Raskrinkavanje.ba

Čaj od kore nara ne liječi bolesti crijeva za pet sati

Godinama unazad portali objavljuju pseudonaučne tvrdnje da čaj od kore nara može izliječiti čak i upalu slijepog crijeva.

Foto: Atlascompany, Freepik

U dvije javne Facebook grupe podijeljen je 17. avgusta 2023. godine članak portala Biljkeza o ljekovitim svojstvima čaja od kore nara (1, 2). Naslov članka, objavljenog 24. aprila 2021. godine na ovom portalu, glasi ovako: 

OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju

U članku je navedeno da je kora nara “odličan lijek za stomačne infekcije ili crijevne poremećaje”. Recept za čaj je navodno patentiran, potiče od izvjesnog G.I. Globukova, a “objavio” ga je ruski magazin “Zaboravljeni hipokrit i lečenje biljkama“. 

Tvrdi se da čaj, čija je priprema i konzumacija detaljno opisana, za vrlo kratko vrijeme može izliječiti niz stomačnih i crijevnih bolesti, uključujući čir, tifus, salmonelozu i akutnu upalu slijepog crijeva.

Za 5 sati možete izliječiti: dijareju, tifus, dizenteriju, koleru, akutnu upalu slijepog creva i salmonelu.

Čaj se priprema uvijek na isti način, ali se konzumira različito u skladu s oboljenjem koje se “liječi”. 

Osim niza starijih članaka koji su se na Facebooku dijelili u avgustu (1, 2) , tokom juna 2023. godine pojedini anonimni portali su objavili tvrdnje o liječenju u novim člancima (1, 2, 3, 4). 

Najraniju objavu tvrdnji da čaj od kore nara liječi razna oboljenja crijeva pronašli smo u članku portala Uspešna žena od 18.10.2014. godine. U njemu je pak porijeklo recepta opisano nešto drugačije, tj. navedeno je da je objavljen 1999. godine u ruskom listu “Ruski vjesnik”, u članku koji je nosio naslov “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama“.

U decembru 1999. g. u ruskom listu „Ruski vesnik“ (v 50-51 (444-445) objavljen je članak „Zaboravljeni Hipokrat i lečenje biljkama“ ruskog travara G.I. Glubokog, gde je napisan recept patentiranog sredstva za izlečenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slepog creva (bez hirurške operacije!), salmoneloze – odvarom od suvih kora nara za 5 sati.

Patentiranju leka (1996. g) prethodila je obavezna provera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibiranja patogene bakterije „in vitro“.

U vremenskom periodu od gotovo deset godina, desetine portala su u nekom obliku prenijeli navedene tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5). 

 

Je li čaj od kore nara lijek?

Nasuprot navodima u analiziranim člancima, čaj od kore nara nije lijek za bolesti crijeva. Većina navedenih oboljenja su izazvana bakterijama, a pojedina - poput upale slijepog crijeva, za koju se tvrdi da se uspješno liječi pripravkom G.I. Glubokog za samo par sati - mogu dovesti i do komplikacija opasnih po život.

Kada se utvrdi da pacijent/ica ima upalu slijepog crijeva, tretman podrazumijeva operativni zahvat njegovog uklanjanja čim prije je to moguće. Puknuće upaljenog slijepog crijeva, ukoliko se ne zbrine medicinski, može dovesti do daljnjih infekcija, sepse, pa čak i smrti

Stomačni čir nastaje uslijed oštećenja sloja koji štiti sluznicu želudca od kiselina koje se u njemu nalaze. Obično je rezultat infekcije Helicobacter pylori (H. pylori) bakterijom ili prekomjernog korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline (poznate i kao brend Aspirin). U zavisnosti od uzroka, liječi se antibioticima i lijekovima koji smanjuju količinu kiseline u želucu.  

Ostatak nabrojanih oboljenja crijeva koje izazivaju bakterije, poput dizenterije i salmoneloze, uspješno prolaze same od sebe, ali infekcija salmonelom u ekstremnim slučajevima može zahtijevati liječenje antibioticima. 

Kolera i tifus su rijetke i gotovo iskorijenjene infekcije koje izazivaju dijareju, i uglavnom ih je moguće dobiti na putovanjima u dijelove svijeta sa lošom sanitacijom (Azija, Afrika, Južna Amerika). Kolera se primarno liječi hidracijom pacijenta/ce zbog dehidracije izazvane dijarejom, a u ozbiljnim slučajevima se mogu koristiti i antibiotici. Tifus se također liječi antibioticima. 

