi kontakt-podaci, što bi bilo uobičajeno kada je riječ o Facebook stranicama nevladinih organizacija.

U posljednje vrijeme ova stranica, tačnije videozapisi političke prirode koje objavljuje, postaju sve popularniji na Facebooku. Neke od objava ove stranice prijavljene su i Raskrinkavanju. Prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, ova je stranica od osnivanja pa do kraja 2020. godine zabilježila rast popularnosti i dosegnula 15-ak hiljada pratitelja/ki. Od početka 2022. godine njena popularnost ponovo je počela naglo rasti. Od januara do kraja juna ove godine broj pratitelja/ki stranice se udvostručio.

Kada je riječ o učestalosti objava na stranici, ona u velikoj mjeri prati grafikon rasta popularnosti. Od nastanka stranice do kraja 2020. godine zabilježen je najveći broj objava, da bi nakon toga uslijedila stagnacija, koja je trajala do kraja 2021. godine. 

Početkom 2022. godine primjetno je da dolazi ponovo do učestalih objava. Kada je riječ o tipu objava, u početku su to bile fotografije, dok su u 2022. godini najzastupljeniji videosnimci. 

U periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci pronašli smo 63 objave, i sve su videosnimci. Drastičan skok u broju objava zabilježen je u junu, kada je objavljeno njih 21 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21), dok je samo mjesec ranije, u maju, objavljeno njih tek sedam (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Za napomenuti je da je Facebook stranica osnovana 2020. godine, kada su u BiH održani Lokalni izbori. Stranica je odmah nakon izbora 2020. godine pauzirala svoje djelovanje, da bi se nakon pauze ponovo aktivirala u 2022. godini, kada se u BiH očekuju Opšti izbori, što upućuje na političku pozadinu njenog rada.

Na to ukazuje i tematika sadržaja koji Ponosni Bošnjaci objavljuju. U pitanju su uglavnom hvalospjevi o Stranci demokratske akcije (SDA) te njenom članstvu i aktivnostima. Primjetan je veliki broj objava u kojima se druge političke partije nastoje diskreditovati uz širenje nacionalizma, antizapadnih narativa i teorija zavjere.

Analiza objava stranice Ponosni Bošnjaci zapravo pokazuje da je riječ o sadržajima koji su isključivo pozitivnog tona kada je riječ o SDA, a negativnog kada su u pitanju svi drugi politički akteri.


Targetiranje političkih protivnika SDA

Od početka januara, pa do 30. juna na stranici Ponosni Bošnjaci objavljene su 63 objave, uglavnom u formi kratkih videosnimaka. Od 63 objave, njih 22 su o različitim strankama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi osim SDA predstavljeni su u isključivo negativnom svjetlu.

U kratkim videozapisima objavljenim na ovoj Facebook stranici za članove/ice stranaka kao što su Socijaldemokratska partija BiH, (SDP), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka tvrdi se da su “izdajnici” i da sarađuju sa silama koje navodno žele uništiti BiH i bošnjački narod (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16).

U nekim objavama zastupljene su teorije zavjere o masonima, satanizmu i drevnim okultnim religijama. Članove/ice navedenih stranaka u takvim se objavama naziva sljedbenicima/ama ili slugama tih pokreta (1, 2).

Takve su tvrdnje posebno izražene u objavama koje se tiču Povorke ponosa 2022, koja je na ovoj stranici, kroz riječi Harisa Zahiragića, predstavljena kao iznimno opasan događaj (link). U objavama u vezi s održavanjem Povorke ponosa posebno je targetiran NiP i njen predsjednik Elmedin Konaković (1), koji je optužen da je podržao Povorku, suprotno ličnim uvjerenjima, samo kako bi “skinuo” SDA s vlasti . 

Nekoliko objava posebno tageritra i kandidata za Predsjedništvo BiH na predstojećim izborima Denisa Bećirovića iz SDP-a, opisujući ga kao izdajnika Bošnjaka koji radi za tuđe interese (1, 2 ,3).

Dodatno, stranica Ponosni Bošnjaci, od januara do kraja juna, u pet je objava targetirala i javne ličnosti koje su kritikovale rad SDA ili podržale druge stranke. Između ostalih, riječ je o novinaru Senadu Hadžifejzoviću,  zatim Fatmiru Alispahiću, te bivšoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić (1, 2, 3, 4, 5).


Nacionalizam i antizapadna propaganda

Objave na ovoj stranici nerijetko imaju elemente nacionalizma i govora mržnje usmjerene prema Srbima, Hrvatima i zapadnim zemljama. Srbi se nazivaju “genocidašima”, a Hrvati i zapadni zvaničnici/ce “križarima”. (1, 2, 3, 4)

U 12 videosnimaka objavljenih u prvih šest mjeseci ove godine govori se o zapadnim državama i njihovim zvaničnicima/ama na negativan način. U tim objavama zastupljeni su “zavjerološki” narativi prema kojima je postojanje Bošnjaka kao naroda i BiH kao države ugroženo zbog evropskih namjera da odstrani muslimane iz Evrope. U sklopu tog narativa dominiraju tvrdnje da su evropske zemlje potpomogle genocid u Srebrenici jer tim zemljama “ide u prilog” da Bošnjaci nestanu s ovih prostora (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12).

Nekoliko objava također sadrži ratnohuškačke navode u kojima se pripadnici bošnjačkog naroda “upozoravaju” da ne trebaju biti “naivni” u odnosu sa svojim sunarodnicima druge etničke pripadnosti i da trebaju biti spremni za rat koji se, kako se u pojedinim objavama navodi, sprema (1, 2, 3, 4).


Hvalospjevi Stranci demokratske akcije

Kao spas od svih umišljenih zavjera koje se navodno vode protiv Bošnjaka – čiji su akteri svi – od masona, satanista i okultnih sila, do Srba, Hrvata, Amerikanca, Rusa, Britanaca, Francuza i opozicionih stranka iz Federacije – stranica Ponosni Bošnjaci nudi Stranku demokratske akcije. 

Na ovoj stranici objavljeni su mnogobrojni snimci u kojima se o Bakiru Izetbegoviću govori kao o “spasitelju Bošnjaka”. Sličan pristup primjetan je i kad je riječ o drugim članovima/icama SDA. Od januara, pa do trenutka pisanja ove analize riječi hvale i podrške SDA i njenim trenutnim i bivšim članovima/icama našle su se u 14 objava na stranici Ponosni Bošnjaci (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14).

Od ukupno 63 objave stranice Ponosni Bošnjaci iz prvih šest mjeseci ove godine, SDA stranka i akteri okupljeni oko nje u 14 su objava, dakle, prikazani u pozitivnom svjetlu.

O akterima drugih stranaka, poput NiP-a, SDP-a i NS-a, objavljena su 22 članka, od čega su svi negativno nastrojeni ka njima. Isto je i s pet članaka o drugim akterima koji su se suprotstavili SDA stavovima, poput Hadžifejzovića ili Alispahića. Jednak tretman zadobile su i susjedne, te određene zapadne zemlje, o kojima je također objavljeno više od deset negativnih objava.

U zaključku, analizirajući sadržaj koji se objavljuje na ovoj stranici, jasno je da ona služi kao svojevrsno stranačko glasilo za promociju SDA te diskreditaciju i obračun svih njenih političkih protivnika, kao i da se iza nje krije jasna politička agenda.

(Mladen Lakić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)