Raskrinkavanje.ba

Bolnica Elmhurst i lažna empatija antivakcinacijske “medicinske sestre u epicentru”

Erin Marie Olszewski, koja se svijetu predstavila kao medicinska sestra koju je šokantno iskustvo rada u bolnici Elmhurst pretvorilo u “istraživačku novinarku”, zapravo je dugogodišnja antivakcinacijska aktivistica, koja je u ovu bolnicu i došla sa “predumišljajem”. Ne iznenađuje, stoga, da je njeno “istraživanje” zapravo skup manipulacija i neistina, upakovan u dramatičnu “dokumentarnu” formu. 

*Ovaj članak nastao je u saradnji s portalom Faktograf. Raskrinkavanje.ba i Faktograf.hr članoice su regionalne SEECheck mreže.

Društvenim mrežama ponovo se širi video nastao u lipnju temeljem “izvještavanja” medicinske sestre s Floride, Erin Marie Olszewski [1, 2, 3]. 

Priča se u regiji prvi put pojavila 27.6.2020. na YouTube kanalu BALKANQ, povezanim sa “zavjerološkim” kultom QAnon. Na ovom je kanalu objavljena snimka Olszewski sa opisom koji sugerira da pandemija Covid-19 nije stvarna:

ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO
-Erin Marie Olszewski RAZOTKRIVA sve što se radi u jednoj bolnici za vrijeme "pandemije"

 

U videu, koji je do trenutka objave ove analize pogledan 142.822 puta, Olszewski opisuje smrt pacijenta u njujorškoj bolnici Elmhurst, u jednom trenutku postavljajući pitanje da li su ga “oni” (osoblje bolnice) ubili.

Isti kanal je nedugo potom objavio i prevedeni snimak njenog gostovanja u emisiji The Highwire koju vodi Del Matthew Bigtree, jedan od istaknutih antivakcinacijskih lobista u SAD. Bigtree je producent “dokumentarnog” filma “Vaxxed”, čija je centralna figura bio začetnik antivakcinacijskog pokreta Andrew Wakefield, koji je izgubio dozvolu za bavljenje medicinom zbog lažiranja naučnog istraživanja kojim je pokušao “dokazati” svoje neutemeljene tvrdnje o vakcinama

Ove i slične tvrdnje koje je iznijela Olszewski kruže po regiji već pola godine. Sve objave ove priče koje smo uspjeli pronaći, od YouTube videa, preko članaka na portalima, do Facebook grupa i profila, do sada su ostvarile stotine hiljada pregleda i gotovo 100.000 interakcija na društvenim mrežama. 

 

Ko je Erin Marie Olszewski? 

Olszewski je medicinska sestra čije je tajno snimanje osoblja u bolnci Elmhurst rezultiralo filmom "Perspektive pandemije: Medicinska sestra (na tajnom zadatku) u epicentru". Olszewski je svoje kolege optužila za nemar, pa čak, kako je navedeno, i za ubojstvo (27'40''). 

Iako se u dokumentarcu navodi da je Olszewski u ovaj projekt ušla kao “svjedokinja”, to jest iz humanih razloga - "po cijenu osobne štete i bez ikakvih političkih predrasuda", kako bi spasila živote - ove su tvrdnje netačne. Opovrgava ih njena biografija, kao i javni istupi, pa i sam tok narativa koje je objavljivala o pandemiji u proteklim mjesecima.

Olszewski, naime, nije neko ko se slučajno zatekao u bolnici Elmhurst i zatim se javno angažovao usljed potresenosti onim što je tamo vidjela. Radi se o dugogodišnjoj antivakcinacijskoj aktivistici, za koju je snimanje ovog “dokumentarnog filma” bilo dio redovnih propagandnih aktivnosti. 

Tako, recimo, saradnja Olszewski i Bigtreeja na promicanju antivakcinacijskih narativa traje i od prije pandemije, kako se može vidjeti i na ovom snimku, na kom se ne pojavljuje kao “istraživačka novinarka”, već kao “medicinska sestra koja se bori protiv cijepljenja” i potiče druge zdravstvene radnike/ce da čine isto to. Štoviše, Olszewski je suosnivačica više grupa koje se protive cijepljenju, kao što su Nurses For Vaccine Safety Alliance (Savez medicinskih sestara za sigurnost cjepiva) i Florida Freedom Alliance (Florida savez za slobodu). 

