Raskrinkavanje.ba

Britanski obavještajci nisu "ubacili virus u Wuhan da bi srušili Xi Jinpinga"

Virus SARS-CoV-2 u Wuhan nisu ubacili britanski agenti, niti je epidemija ovog virusa u Kini vještački izazvana kako bi Velika Britanija “srušila” Xi Jinpinga, nego je u pitanju još jedna “kolekcija” teorija zavjere Igora Panarina, ruskog političkog analitičara koji je javnosti i otprije poznat po širenju zavjera koje nemaju utemeljenja u činjenicama.

Anonimni portal Fakti je 12. februara 2020. objavio članak sa slijedećim naslovom:

Panarin: Korona virus su u Vuhan ubacila tri britanska agenta da bi bio srušen Si

Pozivajući se na izjave ruskog analitičara i profesora politologije Igora Panarina, u ovom članku se iznose mnoge neutemeljene tvrdnje vezane uz porijeklo i širenja novog koronavirusa SARS-CoV-2. 

U samom uvodu članka tako stoji sljedeće:

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organizovali – Britanci. Šta više, da je ona potekla iz čuvene laboratorije za hemijsko i biološko oružje u Solzberiju.

Tvrdnja da su epidemiju virusa u Kini “organizovali” Britanci u članku je obrazložena ovako:

U decembru 2019, ranije ubačeni britanski agenti su započeli akciju bioterorizma u Vuhanu. (...) Po nekim podacima, tročlana grupa MI-6 doletjela je u Vuhan 16. januara 2020. godine letom CZ 674 (London-Vuhan) radi sprovođenja operacije bioterorizma sa upotrebom korona virusa. Grupa se vratila u London uveče 20. januara 2020. iz Hongkonga letom BA 27 London-Hongkong (British Airways).U grupi su bila tri čoveka – dva operativca i jedan lekar iz Centra za hemijski i biološki rat Velike Britanije (Naučno-tehnološka laboratorija odbrane – Defence Science and Technology Laboratory) koja se nalazi 12 kilometara od Solzberija.

Pretraga ključnih riječi i tvrdnji iz ovog dijela članka je pokazala da se iste pojavljuju u opisu jednog od video uradaka koje Igor Panarin redovno objavljuje na svom YouTube kanalu pod nazivom Igor Panarin: Svjetska politika, te na kojem je od protekle godine do danas objavio više od 200 različitih snimaka.

Tvrdnja da su “ranije ubačeni britanski agenti započeli akciju bioterorizma u Vuhanu” u decembru 2019. godine se ne spominje u opisu ovog videa, te se najvjerovatnije radi o tvrdnji anonimnog autora ovog članka.

Također, članak na portalu Fakti objavljen je uz ovu ilustraciju.

Sporni video u kojem se iznose tvrdnje objavljene na portalu Fakti, na YouTube-u je objavljen 24. januara pod naslovom “Koronavirus - hibridni rat protiv Kine”. Iako u njemu Panarin iznosi teorije o tome kako je virus “stvoren vještački” kako bi direktno ugrozio kinesku vlast i ekonomiju, a posredno i Rusiju “koja dijeli hiljade i hiljade kilometara granice s Kinom”, navodi o “trojici britanskih agenata” u snimku nisu spomenuti te se nalaze samo u opisu videa.

Prema podacima stranice Flightera koja se bavi prikupljanjem i mapiranjem informacija o avionskim letovima - uključujući kašnjenja, otkazivanja i odgode letova - avion kompanije China Southern Airlines na letu CZ 674 iz Londona je 16. januara sletio u Wuhan, dok je jedini avion British Airways-a koji je 20. januara navečer poletio iz Hong Konga te sletio u London slijedećeg dana, bio onaj na letu BA28, a ne BA 27 kako se (vjerovatno greškom) navodi u opisu spornog snimka. 

Podaci o avionskim letovima, uključujući i broj svakog komercijalnog leta, javno su dostupni online. Činjenica da je Panarin naveo (skoro) tačne brojeve leta, ne potvrđuje da su se na spomenutim letovima zaista nalazile osobe zaposlene u spomenutoj instituciji.

