Brak sa ženom sa Islanda ne donosi novčanu nagradu od vlade

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Islandska vlada ne plaća muškarcima da se ožene ženama na Islandu! O tome je opsežno pisao i islandski portal “Reykjavik Grapevine”, a u članku pod naslovom “Ne, vlada vam neće platiti ako oženite Islanđanku” navodi se da je nije tačna ni tvrdnja da na Islandu ima više žena nego muškaraca.

Na portalu “Rio priče sa putovanja” 16.9.2016. godine objavljen je članak u kojem se tvrdi da Island ima problem sa nesrazmjerom između broja žena i muškaraca zbog čega raste broj žena koje “nisu u prilici da nađu muškarca”, o čemu smo već pisali u analizi “Vlada Islanda NE plaća “5.000 dolara muškarcima da se ožene ženama sa Islanda”.

Islandska vlada plaća 5000 $ muškarcima da se ožene ženama na Islandu!
Najnovije vijesti iz smrznute zemlje Islanda. Mala zemlja sa sjevera Evrope, poznata po svojim vulkanima i divljoj prirodi, odlučila je da još jednom dospije u centar pažnje svjetskih medija.Naime, vlada Islanda planira da poveća svoju populaciju koja je posljednjih godina u konstantnom padu. Da problem bude još veći, ženska populacija je stalno u porastu, te se iz godine u godinu povećava broj žena koje nisu u prilici da nađu muškarca. Islandska vlada je stoga odlučila da na vrlo interesantan način riješi ovaj problem. Odlučili su da početkom sljedeće godine poklone 5000$ svima onima koji su spremni da ožene ženu sa Islanda.Tako da muškarci, ukoliko možete da podnesete malo veću hladnoću, možda je Island pravo mjesto za vas.

Prema pisanju fact-checking portala “Snopes” te islandskog “Reykjavik Grapevine”, priča je potekla sa bloga “The Spirit Whispers” koji je u međuvremenu ugašen. Iako nismo uspjeli provjeriti porijeklo bloga, objavljeni članci i njegova Facebook stranica upućuju na to da potiče sa bliskoistočnog podneblja.

Na Facebook stranici Danske ambasade u Egiptu, koja obavlja konzularne poslove za Island za tu regiju, 17. jula 2016. godine objavljen je post na engleskom i arapskom jeziku u kojem upućuju sve zainteresovane za imigraciju u Island na njihovu zvaničnu imigracijsku web strancu. U objavi se dodaje da priča koja kruži po internetu o grantovima za one koji ožene Islanđenku, nije tačna.

O tome je opsežno pisao i islandski portal “Reykjavik Grapevine”, 1. jula 2016. godine. U članku pod naslovom “Ne, vlada vam neće platiti ako oženite Islanđanku” navodi se da je nije tačna ni tvrdnja da na Islandu ima više žena nego muškaraca:

... najnoviji podaci o stanovništvu zapravo pokazuju da na Islandu ima nešto više muškaraca nego žena, u prosjeku Island ima 1.007 muškaraca na svakih 1.000 žena.

Od objavljivanja naše prvobitne analize, ova lažna vijest je objavljena na još 5 portala, a svi oni su za to dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena 29.3.2019.:

 

Čitatelji "Raskrinkavanja" ponovo su nam prijavili nova prenošenja ove lažne vijesti. Pretragom smo ustanovili da je u međuvremenu još 17 portala prenijelo članak u prvim mjesecima 2019. godine. Svi oni su za to dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti.

 

Napomena 1.6.2020.

Od vremena objave prve dopune ove analize, lažnu vijest s tvrdnjom da "islandska vlada plaća muškarcima da ožene žene s Islanda" prenijeli su portali Bosanska dijaspora (20.2.2020) i Zakon (16.5.2020) zbog čega su i oni dobili ocjene prenošenje lažne vijesti.

Napomena 2.10.2020.

Nakon posljednje dopune analize iz juna 2020. godine, ovu lažnu vijest ponovo su aktualizirali anonimni portali krajem septembra ove godine. Portali su ovaj put u naslovu naveli da islandska “daje 10000 dolara ako oženite curu iz te zemlje”, dok je u tekstu ostao iznos od 5.000 dolara. Tvrdnju su ovog puta objavili portali Virealni (29.9.2020), Muzički svijet (30.9.2020), Balkandžije (30.9.2020), Minut znanja (29.9.2020), Crno pile (30.9.2020), Vesti net (1.10.2020), Defakto (2.10.2020) i Moj room (2.10.2020). 

Napomena 4.12.2020.

Portal Minut znanja je obrisao ocijenjeni članak, te dobija i ocjenu demantirano.

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 14.10.2021.

Anonimni portali Produktivno i Kreativna su 7. i 9. oktobra ove godine objavili članke s identičnim naslovom: “U Islandu je puno neudatih žena. Vlada očajna, daje 10000 dolara ako oženite curu iz te zemlje…”. Ovi članci su ocijenjeni kao prenošenje lažnih vijesti.

Koja je razlika između pravih i lažnih medija?

Kako prepoznati kredibilnu vijest?

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me