Olszewski se kontinuirano bavi antinaučnom propagandom, usmjerenom protiv naučno zasnovane medicine, predstavljajući svoje stavove (slično antivakcinacijskim pokretima u regiji) kao “borbu za slobodu odlučivanja”. Između ostalih, Olszewski je “reklamirala” i Roberta F. Kennedyja Juniora [1], čije su dezinformacije dopirale i do našeg govornog područja. 

U skladu s narativom koji promovira, u samom početku pandemije tvrdila je da je cijela stvar “napuhana”, o čemu postoje tragovi na društvenim mrežama. Krajem travnja stigla je u New York, grad koji je u tom trenutku bio najteže pogođen pandemijom, te je počela da radi kao medicinska sestra ujavnoj njujorškoj bolnici Elmhurst u Queensu.

Prikazana kao jedan u nizu “dokaz” za ovu ili onu teoriju zavjere o pandemiji, priča Erin Marie Olszewski je neuvjerljiva iz više razloga, od kojih je prvi njena vlastita perspektiva pandemije.

 

Šta se dešavalo u bolnici Elmhurst?

O stanju u javnoj bolnici Elmhurst, gdje se uglavnom liječe deprivilegirani siromašni stanovnici velegrada iz redova etničkih manjina, liječnici/e su do tada ispričali mnogo, neki i na rubu suza. Osoblje Elmhursta se razboljevalo u općem pomanjkanju zaštitne opreme i alata za pomoć pacijentima. Stanje se uravnotežilo tek krajem svibnja.

Već po dolasku u bolnicu, o čemu svjedoče njene objave na društvenim mrežama, Olszewski se uvjerila se da pred Elmhurst dolaze hladnjače za leševe za koje više nema mjesta u mrtvačnici. 

Olszewski tada mijenja svoju prvotnu priču o “izmišljenoj pandemiji”: Problem više nije u tome što je pandemija izmišljena, već je proizvedena. I to neodgovornim i/ili zlonamjernim ponašanjem medicinskog osoblja, s ciljem da zarade novac.

Prije nego što se posvetimo tvrdnjama iz dokumentarca, recimo i da je njen film odlučio podržati Mercola.com, portal jednoga od najpoznatijih financijera pokreta protivnika cijepljenja u Americi, tajkuna Josepha Mercole. Olszewski je ubrzo nakon puštanja filma objavila i knjigu o svojim iskustvima u bolnici Elmhurst s podnaslovom "Kako je prijevara, nemar i pohlepa dovela do nepotrebnih smrti u bolnici Elmhurst". Pokrenula je i GoFundMe kampanju, tražeći 150.000 dolara temeljem svojih tvrdnji.

 

Trijaža i “ulazak virusa” u bolnicu

Olszewski je optužila kolege da su namjerno "kreirale" pandemiju stavljajući oboljele od Covida-19 s osobama koje su negativne na novi koronavirus.

Ljudi koji su više puta na testu bili negativni na Covid-19, opisani kao potvrđeni slučajevi Covida... Pacijente bez potvrđenog Covida se stavlja na odjel s potvrđenima... Oni na odjelima oboljevaju od Covida-19 i tako oni doslovno kreiraju pandemiju

Nepropisna izolacija bila je najčešći motiv istican u naslovima medijima koji su pisali o njenoj snimci. Tajno načinjena snimka prikazuje i sestru koja zaista tvrdi da su jednog pacijenta koji je došao s moždanim udarom i negativnim testom zarazili na odjelu te da je završio na respiratoru. Nadalje, pokazala je i dva negativna nalaza testa na SARS-CoV-2 vezana za pacijenta koji je završio na respiratoru. Naziva ga se "potvrđenim Covidom-19", navodi, premda u jednom trenutku navodi i izraz "sumnja se na Covid-19" (presumptive).

Kada govorimo o osobama koje su se zarazile novim koronavirusom u samim bolnicama, iskustva koja su kineski liječnici prikupili do kraja ožujka i objavili u časopisu Annals of Translational Medicine u svibnju ove godine navode da se radi o gotovo polovici oboljelih.

"Udio bolničkih infekcija u bolesnika s Covidom-19 iznosio je 44% u ranoj fazi izbijanja zaraze", naveli su.

Nadalje, do 40% negativnih testova na SARS-CoV-2 moglo se smatrati lažno negativnima. To je razlog zašto se u obzir kod trijaže ne uzima samo rezultat testa, već ukupna klinička slika pacijenta.

