Bosna i Hercegovina (još) nije dobila kandidatski status za članstvo u EU

Izvještavajući o Paketu proširenja za 2022. godinu kojeg je predstavila Evropska komisija, neki mediji su prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status predstavili netačno.

Foto: NakNakNak/Pixabay

Na portalu N1 12.10.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

BiH dobila kandidatski status, građani bez previše optimizma

U članku se navodi da nema previše optimizma među građanima BiH kada je riječ o punopravnom članstvu BiH u EU. U uvodnom dijelu navodi se da je u slučaju BiH riječ o “kandidacijskom statusu”. Članak tematizira odluku Evropske komisije (EK) da preporuči Evropskom vijeću da dodijeli BiH status zemlje kandidatkinje.

Bez previše optimizma među građanima BiH. Napredujemo puževim koracima, jedinstveni su u svojim ocjenama. O punopravnom statusu možemo sanjati Ovo nije ponuda za političku klasu, već za građane BiH, poruka je je evropskog komesara Olivera Varheljija i odgovor zašto preporuka za kandidacijski status, kada je tako malo učinjeno.


Navodi se i da će, ako BiH dobije “kandidacijski” status, to biti politička odluka.

Konkretni uslovi koje se traže od BIH su već ranije navedeni u okviru mišljenja EK. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine Zakon o sukoba interesa. Ostali uslovi prilično su široko postavljeni poput zahtjeva da se poduzmu odlučujući koraci za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Koliko je sve realno uz uspostavu vlasti koja u BiH može trajati mjesecima, Ivana Korajlić komentira, ako dobijemo kandidacijski status to će biti politička odluka.

U članku je objavljen i televizijski prilog emitovan u informativnoj emisiji N1. Članak je zapravo transkript priloga.

Portal Ilidža grad prenio je članak s istim naslovom.


Šta su činjenice?

Na zvaničnoj stranici Delegacije EU u BiH 12.10.2022. godine objavljeno je saopštenje s naslovom “Paket proširenja za 2022. godinu: Evropska komisija (EK) ocjenjuje reforme na Zapadnom Balkanu i Turskoj i preporučuje kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu”. 

U ovom saopštenju navodi se da je Evropska komisija, koja je politički nezavisno izvršno tijelo EU i jedina odgovorna za izradu prijedloga za novo evropsko zakonodavstvo, te provodi odluke Evropskog parlamenta i Vijeća EU, usvojila Paket proširenja za 2022. godinu. 

Navedeno je da je EK dala detaljnu procjenu stanja napretka ka članstvu u EU koje su napravile zemlje Zapadnog Balkana i Turska. Precizirano je i da je EK dala preporuku da Evropsko vijeće dodijeli BiH status zemlje kandidatkinje uz određene uslove.

Komisija je dala preporuku da Vijeće dodijeli Bosni i Hercegovini status kandidata, uz razumijevanje da je neophodno poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti državnih institucija i vladavine prava u zemlji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanju slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji. Komisija će nastaviti podržavati napore ka reformama i ubrzanju integracija Zapadnog Balkana u cjelini.

Kada je riječ o preporukama koje je EK navela kao uslov da BiH dobije status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, one su detaljno opisane u Informaciji o Strategiji proširenja EU za 2022. Na ovom linku može se preuzeti PDF verzija dokumenta. 

U dokumentu se na stranicama 38. i 39. navodi osam koraka koje BiH treba preduzeti kao uslov za dobijanje statusa zemlje kandidatkinje. 

Prioritetno je usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.
Usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.
Usvojiti zakon o sprečavanju sukoba interesa.
Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila.
Osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.
Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.
Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

Dakle, iz zvaničnih dokumenata jasno je da EK dala preporuku Evropskom vijeću da na zasjedanju u decembru 2022. godine dodijeli BiH status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, uz razumijevanje da se ispune navedene preporuke.

Na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, koja je članica EU od 1.7.2013. godine, u odjeljku “Osnove sastava Evropske unije” precizirano je i šta se dešava nakon što EK uputi Evropskom vijeću mišljenje i preporuke o odobravanju statusa kandidata za članstvo u EU.

Mišljenje i preporuke Evropska komisija upućuje Evropskom vijeću te ono donosi konačnu odluku o odobravanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev za članstvo. Ako je mišljenje o zahtjevu pozitivno, Evropsko vijeće saziva bilateralnu međuvladinu konferenciju između Europske unije i države podnositeljice zahtjeva za članstvo, koja tako dobiva status kandidata. Dva su slučaja negativnog mišljenja Evropske komisije: Turska (1989. g. odbijena zbog niza ekonomskih i političkih razloga) i Grčka (zbog ekonomskih problema).


Sadržaj analiziranih članaka objavljenih na portalima N1 i Ilidža grad jasno ukazuje na to da BiH nije dobila kandidatski status. EK je dala preporuku da Evropsko vijeće dodijeli BiH status zemlje kandidatkinje.

Shodno navedenim činjenica, tvrdnju iz naslova na navedenim portalima da je “BiH dobila kandidatski status” ocjenjujemo kao dezinformaciju.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 13. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kok...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Riblje ulje nije “prirodni botoks” koji magično briše bore

Mnogi portali iz regiona objavili su članke u kojima se tvrdi da je riblje...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Tragediju na proslavi Noći vještica u Južnoj Koreji nije uzrokovala 5G mreža

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je puštanje u rad 5G mreže uzrok ne...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me