Institucija koju Panarin naziva “Centrom za hemijski i biološki rat Velike Britanije” zapravo je Naučno-tehnološki laboratorij odbrane (Defence Science and Technology Laboratory - DSTL), agencija Ministarstva odbrane Velike Britanije. DSTL se nalazi u naučnom parku Porton Down, 8 kilometara od engleskog grada Salisburyja, te se zbog svoje lokacije često spominje samo kao “Porton Down”.

Također, ovo nije prvi put da se ta institucija pominje u kontekstu pandemije koronavirusa. 

Navodi da je UK “proizvela virus” u laboratoriji u Porton Downu, u februaru su se pojavili u ruskim medijima. Njih je u programu ruskog Prvog kanala u talk showu “Velika igra” iznio mikrobiolog Igor Nikulin, rekavši da je "koronavirus djelo čovjekovih ruku", te "da Amerikanci i Britanci već imaju vakcinu za virus". Nikurin je dalje pojasnio da pod Britancima misli na “Porton Down, laboratoriju koja već dugo radi s hemijskim i biološkim oružjem". 

Nikulinove tvrdnje temelje se na potvrđeno netačnim informacijama o “vještačkom porijeklu virusa”, o čemu je još u februaru pisao i BBC:

Nikulin tvrdi da je bivši UN-ov ekspert za biološko i hemijsko oružje, iako ne postoje dokazi koji to potvrđuju, te se čini osloncem medijskog diskursa ruske države čiji cilj je da širi lažne naučne tvrdnje namijenjene diskreditaciji Zapada.

Gostujući u emisiji “Vremya” na Prvom kanalu, rekao je da je sklon mišljenju da je pandemija koronavirusa “ili aktivnost američkih obavještajnih službi ili američkih internacionalnih farmaceutskih korporacija koje samo žele zaraditi novac”, kao i prilikom prijašnjih epidemija virusa. Nikulin je također dao intervju moskovskom listu “Komsomolets” u kojem je rekao da “nema sumnje” u to da je virus namjerno kreiran. (...) U svom intervjuu za Moskovsky Komsomolets i u više nastupa na Kanalu jedan, Nikulin je tvrdio da koronavirus sadrži “umetke” iz HIV virusa. Zapravo, istraživanje koje su proveli indijski naučnici, a na koje se, kako izgleda, pozivao Nikulin, bilo je brzo povučeno i u njemu se ne tvrdi eksplicitno da su pronađeni “umeci iz HIV virusa”.  

Studiju pod nazivom "Neprirodna sličnost jedinstvenih umetaka proteinskog šiljka 2019-nCoV sa HIV-1 i Gag" (eng. Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag) izradila je grupa indijskih naučnika s Indijskog instituta za tehnologiju te Univerziteta u Delhiju. Studija je objavljena na stranici Biorxiv na kojoj se objavljuju naučni članci i studije koji nisu prethodno provjereni od strane naučne zajednice te samim time, kako i stoji u napomeni na ovoj stranici, ne bi trebali biti uzimani kao potvrđeni, služiti za kliničke i zdravstvene prakse te biti citirani u medijima kao izvori informacija. Zbog mnogobrojnih pritužbi od strane naučne zajednice, ova studija je povučena sa Biorxiv-a, uz sljedeće objašnjenje:

Studija je povučena od strane njenih autora. Kako bi odgovorili na komentare koji se tiču njihovog tehničkog pristupa i interpretacije rezultata koje im je uputila naučna zajednica, autori planiraju uraditi reviziju studije. 

Pored tvrdnji kojima se u svom članku bavio BBC, Nikulin je u istom periodu davao i druge netačne izjave koje je, kao i niz sličnih, demantovao sam razvoj događaja. Jedna takva je, recimo, ona da virus “pogađa samo Azijate”, koju je 5.2.2020. objavio “Московский Комсомолец”: 

“Ovo je definitivno bojni virus” kaže Igor Nikulin. - Nema sumnje da je namjerno napravljen.  

- To je utvrdilo istraživanje iz Indije? 

Da, oni su to vrlo jasno pokazali: virus se sastoji od 3 dijela - koronavirus slijepih miševa (toplokrvne životinje), koronavirus hladnokrvne zmije i 4 HIV umetka. Ovo nije stvorila priroda. (...) Štaviše, Kinezi već tretiraju pacijente lijekovima protiv AIDS-a i već imamo prve izliječene.   