Usprkos činjenici da se u Hrvatskoj koronavirus pojavio još u veljači, neprestano stižu vijesti o "ulasku virusa u bolnice", pri čemu se osim liječnika razboljevaju i pacijenti.

U rujnu je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Zvornimir Šostar, proglasio da je "virus ušao u sve zagrebačke bolnice", uključujući rodilišta i dječju bolnicu u Klaićevoj. Ni nakon toga nisu prestale stizati slične vijesti: u listopadu je to bio Zabok, Bjelovar i Petrova bolnica u Zagrebu, u studenom o splitskoj bolnici...

Ovo se, dakle, događa u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, nakon mjeseci iskustva s Covidom-19; ne u tzv. epicentru pandemije u njenim prvim mjesecima.

Liječnici Elmhursta koje smo već spomenuli izjavili su u medijima da se događalo da su čak i osobe ozlijeđene u prometnim nesrećama, bez simptoma, znale nositi virus. Doktorica Colleen Smith, zaposlenica hitne službe Elmhursta, početkom travnja je navela:

U početku smo pokušavali izolirati pacijente s vrućicom i kašljem te biti oprezniji u njihovoj blizini. Ali nismo nužno bili tako oprezni s drugima. Počeli smo primjećivati da pacijenti koji nam dolaze bez temperature i s bolovima u trbuhu, na rentgenskim i CT snimkama pokazuju sliku koja odgovara bolesti Covid-19. Dođe nam netko tko je imao prometnu nesreću, snimimo ga CT-om i njegova pluća izgledaju kao da su zaražena koronavirusom. Viđali smo brojne pacijente koji su imali Covid-19, ali to nismo shvatili.

 

“Tjeskoba”

Olszewski dalje navodi:

"Dolaze s poteškoćama s disanjem. I mnogo ovih pacijenata dolazi s tjeskobom, jer su svi preplašeni. I oni ih prime i samo im kažu, ako ne odu na respirator, vjerojatno neće preživjeti. Ali u stvarnosti, odu li na respirator, šanse za izlazak iz bolnice im postaju mršave do nikakve"

Liječnik Zubin Damania se u dva navrata bavio tvrdnjama Erin Marie Olszewski. U jednom od dva takva videa (drugi se tiče pisama koje je primio od osoblja bolnice, nazvan "Kome zapravo štete netočne informacije"), Damania navodi:

"Ona, dakle, tvrdi da tjeskoba može sniziti razinu kisika u krvi dovoljno da liječnike ponuka da u vas postave cijevi za disanje. To je suludo. Ponovit ću: suludo" 

Pacijenti s Covidom-19, naravno, mogu imati napade panike i osjećati tjeskobu te istovremeno imati snižene razine kisika u krvi. Međutim, sama tjeskoba i panični napadi dovode do hiperventilacije ili pretjeranog disanja. To ima potpuno drugačiji, paradoksalni efekt: osjećaj da vam nedostaje zraka, iako vam zapravo nedostaje ugljičnog dioksida.

Tjeskoba - koja je povezana sa strahom, odnosno instiktom koji priprema tijelo na “borbu ili bijeg” - tjera organizam da uzme što više kisika kako bi izdržalo fizički napor. Takav napor se u pravilu ne dogodi, zato što neposredne fizičke opasnosti nema. Osobe koje proživljavaju napad panike uglavnom stoje u mjestu i pokušavaju se smiriti, ali tijelo i dalje snažno diše. Time se u konačnici stvara višak kisika u krvi. Ove tvrdnje Olszewski - kao i niz drugih koje iznosi u svom javnom djelovanju - naprosto pokazuju nerazumijevanje tema kojima se nastoji “istraživački” baviti.

 

Novac

Među netočnim tvrdnjama koje je iznijela Olsewski, nalaze se i neke koje su od tada više puta raskrinkane, kako kod nas tako i u SAD, gdje su se najviše i širile  [1, 2]. Takva je tvrdnja da bolnice mogu “zaraditi novac” na smrti pacijenata - konkretno, pacijenata sa bolešću Covid-19 - te da je to motiv za njihovo navodno ubijanje:

U javnoj smo bolnici kojoj treba novac. Uzmu te pacijente i kažu im da vjerojatno neće preživjeti bez respiratora. A u stvarnosti, ako završe na respiratoru, šanse da izađu iz te bolnice su tanke do nikakvih... Dobijete bar 29.000 dolara po (Covid-19) pacijentu. Naplaćujete i opremu. Ovo je kao bonus novac.

