Bosna i Hercegovina nije počela proizvodnju borbenog drona

Na anonimnom YouTube kanalu objavljen je video u kojem se bez ikakvih dokaza tvrdi da je u Bosni i Hercegovini “započeo projekat izrade borbenog drona pod nazivom Lasta”.

Ocijenjeni članci
YouTube kanal: armyhouse Lažna vijest;

Čitatelji Raskrinkavanja poslali su nam link videosnimka objavljenog na YouTubeu, uz pitanje da li su tvrdnje iz snimka tačne. Radi se o snimku objavljenom na YouTube kanalu armyhouse 22.5.2021. godine, koji nosi naslov:

BiH borbena bespilotna letjelica “Lasta”?

U videu se navodi da je u Bosni i Hercegovini započeo projekat izrade borbenog drona pod nazivom “Lasta”. Nikakvih dodatnih informacija o navodnom bh. dronu u snimku nema - ne navodi se ko bi trebao proizvoditi ovu bespilotnu letjelicu, kada počinje proizvodnja i slično. 

Da je snimak privukao pažnju javnosti, osim prijave čitatelja Raskrinkavanja, pokazuje i činjenica da je link ovog snimka nekoliko puta podijeljen na društvenoj mreži Reddit (1, 2), te na forumu portala Klix (1).

Snimak je 31. maja podijeljen i na Facebook stranici Vojna industrija i geopolitika, uz opis u kojem se iznosi sumnja u istinitost tvrdnji iz videa.

 

Šta su činjenice?

S obzirom na to da je identitet autora/ice ovog videosnimka nepoznat, da u opisu kanala ne postoje nikakve informacije niti kontakt-podaci, kao i da video ne upućuje ni na jedan zvaničan, odnosno kredibilan izvor informacija o navodnoj izradi borbenog drona u Bosni i Hercegovini, Raskrinkavanje je poslalo upit na istoimeni Instagram profil koji je naveden u “about” sekciji YouTube kanala armyhouse. Putem upita, zamolili smo da nas upute na izvor ovih informacija, kao i na izvor skice koja je prikazana u videu.

Do datuma pisanja ove analize, nismo dobili nikakav odgovor. Umjesto odgovora, nakon upita Raskrinkavanja, videosnimak je uklonjen sa YouTubea, odnosno postavke privatnosti promijenjene su u “privatno”, što je snimak učinilo nedostupnim javnosti. 

Povodom tvrdnji iznesenih u videu objavljenom na kanalu armyhouse, redakcija Raskrinkavanja uputila je upit Ministarstvu odbrane BiH, zamolivši ih da potvrde ili opovrgnu tvrdnje da je “u BiH započeo projekat izrade borbenog drona pod nazivom Lasta”. Iz ovog ministarstva kazali su da “navodi sa navedenog YouTube kanala ne odgovaraju činjeničnom stanju”.

Raskrinkavanje je kontaktiralo i niz kompanija namjenske industrije u BiH, sa molbom da nam kažu da li su upoznate sa projektom izrade borbenog drona “Lasta”, odnosno da li su uključene u proizvodnju takve letjelice.

Do datuma pisanja ove analize, odgovore smo dobili iz kompanija PD Igman, Koteks i TRZ Hadžići, te su nam u sva tri slučaja rekli da njihove kompanije nisu uključene u takav projekt niti da su upoznate s njim.

Tvrdnju da je Bosna i Hercegovina započela projekat izrade borbenog drona pod nazivom “Lasta”, objavljenu na YouTube kanalu armyhouse, ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da ni zvanične institucije ni kompanije namjenske industrije nisu upoznate sa takvim projektom.

(Emir Zulejhić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 18. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me