Još jedna čudna stvar: virus napada Azijate. Izgleda da su globalisti lansirali svjetski rat protiv čovječanstva. Mnogo su pričali o tome da treba smanjiti svjetsku populaciju i izgleda da su sad konačno prešli sa riječi na djela.  

Na službenoj stranici britanske vlade, 27. juna 2016. godine je objavljen tekst u kojem su zvaničnici odgovorili na najčešća pitanja o Defence Science and Technology laboratoriju u Porton Downu. U ovom tekstu, između ostalog, stoji i sljedeće:

Porton Down vrši istraživanja koja osiguravaju da britanska vojska ali i šira javnost na najbolji način iskoristi posljednja tehnološka i naučna otkrića. U interesu nacionalne sigurnosti većina ovih istraživanja se drže u tajnosti. Upravo ovo je dovelo do pojave mnogih mitova i pogrešnih zaključaka o Porton Down-u kao i širem području rada koji obavlja ova laboratorija.
(...)
Program za hemijsko i biološko naoružanje u Velikoj Britaniji je zatvoren u 1950-im godinama. Od tada, Porton Down radi na razvijanju protumjera za prijetnju koju predstavlja hemijsko i biološko oružje. Kako bi doprinijeli razvoju učinkovitih medicinskih protumjera i testirali sisteme, Porton Down razvija vrlo male količine hemijskih i bioloških agensa. Ovi agensi se čuvaju i odlažu uz mjere sigurnosti kad više nisu potrebni za istraživanje.

Početkom aprila britanski Telegraph je objavio vijest u kojoj se navodi da se u laboratoriju u Porton Downu trenutno vrše testiranja koja bi mogla ponuditi više informacija o epidemiji COVID-19 u Velikoj Britaniji. Kako se navodi u ovom članku, testiranja bi trebala pružiti odgovore na to koliko je Britanaca/ki već imalo virus, koliko često virus prenose osobe koje nisu imale nikakvih simptoma, te da li se i kakav imunitet stiče nakon što se preboluje COVID-19.

Raskrinkavanje je profesora Igora Panarina kontaktiralo 22. aprila, pitavši ga kako je došao do informacija o navodnom dolasku britanskih agenata u Wuhan, te da li su mu, s obzirom na tvrdnje da se radi o “dva operativca i jednom ljekaru” iz Velike Britanije, poznata i njihova imena. 

S obzirom da tvrdi da ima podatke o bioterorističkim aktivnostima, Panarina smo pitali i da li je ove aktivnosti prijavio bilo kojoj instituciji nadležnoj za borbu protiv terorizma. Do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

“Intenzitet epidemije” u Wuhanu ne potvrđuje da je ona “vještački izazvana”

Dalje u članku portala Fakti stoji i sljedeće:

Intenzitet epidemije je u Vuhanu stotinama puta veći nego u drugim gradovima i oblastima, što po Panarinu takođe potvrđuje da je epidemija vještački izazvana.

Sama činjenica da se virus SARS-CoV-2 prvi put pojavio te počeo širiti u Kini, odnosno u gradu Wuhan ide u prilog tvrdnji da je “intenzitet epidemije” (pri čemu se najvjerovatnije misli na broj zaraženih ovim virusom) u Wuhanu bio veći nego u “drugim gradovima i oblastima”. 

Ipak, ta činjenica ne “potvrđuje” da je “epidemija vještački izazvana” kako se tvrdi u ovom članku.

S ove vremenske distance, gdje se može vidjeti da se virus veoma brzo proširio i drugim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, te uz činjenicu da je virus visoko zarazan jer se prenosi kapljičnim putem, gubi se svaka logika tvrdnje da se radi o britanskom “bioterorističkom aktu” protiv Kine. 

Drugim riječima, zbog načina na koji se virus SARS-CoV-2 prenosi i širi, on se ni u teoriji ne može okarakterisati kao potencijalno biološko oružje čije bi djelovanje bio usmjereno na samo jednu teritorijalnu jedinicu, bez obzira na to da li se radi o Kini ili nekoj drugoj državi.