Erin Marie Olszewski tvrdi da bolnice dobijaju novac za pacijente sa COVID-19, implicirajući da su na respiratore stavljeni pacijenti kojima to nije potrebno, što izaziva njihovu smrt. Ta tvrdnja se u SAD-u pojavila prije njenog videa. Republikanski senator Scott Jensen iz Minnesote tu je tvrdnju spomenuo u emisiji The Ingraham Angle na Fox News televizijskoj mreži:

Trenutno, Medicare određuje da ako je neko primljen u bolnicu sa COVID-19, dobijete 13.000 dolara. Ako taj COVID-19 pacijent ode na respirator, dobijete 39.000 dolara, tri puta više. Niko mi ne može reći, poslije 35 godina u svijetu medicine, da ponekad takve stvari nemaju utjecaj na ono što radimo.

Tvrdnja je iznesena u kontekstu razgovora o pravilima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o određivanju uzroka smrti pacijenta sa COVID-19 i brzo se proširila u konzervativnim medijima. Jensen je kasnije rekao da nije mislio da bolnice namjerno pogrešno dijagnoziraju slučajeve zarad materijalne dobiti.

Ovim se tvrdnjama bavila platforma za provjeru činjenica, FactCheck u tekstu od 21.4.2020, pojasnivši a se radi o refundaciji za troškove liječenja pacijanata koji su pokriveni Medicare osiguranjem, a ne o “zaradi” koju ostvaruju bolnice:

Analiza Kaiser Family Foundation promatrala je prosječne isplate Medicarea za prijeme u bolnice za postojeće skupine slične dijagnoze i primijetila da je “prosječna isplata Medicarea za respiratorne infekcije i upale s velikim popratnim bolestima ili komplikacijama u 2017. godini… iznosila 13.297 USD. Za ozbiljnije hospitalizacije koristimo prosječnu uplatu Medicarea za dijagnozu respiratornog sustava s podrškom za respirator dulju od 96 sati, što je bilo 40.218 američkih dolara." 

Dalje, bolnice dobijaju dodatnih 20% za Medicare pacijente sa COVID-19, kao i refundaciju za troškove liječenja ljudi bez zdravstvenog osiguranja, što dolazi iz CARES zakona o pomoći i ekonomskoj sigurnosti u vrijeme koronavirusa, usvojenog 27.3.2020. godine.

FactCheck navodi:

CARES zakon stvorio je dodatak od 20% koji se plaća za Medicare pacijente sa dijagnozom COVID-19. Taj je zakon dalje stvorio fond od 100 milijardi dolara koji se koristi za financijsku pomoć bolnicama - "dio" od čega će se “koristiti za nadoknadu zdravstvenih usluga, po cijenama Medicarea, za liječenje neosiguranih osoba sa COVIDom", prema navodima Odjela za zdravstvo i socijalne usluge SAD-a.

Ideja da će bolnice profitirati od dodatnih novčanih sredstava vlade ima korijen u nepoznavanju troška liječenja pacijenata na Jedinici intenzivne njege. To potvrđuje i izjava saradnika nevladine istraživačke organizacije Urbani institut, Roberta Berensona, stručnjaka iz oblasti zdravstvenih politika, čija uža specijalnost je Medicare, prenesena u članku FactChecka, koji kaže da ideja da bolnice profitiraju od pandemije nije rođena iz činjenica, te da su se prihodi bolnica zapravo umanjili za vrijeme pandemije.

“Berenson je rekao da se čini da su prihodi bolnica u ovom tromjesečju manji jer su mnogi obustavili elektivne procedure, koje su ključne za njihove prihode, što je neke bolnice prisililo da smanje broj osoblja. Pretpostavio je da su potencijalni slučajevi da su pacijenti pogrešno “nadogradirani“ – odnosno klasificirani kao COVID-19 kada to nisu – “trivijalni u usporedni s ovim ostalim silama koje utječu na bolničke financije.“

O svemu ovome već je pisalo i Raskrinkavanje, kada je slične tvrdnje o “profitiranju bolnica na Covid pacijentima” iznosio još jedan teoretičar zavjera sa medicinskim “backgroundom”, Andrew Kaufman

 

Hidroksiklorokin i cink

U filmu "Perspektive pandemije" Olszewski također povlači paralelu sa privatnom bolnicom na Floridi u kojoj inače radi. Tvrdi da ondje nije bila "pod pritiskom" da dijagnosticira Covid-19 te je terapijski pristup bio individualan, za razliku od Elmhurstovog. Taj pristup je, po njoj, uzrokovan lijenošću a svodi se na davanje sedativa i intubaciju, nakon koje uvijek slijedi smrt. Tvrdi i da je samo jedan njen pacijent preživio - i to bivši ovisnik o drogama koji je “sam iščupao cijev respiratora iz svog grla”.

