Čaj od kore nara ne liječi bolesti crijeva za pet sati

Godinama unazad portali objavljuju pseudonaučne tvrdnje da čaj od kore nara može izliječiti čak i upalu slijepog crijeva.

Foto: Atlascompany, Freepik

U dvije javne Facebook grupe podijeljen je 17. avgusta 2023. godine članak portala Biljkeza o ljekovitim svojstvima čaja od kore nara (1, 2). Naslov članka, objavljenog 24. aprila 2021. godine na ovom portalu, glasi ovako: 

OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju

U članku je navedeno da je kora nara “odličan lijek za stomačne infekcije ili crijevne poremećaje”. Recept za čaj je navodno patentiran, potiče od izvjesnog G.I. Globukova, a “objavio” ga je ruski magazin “Zaboravljeni hipokrit i lečenje biljkama“. 

Tvrdi se da čaj, čija je priprema i konzumacija detaljno opisana, za vrlo kratko vrijeme može izliječiti niz stomačnih i crijevnih bolesti, uključujući čir, tifus, salmonelozu i akutnu upalu slijepog crijeva.

Za 5 sati možete izliječiti: dijareju, tifus, dizenteriju, koleru, akutnu upalu slijepog creva i salmonelu.

Čaj se priprema uvijek na isti način, ali se konzumira različito u skladu s oboljenjem koje se “liječi”. 

Osim niza starijih članaka koji su se na Facebooku dijelili u avgustu (1, 2) , tokom juna 2023. godine pojedini anonimni portali su objavili tvrdnje o liječenju u novim člancima (1, 2, 3, 4). 

Najraniju objavu tvrdnji da čaj od kore nara liječi razna oboljenja crijeva pronašli smo u članku portala Uspešna žena od 18.10.2014. godine. U njemu je pak porijeklo recepta opisano nešto drugačije, tj. navedeno je da je objavljen 1999. godine u ruskom listu “Ruski vjesnik”, u članku koji je nosio naslov “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama“.

U decembru 1999. g. u ruskom listu „Ruski vesnik“ (v 50-51 (444-445) objavljen je članak „Zaboravljeni Hipokrat i lečenje biljkama“ ruskog travara G.I. Glubokog, gde je napisan recept patentiranog sredstva za izlečenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slepog creva (bez hirurške operacije!), salmoneloze – odvarom od suvih kora nara za 5 sati.

Patentiranju leka (1996. g) prethodila je obavezna provera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibiranja patogene bakterije „in vitro“.

U vremenskom periodu od gotovo deset godina, desetine portala su u nekom obliku prenijeli navedene tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5). 

 

Je li čaj od kore nara lijek?

Nasuprot navodima u analiziranim člancima, čaj od kore nara nije lijek za bolesti crijeva. Većina navedenih oboljenja su izazvana bakterijama, a pojedina - poput upale slijepog crijeva, za koju se tvrdi da se uspješno liječi pripravkom G.I. Glubokog za samo par sati - mogu dovesti i do komplikacija opasnih po život.

Kada se utvrdi da pacijent/ica ima upalu slijepog crijeva, tretman podrazumijeva operativni zahvat njegovog uklanjanja čim prije je to moguće. Puknuće upaljenog slijepog crijeva, ukoliko se ne zbrine medicinski, može dovesti do daljnjih infekcija, sepse, pa čak i smrti

Stomačni čir nastaje uslijed oštećenja sloja koji štiti sluznicu želudca od kiselina koje se u njemu nalaze. Obično je rezultat infekcije Helicobacter pylori (H. pylori) bakterijom ili prekomjernog korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline (poznate i kao brend Aspirin). U zavisnosti od uzroka, liječi se antibioticima i lijekovima koji smanjuju količinu kiseline u želucu.  

Ostatak nabrojanih oboljenja crijeva koje izazivaju bakterije, poput dizenterije i salmoneloze, uspješno prolaze same od sebe, ali infekcija salmonelom u ekstremnim slučajevima može zahtijevati liječenje antibioticima. 