Mediji jesu izvještavali o smrtnosti od sezonske gripe u Americi

U članku ovog anonimnog portala je dalje navedeno i sljedeće:

Koliko su izveštaji zapadnih medija neobjektivni – prosudite sami. U SAD od oktobra 2019. besni epidemija gripa. Po zvaničnim podacima, zaraženo je 15 miliona, a već je umrlo osam hiljada ljudi. Ipak, o tome nema ništa u zapadnim medijima čija je sva pažnja okrenuta Kini.

Iako je, prema preliminiranom izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Sjedinjenim Američkim državama od oktobra 2019. do aprila 2020. od sezonske gripe umrlo najmanje 24 hiljade ljudi, tvrdnja da zapadni mediji o tome nisu izvještavali - nije tačna. 

Naime, CNN je još u januaru 2020. izvjestio kako se, sudeći po broju zaraženih i umrlih, Amerika tokom zimskog perioda 2019/2020. suočava s jednom od najgorih sezona gripe u posljednjih nekoliko decenija, a o velikoj raširenosti sezonske gripe u SAD pisali su i magazin Time, CNBC, USN News ali i mnogi drugi.  O velikom broju umrlih od sezonske gripe u Americi u februaru su izvještavali i mediji na našem govornom području. 

Činjenicu da su se vijesti o visokoj smrtnosti od sezonske gripe u Americi pojavile uporedo s mnogobrojnim objavama vezanim za epidemiju novog koronavirusa, neki su portali iskoristili i za plasiranje vijesti sa lažnim i senzacionalističkim naslovima o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje.

Također, bitno je spomenuti da se pažnja medija prema nekom području usmjeravala onako kako se pandemija razvijala, te da je s vremenom s Kine prešla na Iran, Italiju, SAD i druge zemlje koje su počele bilježiti visoke brojeve zaraženih novim koronavirusom.

Pandemija nije udar na “kineski liberalizam”

Pored gore spomenutih tvrdnji, u članku na portalu Fakti navodi se i sljedeće:

Britanci su, po Panarinu, epidemijom uspjeli da spriječe da poslije Putinove smjene vlade u januaru, i Si učini slično poslije kineske Nove godine i otarasi se svojih liberala. (...) Si Đinping je pozvao armiju na sadejstvo u borbi sa epidemijom, što je znak spremnosti za najodlučnije akcije, ali teškoću predstavljaju birokratske greške u epicentru epidemije, iza kojih vjerovatno stoje liberali sa namjerom da podstaknu nemire protiv državnog vrha.

Teorije o navodnim britanskim naporima da “epidemijom spriječe” navodne planove kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se “otarasi svojih liberala” bazirane su na pretpostavkama koje nemaju nikakvog utemeljenja u činjenicama.

Naime, pored toga što je jedna od najvećih ekonomskih i političkih sila na svijetu, Kina je jedna od rijetkih preostalih komunističkih zemalja čiji je politički i društveni život i danas pod strogom kontrolom komunističke partije Kine (KPK). Od od 1949. godine do danas, partiji odgovaraju i centralna vlada, vojska i pravosudni organi ove zemlje. Pored KPK u Kini postoji još nekolicina manjih političkih partija, no one djeluju pod potpunom kontrolom KPK

Opozicione partije u Kini ne postoje, a prema izvještajima organizacije Human Rights Watch, u ovoj zemlji se i danas sistematski ugrožavaju fundamentalna ljudska prava:

Otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast 2013. godine, vlada je pritvorila i procesuirala stotine aktivista, advokata i branitelja ljudskih prava. Pooštrila je kontrolu nad nevladinim organizacijama, aktivistima, medijima i internetom kroz niz novih zakona koji aktivizam i mirne kritike smatraju prijetnjama državnoj sigurnosti. U 2016. vlada je prisilno privela i uklonila nekolicinu kritičara iz Hong Konga i drugih zemalja. Vrlo represivna vladavina u područjima Xinjianga i Tibeta gdje žive etničke manjine i dalje postoji. Unatoč zakonskim propisima za zaštitu od mučenja osoba u pritvoru, ova praksa je i dalje raširena, a uključuje i članove Komunističke partije optužene za korupciju.

U ovakvom političkom okruženju je teško zamisliti bilo kakvo tolerisanje (kao i samo postojanje) liberalnih opcija ili liberalnih političara koji bi “podstakli nemire protiv državnog vrha”.