Prilikom tajnog snimanja, Olszewski je ispitivala liječnika Elmhursta o hidroksiklorokinu, cinku i vitaminima - navodnom lijeku protiv Covida-19. To, tvrdi u dokumentarcu, proizlazi iz njene prakse u bolnici u kojoj radi na Floridi.

 Oni su koristili hidroksiklorokin i cink... I nismo imali nikoga tko je umro.

Upitana zašto je ta kombinacija “demonizirana”, Olszewski je odgovorila:

 Zato što funkcionira i onda ljudi ne bi trebali respiratore.

Međutim, kao što i liječnik odgovara na njene sugestije na tajnoj snimci, ti lijekovi naprosto nisu u tom trenutku potvrđeni kao pouzdan lijek za sve pacijente. Štoviše, nisu potvrđeni kao pouzdani ni do danas.

Mjesec dana prije nego je Olszewski snimila svoj video, studija sprovedena u bolnici “New York-Presbyterian Hospital” na skoro 1.400 pacijenata zaključila je da kombinacija kidroksiklorokina i cinka nije imala učinka, kako piše CBS New York

Hidroksiklorokin, lijek koji je predsjednik Donald Trump promovirao kao mogući tretman za COVID-19, nije pomogao pacijentima u New York-Presbyterian Hospital, prema izvještaju objavljenom ranije ove sedmice. 

Istraživači su proučavali skoro 1.400 pacijenata i 60% njih je dato hidroksiklorokin u roku od 48 sati od dolaska u hitnu pomoć. Nisu imali koristi od lijeka. 

Studija objavljena u New England Journal of Medicine pokazuje da je potrebno sprovesti više kontrolisanih ispitivanja. 

Američki Nacionalni instituti zdravlja, glavna agencija vlade Sjedinjenih Američkih Država za biomedicinska i zdravstvena istraživanja, u dokumentu koji je zadnji put osvježen 17.7.2020. kaže da ne postoji dovoljno podataka da se preporuči korištenje cinka kao metode liječenja za 

COVID-19. U dokumentu se navodi da se upotreba cinka preko preporučene količine ne preporučuje za prevenciju COVID-19.

 Studija objavljena 26.8.2020. u naučnom žurnalu Clinical Microbiology and Infection pokazala je da hidroksiklorikin ne smanjuje smrtnost kod pacijenata sa COVID-19, a da je povećava kada se kombinuje sa antibiotikom azithromicinom.

Dakle, lijek se u medicinskim krugovima vodio kao neispitan i prije, kao i poslije objave analiziranog videa, te njegovo nekorištenje kao osnovnog lijeka za pacijente sa COVID dijagnozom ne treba da čudi.

 

Stručnost osoblja bolnice 

Olszewski je također pokušala prikazati osoblje bolnice kao nestručno za posao kojim se bavi - to jest, tvrdila je da se ono “vježba” na Covid pacijentima:

Vi nemate stvarne liječnike koji se bave intenzivnom njegom. Tamo radi jedan zubar. Ondje su i studenti, koji nemaju pojma što rade. Danas sam ja morala nadgledati jednoga zbog lijeka koji može ubiti ako se primijeni u pogrešnoj dozi. Da to nisam znala, lako sam mogla ubiti pacijenta, ali to bi bilo OK prema 'Covid standardima'. Nitko ni za što nije odgovoran. Ljudi na respiratorima su zapravo tu da se na njima vježba... invazivne procedure koje su nepotrebne.

 

Iz bolnice Elmhurst na upit Faktografa o navodima iz videa rekli su da je sa pacijentima uvijek bilo prikladno osoblje:

Iako postoje male razlike u timovima za njegu bolesnika, ovisno o bolnici, odjelu, vrsti pacijenta i da li se radi o dnevnoj ili noćnoj smjeni, rezidenti i suradnici su uvijek dio profesionalnog tima za njegu bez obzira na okolnosti. Za pacijente sa COVID-19 na jedinici intenzivne njege, timove za njegu vodio je dežurni liječnih, a tipično su uključivali suradnike koji su se bavili nužnom njegom, stručnjake za naprednu njegu, podršku medicinskih tehničara/ki i respiratorne terapeute/kinje.

