Bolnice od čokolade i kuće od marmelade

Brojni portali su prenijeli izmišljenu priču o medicinskoj sestri iz Zenice i njenoj “zaradi u Njemačkoj”. Članci su ilustrovani slikom dvije žene od kojih nijedna nije medicinska sestra iz Zenice.

Na anonimnom portalu Alternativa online je 13.12.2018. objavljen članak pod naslovom:

ZIVIM U NJEMACKOJ I ZARADIM SVAKI MJESEC PREKO 5 HILJADA EURA A RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA,KUPILA SAM STAN I AUTO ZA 6 MJESECI U BOSNI SAM MOGLA SANJAT SAMO O TOME

U članku se navodno prilaže izjava djevojke iz Zenice koja živi u Njemačkoj:

Jedna naša čitateljka je poslala dopis u kojem priča o svom iskustvu i boravku u Njemačkoj.
"ja sam dugo godina žvjela u Zenici,od samog svog rođenja.Život tamo nije neki bogati,radila sam u pekari za platu 600 km i tako preživljavala.Ja od te plate nisam uspjela ništa da uštedi,.svu platu sam čim bih dobila odmah bih razpodijelila,platila bih režije,malo hrane i ništa meni ne bih ostalo da imam za uštedu. Nakon te borbe,muke,ja sam odlučila da idem položiti certifikat u Doboju,kako bih mogla da počnem da radim u Njemačkoj kao medicinska sestra.Ja sam pročitla oglas u kojem je pisalo da im fali medicinskih sestara.Za 6 mjeseci boravka u Njemačkoj ja sam uspjela zaraditi za jedan stan manji,ali i auto koje sam u potpunosti otplatila. Moram reći da je ovjde život jako bolji i uslovi za rad su puno bolji.Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja ali situacija tamo je loša,ljudi nemaju dobre prihode i svi se bore za svoju egzistenciju…”

Tvrdnje iz naslova koje govore o visini plate ne nalaze se u samom tekstu. Međutim, jasno je da plata medicinske sestre na početku karijere ne može biti “preko 5 hiljada eura” kako se navodi u tekstu. U potrazi za informacijama o visini plate medicinskih sestara u Njemačkoj na nekoliko različitih portala (1, 2, 3) smo pronašli gotovo iste podatke - prosječna plata medicinskih sestara iznosi oko 2.200 - 2.500 eura. Na ovom LINKU možete pogledati i tabelu sa prosječnom platom medicinskih sestara po gradovima.

Sve i da je informacija o plati od preko 5.000 eura tačna, i dalje je nemoguće sa tom platom za 6 mjeseci uštedjeti dovoljno novca za kupovinu stana i automobila. Za 30.000 eura je jednostavno nemoguće preživjeti pola godine, te kupiti stan i auto (bilo koje veličine i starosti).

U svim člancima koji donose navodnu ispovijest nalazi se i fotografija.

Međutim, ni jedna od djevojaka sa fotografije nije “anonimna djevojka iz Zenice” koja je navodno podijelila svoju ispovijest. Fotografija je preuzeta sa stranice Večernjih novosti, gdje je objavljena 2015. godine, kao ilustracija članka koji govori o organizaciji “Reintegracija” iz Novog Pazara, odnosno centaru za učenje njemačkog jezika. U članku je navedeno da se na fotografiji se nalaze Belma i Dražena iz Priboja.

Obzirom na sve navede činjenice, članak na portalu Aktuelne vijesti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Obzirom da su iskorištene stvarne fotografije koje su predstavljene u pogrešnom, izmišljenom kontekstu, članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama. Svi članci koji su prenijeli tekst sa navedenog portala, dobili su ocjenu prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

Napomena

Širenje ovog članka zabilježeno je i nakon objave ove analize. Novi članci su pridruženi ovoj analizi i ocijenjeni kao prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama. 

10.12.2020: Nakon ove analize Raskrinkavanja objavljene u januaru 2019. godine, iste tvrdnje objavili su: Lajkaj, Ekskluziva online, RADIO BALKAN SEHER MAHALA, Sve za zdravlje, Recepti i zdravlje, Udruženje građana, Saznaj vise, Novi Vicevi, Glamur Press, te Novi u dva navrata. Svi novi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

5.5.2021: Anonimni portal Jannah news je 18.4.2021. objavio članak sa ovim tvrdnjama. Podaci alata CrowdTangle pokazuju nam da je u samo četiri dana ovaj članak na Facebooku podijeljen više od 500 puta.

Ponovljenom pretragom smo netačne tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi pronašli u člancima portala Info USK, Recept za sve, Infosvijet, Espreso, Info magazine i Sve za vas. Ti članci su pridruženi ovoj analizi, te ih također ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i manipulisanje činjenicama.

13.8.2021. Identične tvrdnje o medicinskoj sestri iz Zenice koja navodno u Njemačkoj zarađuje preko 5.000 eura mjesečno, opet su aktualizirane u maju, junu i avgustu 2021. godine. Pronašli smo ih u člancima portala Novosti dnevne, O svemu, Srbija 24h novosti i Balkan - live. Svi navedeni članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i manipilisanje činjenicama.

23.11.2021.Nakon objave ove analize, tvrdnje o medicinskoj sestri koja u Njemačkoj navodno zarađuje 5.000 eura mjesečno objavljene su i na portalima Kuhinjske čarolije, Virealni, Bišćani i Recepti za pet. Shodno činjenicama, članke objavljene na ovim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. U člancima portala Kuhinjske čarolije i Virealni objavljena je i fotografija u pogrešnom kontekstu, stoga oni dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.18.04.2022: Portal Espreso je ispravio netačne navode objavljene u prvobitnom članku, nakon čega je članku ovog portala dodana i ocjena Ispravljeno.

26.8.2022: Izmišljena priča o zaradi medicinske sestre u Njemačkoj ponovo je aktuelizovana na pojedinim portalima i društvenim mrežama. Tokom jula i augusta 2022. godine, ove tvrdnje su objavljene na pet portala (1, 2, 3, 4, 5), kao i u više od 70 Facebook objava. Shodno činjenicama navedenim u analizi, sve nove objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me