Panarin je i prije pandemije iznosio teorije o “hibridnom napadu iz Londona”

Pored do sad spomenutih tvrdnji, u zaključku članka portala Fakti stoji sljedeće:

Želeli bismo, kaže Panarin, da «kineski Staljin» savlada ovaj pokušaj državnog udara i uzme učešće u «Jalti 2020». Panarin inače, posle pobede Trampa nad svojim, takođe iz Britanije rukovođenim oponentima, predviđa održavanje «nove Jalte», sa učešćem Putina, Trampa i Si Đinpinga, i to – u Beogradu!

Pretragom ključnih riječi iz ove tvrdnje, doznali smo da su se Panarinove ideje o “Jalti 2020” u medijima na našem govornom području pojavila još u oktobru 2019. godine, u intervjuu koji je dao beogradskoj Politici.

Panarin je i u tom intervjuu iznio svoje teorije o “hibridnom napadu iz Londona”, te ustvrdio da u tom slučaju “Srbiji i Balkanu prijeti destabilizacija”:

Ako se odjednom na Balkanu „slučajno” dogodi novi međuetnički sukob, Bela kuća će neizbežno biti uvučena, a Tramp postati talac politike svojih probritanskih globalističkih protivnika. Naime, Balkan je strateško mesto za britansku kontrolu nad Evropom i Bliskim istokom. Zaista se nadam da će se 2020. dogoditi nova Jalta, kao 1945. godine. I da će tri glavna svetska lidera – Vladimir Putin, Donald Tramp i Si Đinping moći da stvore novi, pravedniji sistem međunarodnih odnosa zasnovan na dijalogu civilizacija i obostrano korisnoj saradnji među narodima.

Ove teorije o “novoj Jalti” aludiraju na ponavljanje događaja iz 1945. godine, odnosno historijskog sastanka trojice tadašnjih svjetskih lidera - Franklina D. Roosevelta, Winstona Churchilla i Josepha Stalina koji su se u ovom gradu sastali kako bi skovali plan o porazu te okupaciji nacističke Njemačke - te tako Panarin u svojoj verziji “Jalte”, Britaniju posredno poredi s nacističkom Njemačkom.

Ovakav sastanak nije ni planiran ili najavljen, niti je jasno na osnovu čega ga Panarin “predviđa” još od oktobra prošle godine. 

Igor Panarin je u svjetskim medijima postao poznat prije nekoliko decenija i to zbog još jednog od svojih “predviđanja” - onog da će  SAD ući u građanski rat te da će se do 2010. godine raspasti.  Nakon što se ove prognoze evidentno nisu obistinile, Panarin je 2011. godine ustvrdio i da će “kolaps Amerike potencijalno izazvati pokret Occupy Wall Street”, o čemu je 2018. godine pisala i platforma za provjeru činjenica Polygraph.

Uz portal Fakti, članak s istim tvrdnjama je objavilo preko 40 portala u BiH i regionu, uključujući Kurir, Nezavisne novine, RTRS, Alternativnu televiziju, Alo, Informer, Haber i druge. 

Neki od ovih portala (Oslobođenje, Slobodna Bosna, Net(.hr), BH Dijaspora i Sarajevska sehara) u svoje su članke dodali i to da se radi o osobi poznatoj po širenju teorija zavjere. Ipak, to ih nije zaustavilo da ovaj članak objave na svojim stranicama.

Shodno utvrđenim činjenicama, članak portala Fakti, kao i sva prenošenja ovog članka dobijaju ocjenu teorija zavjere.

Napomena 01.05.2020.

Zbog toga što je ovaj članak uklonio sa svoje stranice, portal Dan je dobio ocjenu demantovano.

Napomena 24.12.2020.