Na stranici Dr. Zubin Damania podijeljena su anonimna svjedočanstva osoblja bolnice. Putujuća medicinska tehničarka koja je radila u Elmhurstu osvrnula se na ove tvrdnje:

Ono što Erin ne dijeli je da "zubar i oftalmolog" koji rade na Jedinici kritične njege imaju definiranu ulogu - oni su medicinski profesionalci koji FaceTimeaju (razgovaraju na video pozivu sa) obitelji kraj kreveta. Ne liječe! Oni su produžetak osoblja medicinskih tehničara kako bismo mi mogli osigurati više vremena za brigu o našim pacijentima i manje vremena za odgovaranje na telefonske pozive i razgovor s obiteljima ... tijekom ove pandemije.

Dakle, na odjelu nisu radili samo specijalisti za infektivne bolesti, već su pozvani i medicinski profesionalci iz drugih područja, što je česta praksa u momentima krize. 

Studija naučnika iz Italije objavljena u žurnalu Interna i hitna medicina 9.6.2020. navodi da su zbog broja pacijenata tokom COVID-19 krize u pomoć morali priskočiti i drugi medicinski profesionalci u toj zemlji.

Pandemija COVID-19 uznemirila je našu radnu praksu kao pružatelja zdravstvenih usluga kako je broj zaraženih pacijenata rastao u našim bolnicama. Infektolozi, pneumolozi i intenzivisti nisu bili dovoljni da se suoče s ogromnom količinom pacijenata kojima je bila potrebna bolnička skrb, stoga su mnogi liječnici regrutirani iz drugih medicinskih specijalnosti, često potpuno različitih, pokušavajući zbrinuti što veći broj pacijenata. Endokrinolozi, kardiolozi, gastroenterolozi, hematolozi morali su osvježiti svoje znanje o tumačenju analize plinova arterijske krvi, upravljanju neinvazivnim ventilatorima i propisivanju antiretrovirusnih lijekova u jedinicama za respiratornu njegu.

U vrijeme rada sestre Olszewski u Elmhurstu, grad New York je bio epicentar epidemije u SAD-u, što znači da su im kapaciteti bili popunjeni - zbog čega se i ona sama našla tu.

Dakle, tvrdnja da su sa COVID-19 pacijentima radili i medicinski profesionalci kojima uža specijalnost nije infektologija je vjerovatno tačna, ali njena interpretacija u smislu nesposobnosti liječnika na odjelu je zavaravajuća. 

 

Odgovor bolnice

Kako bismo doznali drugu stranu priče, Faktograf je kontaktirao bolnicu Elmhurst, iz koje smo dobili sljedeću izjavu:

NYC Health+Hospitals / Elmhurst je, suočena sa globalnom pandemijom, bila na prvim linijama krize COVID-19 spašavajući živote i pružajući najkvalitetniju skrb svim stanovnicima New Yorka. Dokazano je da su navodi privremene medicinske sestre neutemeljeni. Naši stručni kliničari pružili su najprikladniju razinu skrbi za sve pacijente, istodobno slijedeći sve potrebne sigurnosne i kliničke protokole, i podržavajući misiju javnog zdravstvenog sustava da brine o svim stanovnicima New Yorka, bez obzira na platežnu sposobnost i imigracijski status.

Iz Elmhursta kažu da je zbog navoda Erin Marie Olszewski provedena interna istraga koja je utvrdila da su njene tvrdnje neutemeljene, te da je privremena medicinska sestra “bezobzirno ignorirala povjerljivost i privatnost pacijenta”. Sve vrijeme prenapučenosti bolnice, tvrde, dodavali su ICU krevete, čime je broj dostupnih ICU kreveta prešao 160.  

Atiya Butler, glasnogovornica bolničkog centra Elmhurst, kaže da je svim pacijentima pružena najprikladnija razina njege, unatoč tome što su ljekari liječili virus bez poznatog potvrđenog načina liječenja.

Pružatelji zdravstvenih usluga diljem zemlje dobro su dokumentirali i općenito izvještavali da su pacijenti s COVID-19 s ozbiljnim simptomima često bili nestabilni i da su se njihova stanja brzo mijenjala.
(…)
Pružatelji usluga podliježu vrlo specifičnim zakonima i etičkim načelima koji zahtijevaju da se prilikom donošenja odluka koje bi mogle promineniti život pacijenta, savjetuju sa pacijentom ili njegovim/njenim zdravstvenim zastupnikom/com. Čak i u ekstremnim uslovima koje je prouzročila ova navala epidemije, ta su pravila, politike i etička načela bila na snazi sve vrijeme.

