Bolnica u Goraždu nije “zaražena” virusom SARS-CoV-2

Uprava Kantonalne bolnice Goražde je u dva navrata demantovala tvrdnju Mesuda Šehića da je ova ustanova “zaražena” virusom SARS-CoV-2. Federalno ministarstvo zdravstva je takođe demantovalo navode da je bolnica zaražena.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Mesud Šehić, specijalista ginekologije i akušerstva je 22. marta na svom Facebook profilu objavio status u kome tvrdi da je bolnica u Goraždu “zaražena”. Iako to nije eksplicitno navedeno, doktor Šehić je vjerovatno htio poručiti da je bolnica zaražena koronavirusom SARS-CoV-2.

Objava je u međuvremenu obrisana i više nije dostupna na navedenom profilu. U samoj objavi nije navedeno ko je izvor informacije, da li je Šehić “zarazu” lično konstatovao, niti da li je potvrđena iz zvaničnih izvora.

U noći 22. marta je u bolnicu u Goraždu primljena pacijentica pozitivna na virus SARS-CoV-2 te je procedura oko smještanja pacijentice vjerovatno navela Šehića na objavu na Facebook profilu.

Nedugo nakon Šehićevog statusa portal Goražde online je na svojoj Facebook stranici objavio reagovanje direktorice kantonalne bolnice Goražde, Nermine Kamenice, koja je demantovala navode sa društvenih mreža.

Nakon informacija koje su plasirane na društvenim mrežama da je Kantonalna bolnica Goražde zaražena koronavirusom, direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica oglasila se demantujući ovakve navode.
"Pacijentica je u izolaciji u posebnoj prostoriji. Rijel je o prostoriji koja nije u Hitnoj službi, niti na odjeljenjima, već je riječ o posebnoj prostoriji koji smo pripremili za ovakve situacije. O pacijentici brinu ljekari i medicinsko osoblje koji su adekvatno zaštićeni", izjavila je dr.Kamenica.
O svim svim detaljima u vezi konkretnog slučaja čitajte sutra.

Portal Gorazde online, sem objave na Facebook stranici, dan kasnije je objavio i članak pod naslovom “KŠ CZ Goražde: Nisu prekršene procedure smještanja u izolatorij Kantonalne bolnice”.

Kantonalni štab Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici konstatovao je da nisu prekršene procedure tokom jučerašnjeg dana, prilikom smještaja jednog lica  u odvojeni izolatorij Kantonalne bolnice Goražde, a kojem je naknadno potvrđen COVID-19 virus.
Nakon podnesenih izvještaja od strane direktorice ove zdravstvene ustanove  te mišljenja stručnih lica Federalnog ministarstva zdravstva posredstvom video linka, istaknuto je te da nije došlo do ugrožavanja zdravlja, pacijenata i osoblja u  Kantonalnoj bolnici Goražde.

Osvrćući se na objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je bolnica zaražena, u članku se navodi:

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde zaduženo je  da sagleda zakonske mogućnosti sankcionisanja osoba koje šire paniku i nered dezinformacijama na društvenim mrežama u vezi svih  aktivnosti koje se poduzimaju oko COVID-19 virusa na području BPK Goražde.

Izvještavajući o tome šta se dešava u bolnici u Goraždu, nakon što je potvrđeno da je u bolnicu primljena pacijentica pozitivna na virus SARS-CoV-2,  Oslobođenje je 23. marta ove godine objavilo članak sa naslovom:

Bolnica u Goraždu nije zaražena, jedan pacijent je u izolatoriju

U članku se potom objašnjava:

Kantonalni krizni štab je zbog činjenice da se radi o hroničnom bolesniku naredio korištenje izolatorija u bolnici. Priprema se i novi izolatorij u prostorijama stare hitne pomoći, a u slučaju većeg broja oboljelih spremne su i dvije prostorije Mjesnih zajednica.(...) Njeno smještanje u izolatorij unutar bolnice gdje se zbog nedostatka respiratora, ali i ljekara, maksimalno trude zaštiti od ulaska korone među medicinsko osoblje izazvalo je polemike u javnosti, ali i među zdravstvenim radnicima.

U članku se zatim navodi da je “na društvenim mrežama najglasniji dr. Mensud Šehović”, te se citira Šehić koji kaže da je “bolnica izgleda zbog neznanja zaražena”.

Na društvenim mrežama najglasniji je dr. Mensud Šehović, koji stalno upozorava da se ne smije dozvoliti da zbog COVID 19 bolnica bude desetkovana mogućim prenosom virusa među ljekare.
- Bolesnik koji je bio u kontaktu sa COVID 19 mora biti izolovan u jednokrevetnoj sobi u kojoj ima mokri čvor, uz jako ograničen pristup. Izgleda da je bolnica zbog neznanja zaražena, naveo je Šehić.

Nije jasno da li je Šehić navedenu izjavu dao za Oslobođenje, ili je ovaj portal citat kopirao sa njegovog Facebook profila. Pregledom Facebook profila doktora Šehića smo zaključili da tvrdnje koje je Oslobođenje navelo trenutno ne postoje. 

Ipak, u nastavku se navodi da su iz bolnice demantovali ove navode:

Iz Kantonalne bolnice demantuju ove navode, tvrde da izolatorij smješten u prizemlju ima odvojen ulaz i da nema mogućnosti kontakta s drugim bolničkim odjelima.
- Ta prostorija je ranije bila namjenjena za izolatorij i sve je pod strogim medicinskim nadzorom osoblja koje je adekvatno zaštićeno, rekla nam je direktorica Kamenica.

S obzirom na to da je direktorica Kantonalne bolnice Goražde u dva navrata demantovala navode da je ova ustanova “zaražena”, te je isto potvrdilo i Federalno ministarstvo zdravstva, objava sa Facebook profila Mesuda Šehića dobija ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Najsmješniji” predizborni plakati su ipak foto montaže

U proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekol...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Manipulisanje činjenicama
Istinit članak i pogrešan Vinko Puljić

Kurir i nekoliko drugih portala objavili su vijest o hrvatskom svećeniku Vi...

Manipulisanje činjenicama Greška Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Virus Sars-CoV-2 ne izaziva “običnu prehladu” već bolest Covid-19

Slika stranice knjige na kojoj piše da je uzročnik obične prehlade “Corona...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me