Portal Kurir je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 14.02.2020

Balkans Press: RUSI OTKRIVAJU: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! TAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Patriot: Korona virus su u Vuhan ubacila tri britanska agenta da bi bio srušen Si

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Novosti plus (info): Agenti Mi-6 doneli virus u Vuhan, žele da postignu 5 ciljeva

Šta više, da je ona potekla iz čuvene laboratorije za hemijsko i biološko oružje u Solzberiju.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Standard: Panarin: Koronavirus koji su britanski agensi ubrizgali u Wuhan, cilj je svrgnuti vlasti

Prema Panarinu, uslijedio je britanski državni udar dok je Si pokazao oklijevanje u gušenju nemira u Hong Kongu. To je ohrabrilo goruće ljude iz Londo...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Net hr: ŠIRE SE TEORIJE ZAVJERE, RUSKI ANALITIČAR TVRDI: ‘Britanski obavještajci donijeli su koronavirus u Kinu, žele postići pet stvari’

Ruski strateški analitičar sklon teorijama zavjera, Igor Panarin, tvrdi da je koronavirus potekao iz laboratorija za kemijsko i biološko oružje kod br...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 26.02.2020

Stanje stvari: Igor Panarin: Epidemija virusa u Kini u organizaciji Britanaca

Prema Panarinu, Britanci su uspjeli spriječiti da epidemija učini isto nakon Putinove smjene liberalne vlade i riješenja njenih liberala

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

B1 info: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

Šta više, Panarin tvrdi da je ona potekla iz čuvene laboratorije za hemijsko i biološko oružje u Solzberiju.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Kurir: BRITANCI KORONAVIRUSOM RUŠE SIJA Ruski analitičar otkrio: Agenti Mi-6 doneli virus u Vuhan, žele da postignu 5 ciljeva

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 16.02.2020

Oslobođenje: Ruski analitičar tvrdi: Britanski obavještajci donijeli su koronavirus u Kinu, žele postići pet stvari

Panarin tvrdi da je koronavirus potekao iz čuvenog laboratorija za hemijsko i biološko oružje Porton Down kod britanskog grada Salisburyja

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 16.02.2020

Urbancube:  BIOTERORIZAM, RUSI TVRDE KINA JE NAPADNUTA: Agenti strane obaveštajne službe oslobodili smrtonosni virus, ZNA SE KO SU, ODAKLE SU I ZBOG ČEGA SU TO URADILI!

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Borba za istinu: Panarin: Troje britanskih agenata virusu Crown ubacili su u Wuhan kako bi srušili Si

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epidem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Kutaknet: RUSI OTKRIVAJU: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! OVAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

24online.info: BIOTERORIZAM NIJE POČELA AMERIKA, VEĆ BRITANIJA: KORONA VIRUS JE UBAČEN U KINU ZBOG NARUŠAVANJA EKONOMIJE I SMENE SI ĐIPINGA, A EVO I DOKAZA! (VIDEO)

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Insajder: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

BiH vijesti: KORONAVIRUSOM RUŠE SIJA? Agenti Mi-6 donijeli virus u Vuhan, žele da postignu PET CILJEVA

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju koronavirusa u Kini organiz...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Slobodna Bosna: RUSKI TEORETIČAR ZAVJERE NADMAŠIO DODIKA: "Britanski MI6 donio koronavirus u Kinu da sruši Xi Jinpinga"!

Popularni ruski strateški analitičar, poznat po najnevjerovatnijim teorijama zavjere, prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kin...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Revijad.co.me: Britanci donijeli korona virus u Kinu

Radi se o operaciji hibridnog ratovanja koja ima za cilj da uz pomoć virusa korona, totalne antikineske propagande i ekonomskih sankcija destabilizuje...

 • Teorija zavjere
 • Demantirano
Teorija zavjere 13.02.2020

Borba za veru: Panarin: Troje britanskih agenata virusu Crown ubacili su u Wuhan kako bi srušili Si

P opularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epid...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Srpska info: KORONAVIRUSOM RUŠE SIJA? Agenti Mi-6 donijeli virus u Vuhan, žele da postignu PET CILJEVA

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju koronavirusa u Kini organiz...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Alo: ZA SVE SU KRIVI BRITANCI! Ruski teoretičar zavere izneo zabrinjavajuće navode

Popularni ruski strateški analitičar, poznat po najneverovatnijim teorijama zavere, prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Dan.co: Britanci donijeli korona virus u Kinu

Radi se o operaciji hibridnog ratovanja koja ima za cilj da uz pomoć virusa korona, totalne antikineske propagande i ekonomskih sankcija destabilizuje...