 

Puni krug: Bolest ponovo “nije tako ozbiljna”

Ovih dana Olszewski se vraća na početak: ponovo na svom profilu širi snimke kojima se promiče teza da ljudi zapravo ne umiru od Covida-19, istupa protiv maski i cjepiva i, naravno, reklamira svoju knjigu, InfoWars i Dela Bigtreea, čovjeka koji je vodio intervju o njenom tajnom snimanju Elmhursta. Na njenom profilu naići ćete i na heroinu filma Plandemija, bivšu znanstvenicu i propagatoricu antivakserskog pokreta  Judi Mikovits, čak i u njenom zagrljaju.

Na dan predsjedničkih izbora, na kojima je navijala za Donalda Trumpa, kao i u kasnijim danima, pozivala je ljude na ulice temeljem potvrđeno netačnih tvrdnji da je isti na izborima “pokraden” Isto tako, tvrdila je da pod Trumpom cjepivo protiv Covida-19 neće biti obvezno, ali pod Joeom Bidenom hoće, iako "nepovratno mijenja DNK", što je besmislica o kojoj je Faktograf pisao više puta [3, 4, 5]. Ovdje treba naglasiti i da se obvezno cijepljenje u SAD-u ne nameće na federalnoj razini, već na razini savezne države.

Tvrdnje da je osoblje bolnice namjerno “razbolijevalo” ili čak ubijalo pacijente kako bi na taj način bolnica ostvarila profit, koje su potvrđeno neistinite, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zlonamjernu i obmanjujuću interpretaciju teških uslova u kojima su se ova, ali i druge njujorške bolnice, našle zbog pandemije (kao što su manjak osoblja, problem sa smještanjem pacijenata i sl.) ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Konačno, tvrdnje o “šemi” za zaradu novca na smrti pacijenata, uključujući i takvu interpretaciju razloga nekorištenja nepotvrđenih “lijekova” za Covid-19, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

10.10.2023.  X objave (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32)  koje su ocijenjene u ovoj analizi naknadno su povezane sa analizom zbog tehničkih razloga. Facebook objave (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31)  koje su ocijenjene u ovoj analizi naknadno su povezane sa analizom zbog tehničkih razloga. YouTube objave (1, 2, 3, 4) koje su ocijenjeneu ovoj analizi naknadno jsu povezane sa analizom zbog tehničkih razloga. 

Članci portala Novosti magazin,Avaz (.live) ,SOTTForum.Over.Net  te dva članka Publishwall Bloga  koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.


(Ana Benačić, Maida Salkanović, Tijana Cvjetićanin za raskrinkavanje.ba i faktograf.hr)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.08.2020

YouTube: Joshua Bobi: KORONA - NATEG - POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "evildogz": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.07.2020

Aktuelnosti US: Hrabra medicinska sestra otkriva strašne stvari koje se dešavaju u epicentru koronavirusa (VIDEO)

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Tatjana Nikolic": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Aleksandar Grujic": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.07.2020

Publishwall Blog: Erin Marie Olszewski - medicinska sestra govori, kaj se je dogajalo v bolnici

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.08.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Svetlana": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.07.2020

Chicago Dešavanja: Hrabra medicinska sestra otkriva strašne stvari koje se dešavaju u epicentru koronavirusa (VIDEO)

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Andjela Andjela": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "OTPOR DIKTATURI VUCICA!!": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Saznajmo istinu o koroni": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.07.2020

Avaz.live: Avaz.live: KORONA VIDEO | Medicinska sestra tajno snimila doktori dok namjerno inficiraju pacijente

Medicinska sestra tajno snimila kako doktori namjerno inficiraju pacijente,a zdrave stavljaju na mašine od kojih zatim umiru i na kraju lažiraju podat...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Marija Naracic": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.06.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Leonid Fox": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog " Момчило Миленовић": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "srecko": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Milos Obrenovic": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.08.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Slavica Živković": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Zeljko Mlinaric": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.08.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Ariel Lux": Video: "Perspektiva Pandemije svjedočanstvo medicinske sestre Erin Marie Olszewski"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Marina Radman": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 20.07.2020

YouTube: Dokumentarac - Istina i Sloboda: Perspektiva Pandemije svjedočanstvo medicinske sestre Erin Marie Olszewski

