Raskrinkavanje.ba

Britanska vlada nije rekla da je mlijeko transrodnih žena “bolje” od mlijeka biološke majke

Portal Nulta tačka prenio je vijest o procurjelom e-mailu bivše direktorice bolnice u Engleskoj u kojem je odgovorila na pitanje sigurnosti mlijeka transrodnih žena za dojenčad, dodavši joj nekoliko dezinformacija.

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 19. februara 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

Britanska vlada kaže da je mleko od trans osoba bolje za bebe od prirodnog majčinog mleka

U članku se navodi:

Britanska vlada je objavila da je mleko „u grudima“ izazvano lekovima koje proizvode biološki muškarci koji se identifikuju kao žene jednako dobro, ako ne i bolje od prirodnog majčinog mleka za bebe.

„U pismu aktivistima, NHS Trust Univerziteta u Saseksu (USHT) je rekao da je mleko koje proizvode trans žene nakon uzimanja kombinacije lekova „uporedivo sa mlekom koje se proizvodi nakon rođenja bebe“, prenosi Telegraf.

Hemijski bogato transrodno mleko proizvode muškarci ako uzimaju hormon progestin, koji stvara žlezde koje proizvode mleko, u kombinaciji sa lekom kao što je domperidon, koji ih čini laktatnim.

Nulta tačka podijelila je ove tvrdnje i na svom Telegram kanalu istog dana, a objavljene su i na nekoliko Facebook profila (1, 2). Slične tvrdnje u vezi s mlijekom transrodnih žena objavljene su na još nekoliko portala iz regiona (1, 2, 3). Za razliku od članka na portalu Nulta tačka, u drugim medijskim člancima ne navodi se da je britanska vlada rekla da je “trans mlijeko bolje za bebe od prirodnog”, već da zdravstvene službe ili sistem tvrde da je mlijeko koje proizvode transrodne žene podjednako dobro kao i majčino mlijeko.

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je britanska vlada rekla da je “mlijeko trans osobe bolje za bebe od prirodnog majčinog mlijeka”, koje je objavila Nulta tačka, oslanjaju se na “procurjelo” pismo koje je u augustu 2023. godine napisala dr. Rachel James, tadašnja medicinska direktorica Kraljevske bolnice okruga Sussex pri NHS Trust fondaciji kao odgovor na upit organizacije “Djeca osoba u tranziciji” (eng. Children of Transitioners). 

NHS Foundation Trusts djelimično su autonomne neprofitne organizacije unutar Nacionalne zdravstvene službe Engleske (eng. National Health Services of England, NHS) koje pružaju razne zdravstvene, odnosno bolničke usluge. Nisu pod direktnom kontrolom britanske vlade. Kraljevska bolnica okruga Sussex bolnica je koja se nalazi u regiji Sussex u jugoistočnoj Engleskoj i kojom upravlja NHS Trust fondacija. 

Djeca osoba u tranziciji” naziv je britanske web stranice na kojoj se tvrdi da “predstavlja djecu osoba u tranziciji/transrodnih osoba”. U maju 2023. godine poslali su e-mail NHS-ovoj službi u kojem su izrazili zabrinutost zbog prakse da djecu doje transrodne žene u bolnicama u Sussexu, koju opisuju kao “zlostavljanje”, te tražili analizu mlijeka transrodnih žena u kontekstu bezbjednosti za dojenčad.  Pod pojmom “transrodna žena” podrazumijeva se žena koja je rođena kao muškarac i koja je prošla tranziciju.

U odgovoru na ovaj e-mail, dr. Rachel James tvrdi da osoblje bolnica vodi brigu o sigurnosti beba te tvrdi da je mlijeko koje proizvode transrodne žene bezbjedno i sadrži sve potrebne nutrijente, odnosno da je ”uporedivo” s mlijekom koje proizvode žene koje su se porodile. U odgovoru se navodi:

Iako mlijeko u formuli pruža sigurnu i efikasnu punu ishranu za dojenčad, postoje jasni i nepobitni dokazi da je ljudsko mlijeko idealna hrana za dojenčad kada je to moguće.

dostupno https://www.who.int/health-topics/breastfeeding.

Osoblje Trusta uvijek savjetuje svakog roditelja koji uzima lijekove (iz bilo kojeg razloga) da potraži savjet o mogućnosti da se taj lijek prenese na bebu dojenjem, kao i o zdravstvenim implikacijama za bebu, a savjeti se daju za konkretan lijek i individualne okolnosti.

Lijekovi se ponekad koriste za izazivanje laktacije, slično prirodnim hormonima koji potječu razvoj laktacije kada se beba tek rodi, iako ponekad ljudi mogu izazvati laktaciju bez hormonskog tretmana. Dostupni dokazi pokazuju da je ovo mlijeko uporedivo s onim proizvedenim nakon rođenja bebe.

James potom citira pet “informativnih izvora” na ovu temu, od kojih većina predstavlja naučne studije. Neki od navedenih izvora dostupni su i online ovdje, ovdje i ovdje.

Dakle, James je rekla da je mlijeko koje proizvode transrodne žene uz pomoć hormonalne terapije “uporedivo” s mlijekom koje proizvede žena koja se tek porodila. Nije rekla da je ono “bolje”, kako se tvrdi u članku Nulte tačke. 

Osim toga, nije tačno da “britanska vlada” tvrdi takvo što. Usporedbu je napravila jedna doktorica u odgovoru na e-mail. Jedina veza između njenog odgovora i Vlade jeste to što je bolnica u kojoj je radila dio NHS Trust Fondacije, koja je dijelom vezana za jednu državnu agenciju. Tvrdnje dr. James naišle su na mnogobrojne kritike u javnosti (1, 2). 

Britanska novinarka Milli Hill, koja je također kritikovala tvrdnje iznesene u pismu dr. James u članku objavljenom 20. februara 2024. godine, kontaktirala je NHS Trust molbom da komentariše izjave dr. James. Iz Trusta su kazali da stoje pri činjenicama koje su iznesene u pismu njihove bivše zaposlenice, kao i citiranim naučnim radovima, ali da ne mogu ništa više da dodaju.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je britanska vlada rekla da je mlijeko transrodnih žena bolje za djecu od mlijeka koje proizvode biološke majke ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 19.02.2024

Nulta tačka: Britanska vlada kaže da je mleko od trans osoba bolje za bebe od prirodnog majčinog mleka

Britanska vlada je objavila da je mleko „u grudima“ izazvano lekovima koje proizvode biološki muškarci koji se identifikuju kao žene jednako dobro, ak...

  • Lažna vijest