Kolera i tifus su rijetke i gotovo iskorijenjene infekcije koje izazivaju dijareju, i uglavnom ih je moguće dobiti na putovanjima u dijelove svijeta sa lošom sanitacijom (Azija, Afrika, Južna Amerika). Kolera se primarno liječi hidracijom pacijenta/ce zbog dehidracije izazvane dijarejom, a u ozbiljnim slučajevima se mogu koristiti i antibiotici. Tifus se također liječi antibioticima. 

Dakle, oboljenja crijeva za koje se navodi da čaj od kore nara liječi za samo pet sati zahtijevaju hiruršku intervenciju, liječenje antibioticima ili prosto prolaze sama od sebe. Neka od njih su i rijetka te postoji mala šansa da će ih ljudi s naših prostora dobiti, osim ako putuju. 

 

Nepoznati izvor i navodi o izlječenju

Pretraga naslova “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama” odvela nas je do teksta u listu Ruski vjesnik (Русский Вестник) objavljenog 20.3.2006. godine, koji je potpisao izvjesni G. I. Gluboki. On navodi kako je taj list 1999. objavio njegov tekst pod naslovom “Zaboravljeni Hipokrat i lečenje biljkama” sa receptom za pripravak od kore nara - baš onako kako su to ustvrdili i mediji na našem govornom području. 

Iako web stranica lista Ruski vjestnik ima arhivu objavljenih tekstova, ona datira od januara 2001. godine, pa nije moguće provjeriti postojanje članka iz 1999. godine. Ovaj list nije nikakav naučni časopis, kako bi se to moglo zaključiti iz tekstova u kojim se navode podaci koji podsjećaju na bibliografske jedinice karakteristične za citiranje naučnih radova. 

Internet pretraga imena autora recepta i tekstova nije dala nikakve relevantne rezultate (1, 2). 

 

Benefiti kore nara

Čaj od kore nara i paste napravljene od kore ovog voća mogu imati pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, navodi portal Healthline. Kora sadrži veliku količinu antioksidansa, koji joj daju potencijalna ljekovita svojstva.

Iako je navedeno da pripravci od kore nara mogu pomoći kod hiperpigmentacija, smanjenja rizika od nekih hroničnih bolesti, sprečavanja gubitka sluha, poboljšanja funkcije mozga, zatim pomoći u borbi protiv karcinoma, sprečavanju propadanje zuba i slično, takvi navodi su zasnovani na studijama provedenim na malim uzorcima ili tek na životinjama, pa se definitivni zaključci oko ljekovitih svojstava kore ovog voća ne mogu donijeti. Za sve ove navode nedostaju reprezentativne studije na ljudskim subjektima koje bi ih potvrdile. 

Kako navodi Healtline, nauka prihvata da nar (tačnije ekstrakti njegove kore) posjeduje i antibakterijska svojstva. No, nedostaju studije koje potvrđuju njegovu efikasnost u liječenju, primjerice, upale grla - bakterijske infekcije za koje su postojale indicije da bi kora nara mogla biti od pomoći. 

Ova studija, provedena in vitro i in vivo na ženkama miševa, pokazala je da ekstrakt kore nara ima inhibirajuća svojstva protiv Helicobacter pylori (jednog od uzročnika čira na želudcu). No i ova studija samo sugeriše da bi ljudska primjena mogla imati pozitivan efekat, s obzirom na to da nije riječ o kliničkom ispitivanju. 

Ocjenu pseudonauka dajemo za tvrdnju da čaj od kore nara liječi dijareju, tifus, dizenteriju, koleru, akutnu upalu slijepog creva i salmonelu za samo pet sati.

Napomena:

30.8.2023: Portal Stil je izmijenio ocijenjeni članak u skladu s informacijama iz ove analize, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

31.8.2023: Portali Najžena, Biomedicina i Biljkeza su korigovali članke ocijenjene u ovoj analizi tako da oni sada sadrže i tačne infromacije, pa im je dodana i ocjena ispravljeno.

18.9.2023: Portal Brze novosti je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 29. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me