 • Teorija zavjere
 • Demantirano
Teorija zavjere 14.02.2020

Informer: BRITANSKI MI6 DONEO KORONAVIRUS U VUHAN DA SRUŠI SIJA! Ruski ekspert tvrdi: Dvojica obaveštajaca i lekar sleteli u Kinu, ZAVERA IMA 5 CILJEVA!

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Srbija danas (.com): BRITANCI KORONAVIRUSOM RUŠE SIJA! "Krenuli su iz Londona u Vuhan..." Ruski analitičar otkrio: OVO JE CILJ!

"U decembru 2019, ranije ubačeni britanski agenti su započeli akciju bioterorizma u Vuhanu"

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Sarajevo Grad: RUSI OTKRIĆEM UZDRMALI SVIJET: KORONA VIRUS SU U VUHAN UBACILA TRI BRITANSKA AGENTA…

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Intermagazin: RUSI TVRDE: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! TAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.03.2020

BH dijaspora: Teorija zavjere koja ledi krv u žilama: Koronavirus su donijeli britanski obavještajci u Kinu da bi postigli pet ciljeva

Britanci su, tvrdi ruski analitičar Panarin, izazivanjem epidemije uspijeli spriječiti Xija da se, nakon što je slično učinio i ruski predsjednik Vlad...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Big portal: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Nacionalist: RUSKE: Evo tko je zasadio "Corona virus" u Kini!

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epidem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

RTRS: Ruski analitičar: Britanci donose virus u Kinu

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da je britansku epidemiju koronarnog v...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Princip: RUSKI ANALITIČAR: BRITANCI DONIJELI VIRUS KORONA U KINU

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 12.02.2020

Fakti: Панарин: Корона вирус су у Вухан убацила три британска агента да би био срушен Си

РУСКИ СТРАТЕШКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ ДА СЕ РАДИ О ХИБРИДНОМ РАТУ ПРОТИВ КИНЕ

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Topportal: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Politikon.rs: PANARIN: TROJE BRITANSKIH AGENATA VIRUSU CROWN UBACILI SU U WUHAN KAKO BI SRUŠILI SI

RUSKE STRATEGIJSKE ANALITIČKE ZAHTEVE DA SU HIBRIDNI RATOVI KITA

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 26.02.2020

Iskra: IGOR PANARIN: Epidemiju virusa u Kini organizirali su Britanci

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epidem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.02.2020

Crno pile: RUSI OTKRIVAJU: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! OVAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
 • Demantirano
Teorija zavjere 21.02.2020

Objektiv media: RUSI TVRDE: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! TAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Nezavisne: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

MOSVA - Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kin...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Alternativna televizija: Ruski analitičar tvrdi: Agenti Mi-6 donijeli virus u Vuhan, žele da postignu 5 ciljeva

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Srbija24: RUSI TVRDE: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! TAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Vaseljenska: Panarin: Troje britanskih agenata virusu Crown ubacili su u Wuhan kako bi srušili Si

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epidem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Lepdh: RUSKE: Evo tko je zasadio "Corona virus" u Kini!

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičkog udruženja ODKB prof. Igor Panarin, dr. Sc., Tvrdi da su kinesku virusnu koronarnu epidem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 27.02.2020

Web-Tribune (com): RUSI OTKRIĆEM UZDRMALI SVET: KORONA VIRUS SU U VUHAN UBACILA TRI BRITANSKA AGENTA…

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Bijeljina Online: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

MOSVA - Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kin...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Srpska Danas: Ruski analitičar: Britanci donijeli virus korona u Kinu

MOSKVA – Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Ki...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.02.2020

Haber: Ruski analitičar tvrdi da su Britanci donijeli virus korona u Kinu

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju virusa korona u Kini organi...

 • Teorija zavjere
 • Demantirano
Teorija zavjere 16.02.2020

Sarajevska Sehara: Ruski analitičar: Britanci su krivi za koronavirus

Popularni ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju koronavirusa u Kini organiz...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.02.2020

Kragujevčani: RUSI OTKRIVAJU: Evo ko je ubacio KORONAVIRUS u Vuhan! TAJ GRAD NIJE SLUČAJNO IZABRAN

POPULARNI ruski strateški analitičar, koordinator Analitičke asocijacije ODKB prof. dr Igor Panarin, tvrdi da su epidemiju korona virusa u Kini organi...

 • Teorija zavjere