Kako je prijevara' nemar i pohlepa dovela do nepotrebnih smrti u bolnici Elmhurst u New Yorku

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 06.07.2020

Vesti net: HOROR U BOLNICI! MEDICINSKA SESTRA OTKRILA I TAJNO SNIMILA KAKO DOKTORI NAMERNO ZARAŽUJU PACIJENTE, A ZDRAVE STAVLJAJU NA MAŠINE OD KOJIH ZATIM UMIRU I NA KRAJU LAŽIRAJU PODATKE! - VIDEO

U centru zaraze u Njujorku, u bolnici Elmurst su se dešavale veoma loše stvari.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "STOP SVETSKIM ZAVERAMA": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Pavel": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Kentaur Wolf": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.08.2020

Živi trenutak: Medicinska sestra razotkrila prijevaru: Ljudi koji su bili negativni, prikazivani su kao pozitivni na virus

Medicinska sestra razotkrila prijevaru: Ljudi koji su bili negativni, prikazivani su kao pozitivni na virus

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Марко Поповић": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Kate": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "The Association of Roma journalists": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 29.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Aleksandar Grujic": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.07.2020

Youtube: BALKANQ: Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 06.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "mirochka": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Jadranka Sole": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Lela Stobart": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Srpski dnevnik: MEDICINSKA SESTRA TAJNO SNIMILA KAKO DOKTORI NAMERNO ZARAŽAVAJU PACIJENTE, A ZDRAVE STAVLJAJU NA MAŠINE OD KOJIH ZATIM UMIRU I NA KRAJU LAŽIRAJU PODATKE!

U centru zaraze u Njujorku, u bolnici Elmurst su se dešavale veoma loše stvari.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.07.2020

Publishwall Blog: Publishwall: Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Dokumentarac.com: VIDEO: Perspektiva Pandemije – svjedočanstvo medicinske sestre Erin ravno iz epicentra – s prijevodom

Kako je prijevara‚ nemar i pohlepa dovela do nepotrebnih smrti u bolnici Elmhurst u New Yorku

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter profil "miodrag": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Anonymous Srbija (tajna organizacija):Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "erinijabibi": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.07.2020

Gradačački Glas: Medicinska sestra tajno snimila kako doktori namjerno inficiraju pacijente

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Ivana Stojkovic": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Banađanski početak": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Zdravi vegani": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.06.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Slavko Josipovic": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Bojan": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Peticija za iseljavanje migranata iz Obrenovca": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Ma ništa opet": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Bradil-K-o": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 27.06.2020

Youtube: BALKANQ: ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "AndRay D'orcholsky": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Dragan Rradic 339 na 3030 da stanem na svoje noge": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Angelina": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.06.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Milan Torbica": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Valjevo BEZ CENZURE": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO- DIJELITE""

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Geni Kameni": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Forum.Over.Net: Forum.Over.Net: Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.09.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Ana Sivonjic": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

SOTT: Perspektiva Pandemije - svjedočanstvo medicinske sestre Erin Marie Olszewski

Kako je prijevara' nemar i pohlepa dovela do nepotrebnih smrti u bolnici Elmhurst u New Yorku

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Кецманова тројка 1389": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Jugoslav Lazarević": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Miloš Če Dragićević": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "GOLIJAT": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.11.2020

Twitter profili: Twitter nalog "T. G": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Nada Pavković": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Srbija info 24": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "evildogz": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Živojin Milanović": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook grupa "Proruski aktivisti-Putinovi vukovi": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Milenko Nedelkovski": Video "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO-DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Amira Grabus Osmanagic": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2020

Twitter profili: Twitter nalog "Senka": Video: "POŽURITE I POGLEDAJTE OVAJ VIDEO - DIJELITE"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.07.2020

Novosti Magazin: Novosti Magazin: "Ovo je gore od ratne zone, lekari ljude namerno zaraze": Medicinska sestra otkrila ŠOKANTNE detalje iz bolnice (video)

У болници у центру Њујорка за време заразе вируса корона дешавале су се веома лоше ствари.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.08.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil: "Dusan Popovic": Video "ŠOKANTNO ,MEDICINSKA SESTRA RAZOTKRIVA SVE - DIJELITE VIDEO"

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.07.2020

Ženski kutak: „Ovo je gore od ratne zone, lekari ljude namerno zaraze“: Medicinska sestra otkrila ŠOKANTNE detalje iz bolnice (VIDEO)

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti