Broj 233 i nova “zavjerološka” tumačenja pandemije

Na društvenim mrežama dijeli se kompilacija medijskih izvještaja iz raznih država, u kojima se govori o “233 nova slučaja” zaraze virusom SARS-CoV-2, uz tvrdnje da ponavljanje ovog broja ukazuje na manipulisanje podacima koji se objavljuju.

Ocijenjeni članci
Refik Hrvić Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere; YouTube: Televizija srpske dijaspore Manipulisanje činjenicama; Teorija zavjere;

Na sajtu Refik Hrvic.net, 7. avgusta objavljen je članak s naslovom:

[VIDEO] 233 nova slučaja kovida u objavama 17 različitih portala iz različitih država i dijelova svijeta. I baš svuda se pojavljuje isti broj slučajeva – 233? Slučajno?

Članak se sastoji od slike na kojoj je ispisan tekst iz naslova, te videosnimka u kome ženska osoba na engleskom jeziku čita gdje su sve zabilježena “233 nova slučaja” zaraze virusom SARS-CoV-2.

Priča o “233 nova slučaja” se brzo preselila na društvene mreže, to jest, u Facebook objave koje sadrže navedeni video ili sliku, odnosno kolaže medijskih izvještaja koji sadrže ovaj broj, a tiču se novih slučajeva zaraze. 

U nekim se objavama sugeriše ili nedvosmisleno tvrdi da su ova podudaranja dokaz da se manipuliše podacima o broju oboljelih koji se objavljuju, mada se - kao ni u videu ili blog postu - ne objašnjava šta bi bio motiv ili svrha takve “zavjere”.

Takve objave pronašli smo na Facebook stranicama Online biblioteka, VAKCINE - zašto im kažemo NE?(1, 2), javnim grupama ISTINOM PROTIV TERORA. Uz dr. SREĆKA SLADOLJEVA i MSV-Mi smo vijesti, te na privatnim profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

💥 Magični broj novozaraženih: 233.

Još jedan video koji dokazuje kako mediji manipulišu podacima, koliko su "objektivni", slobodni, nezavisni, i na kakvo je dno palo istraživačko novinarstvo.

🔊 233 nova slučaja kovida u objavama 17 različitih portala iz različitih država i dijelova svijeta. I baš svuda se pojavljuje isti broj novozaraženih slučajeva - 233?

Slučajno?

Ovako nešto se može desiti samo ako dobijate podatke o tome šta ćete i kada objaviti iz JEDNOG CENTRA. Iz ovog centra diktiraju medijima šta da objave, bez obzira što brojke nemaju veze sa realnim stanjem.

Možda je negdje broj novozaraženih i veći od 233, ali samo teška naivčina može povjerovati u to da se u 17 različitih mjesta širom svijeta zarazi identičan broj ljudi (17 × 233). (Facebook profil Refik Hrvić)
 

Neke od objava su, pak, praćene opisima u kojima se samo konstatuje da je zabilježen navedeni broj slučajeva širom svijeta (link, link) ili se izražava čuđenje i bojazan da se ne radi o slučajnosti (link, link, link, linklink , link , link, link). 

U objavama na profilima Anahat Xandra i Aleksandar Stefanovic , pored 233, u istom kontekstu se spominje i broj 733.

 
Šta su činjenice?

 

U videosnimku koji govori o navodnoj zapanjujućoj slučajnosti o broju novih slučajeva obuhvaćeni su podaci koji se odnose na različite teritorijalno-organizacione jedinice, uključujući više država (Tadžikistan, Australiju, Litvaniju, Trinidad i Tobago), zatim nekoliko američkih saveznih država (Kentucky, Havaje, Iowu, San Diego, Idaho, Oregon, Zapadnu Virginiju, Južnu Dakotu), provincije u Kanadi (Albertu, Saskatchewan), okrug u saveznoj državi Kalifornija (San Diego), saveznu državu u Indiji (Mizoram), te teritoriju u Indiji (Pondicherry).

Pored toga, navedeni izvještaji ne odnose se na isti dan, kako je sugerirano u nekim objavama. Spomenuti broj zaraženih zabilježen je na različite datume - neki izvještaji su iz januara, neki iz aprila i maja, a neki iz juna, jula i avgusta 2021. godine.

Dodatni screenshoti koji se dijele na društvenim mrežama odnose se na podatke iz Srbije (april 2020), Bosne i Hercegovine (avgust 2020), Hrvatske (avgust 2021) te podatke iz avgusta za Novi Južni Vels (savezna država u Australiji), Winnebago (okrug u Illinoisu ) i Arunachal (indijska savezna država).

I kada je riječ o broju 733, podaci se odnose na različite teritorijalno-organizacione jedinice (grad, države, savezne države) i predstavljaju dnevni broj zaraženih zabilježen na različite datume tokom nekoliko mjeseci 2021. godine.

Pandemija Covid-19 proglašena je 11. marta prošle godine, što znači da je od tada prošlo 17 mjeseci, odnosno oko 500 dana. Na svijetu postoji približno 200 nezavisnih država koje svakodnevno objavljuju statistiku o broju zaraženih i preminulih. Broj saveznih država, okruga, provincija ili drugih unutardržavnih teritorija, koji takođe objavljuju podatke, teško je i procijeniti - on se vjerovatno mjeri u desetinama hiljada. 

Ukoliko se u periodu od oko 500 dana svakog dana nekoliko hiljada puta objavi podatak o broju novih slučajeva zaraze, jasno je da su ponavljanja brojeva ne samo vrlo vjerovatna nego i neizbježna. Što je duži vremenski interval koji se posmatra, veća je i vjerovatnoća i učestalost njihovog ponavljanja. Trocifrenih brojeva ima ukupno 900 i nije moguće da se neki od njih - to jest, mnogo njih - ne ponove u desetinama hiljada izvještaja o broju novih slučajeva zaraze. 

U tom smislu, 233, 733 ili 322 (o kom su ranije kružile slične tvrdnje) nisu ni na koji način posebni niti ukazuju na postojanje neke zavjere. Kada se uradi pretraga za bilo koje nasumično odabrane brojeve, dobiće se slični rezultati. Recimo, pretraga za 234 i 655 novih slučajeva zaraze na engleskom jeziku takođe daje veliki broj rezultata koji ukazuju da su se i ti brojevi ponavljali u izvještajima širom svijeta.

Ovo nije prvi put da korisnici/e društvenih mreža vide više od puke slučajnosti u činjenici da je isti broj novih slučajeva zabilježen u različitim dijelovima svijeta, iako se to čak nije desilo na isti dan, pa ni istog mjeseca. “Magični broj” je prethodno bio 322, a ove tvrdnje bile su aktuelne u junu prošle godine na engleskom jeziku. Njima se bavila i fact-checking platforma wusa 9, u čijoj je analizi tada objašnjeno da bi isti slučaj bio i s bilo kojim trocifrenim brojem. Oni su, tako, uradili pretragu za brojeve 245 i 315:  

Evo zašto se to događa. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji više od 19.000 gradova i više od 3.000 okruga. Broj lokalnih i nacionalnih jurisdikcija izvan Sjedinjenih Američkih Država bilo bi nevjerojatno teško izračunati.

Sa ovoliko mnogo upravnih tijela, koji pojedinačno prate slučajeve COVID-19, ponavljanje brojeva je neizbježno.  

USA today u analizi iz juna 2020. godine, pored činjenice da postoji veliki broj lokalnih i regionalnih jedinica vlasti koje prate i izvještavaju o slučajevima, ukazuje i na veliku fokusiranost medija na pandemiju, gdje značajno mjesto zauzimaju izvještaji o novootkrivenim slučajevima zaraze ili smrtnim slučajevima, i objašnjava da u takvim uslovima postoji velika mogućnost za ovakva podudaranja. Ovaj medij je to potvrdio Google pretragom vijesti za nekoliko brojeva koji prethode ili slijede iza broja 322.

Dakle, medijski izvještaji o 233 slučaja zaraženih, koje dijele korisnici/e društvenih mreža u formi screenshota, ne odnose na isti, već na različite datume. Takođe, riječ je o broju zaraženih koji je zabilježen u različitim teritorijalno-organizacionim jedinicama. Kako se ovakva ponavljanja dešavaju u slučaju većine drugih trocifrenih brojeva, sve objave dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Dodatno, objave u kojima se sugeriše ili tvrdi da su ova podudaranja dokaz manipulisanja podacima o broju oboljelih dobijaju i ocjenu teorija zavjere

Napomena

24.8.2021. O “233 nova slučaja” bolesti Covid-19 izvještavala je i Televizija srpske dijaspore, u prilogu objavljenom na YouTube kanalu (8.8.2021) i Facebook stranici (8.8.2021) ove televizije. Snimak je objavljen i na Facebook profilu Iman Sara

U prilogu se manipulativno tvrdi da su medijski izvještaji o 233 nova slučaja u zemljama širom svijeta objavljeni u jednoj sedmici 2021. godine, te da je to bio slučaj i prošle godine. 

Brojka od 233 nova slučaja bolesti Covid-19 u različitim zemljama se u medijskim izvještajima pojavljivala u različitim periodima pandemije, što pokazuju rezultati Google pretrage. Stoga ovaj prilog, pored ocjene manipulisanje činjenicama, dobija i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 20. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me