Dakle, oboljenja crijeva za koje se navodi da čaj od kore nara liječi za samo pet sati zahtijevaju hiruršku intervenciju, liječenje antibioticima ili prosto prolaze sama od sebe. Neka od njih su i rijetka te postoji mala šansa da će ih ljudi s naših prostora dobiti, osim ako putuju. 

 

Nepoznati izvor i navodi o izlječenju

Pretraga naslova “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama” odvela nas je do teksta u listu Ruski vjesnik (Русский Вестник) objavljenog 20.3.2006. godine, koji je potpisao izvjesni G. I. Gluboki. On navodi kako je taj list 1999. objavio njegov tekst pod naslovom “Zaboravljeni Hipokrat i lečenje biljkama” sa receptom za pripravak od kore nara - baš onako kako su to ustvrdili i mediji na našem govornom području. 

Iako web stranica lista Ruski vjestnik ima arhivu objavljenih tekstova, ona datira od januara 2001. godine, pa nije moguće provjeriti postojanje članka iz 1999. godine. Ovaj list nije nikakav naučni časopis, kako bi se to moglo zaključiti iz tekstova u kojim se navode podaci koji podsjećaju na bibliografske jedinice karakteristične za citiranje naučnih radova. 

Internet pretraga imena autora recepta i tekstova nije dala nikakve relevantne rezultate (1, 2). 

 

Benefiti kore nara

Čaj od kore nara i paste napravljene od kore ovog voća mogu imati pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, navodi portal Healthline. Kora sadrži veliku količinu antioksidansa, koji joj daju potencijalna ljekovita svojstva.

Iako je navedeno da pripravci od kore nara mogu pomoći kod hiperpigmentacija, smanjenja rizika od nekih hroničnih bolesti, sprečavanja gubitka sluha, poboljšanja funkcije mozga, zatim pomoći u borbi protiv karcinoma, sprečavanju propadanje zuba i slično, takvi navodi su zasnovani na studijama provedenim na malim uzorcima ili tek na životinjama, pa se definitivni zaključci oko ljekovitih svojstava kore ovog voća ne mogu donijeti. Za sve ove navode nedostaju reprezentativne studije na ljudskim subjektima koje bi ih potvrdile. 

Kako navodi Healtline, nauka prihvata da nar (tačnije ekstrakti njegove kore) posjeduje i antibakterijska svojstva. No, nedostaju studije koje potvrđuju njegovu efikasnost u liječenju, primjerice, upale grla - bakterijske infekcije za koje su postojale indicije da bi kora nara mogla biti od pomoći. 

Ova studija, provedena in vitro i in vivo na ženkama miševa, pokazala je da ekstrakt kore nara ima inhibirajuća svojstva protiv Helicobacter pylori (jednog od uzročnika čira na želudcu). No i ova studija samo sugeriše da bi ljudska primjena mogla imati pozitivan efekat, s obzirom na to da nije riječ o kliničkom ispitivanju. 

Ocjenu pseudonauka dajemo za tvrdnju da čaj od kore nara liječi dijareju, tifus, dizenteriju, koleru, akutnu upalu slijepog creva i salmonelu za samo pet sati.

Napomena

30.8.2023: Portal Stil je izmijenio ocijenjeni članak u skladu s informacijama iz ove analize, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

31.8.2023: Portali Najžena, Biomedicina i Biljkeza su korigovali članke ocijenjene u ovoj analizi tako da oni sada sadrže i tačne infromacije, pa im je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 24.08.2016

Topvita: Ruski travar izlečio hiljade ljudi: Čir i bolesti creva nestaju za 7 dana

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja creva

 • Pseudonauka
Pseudonauka 02.02.2023

N8-Portal: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana!

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.04.2018

Moja mala kuhinjica: ČIR i ostale bolesti crijeva i stomaka će nestati za 7 dana!!! IZLIJEČIO JE NA HILJADE LJUDI…

Čir može nestati za 7 dana!? Iznenađujuće, ali može… Ono što vam treba kod stomačnih tegoba… infekcija i ono što će vas osloboditi istih je kora nara.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 06.11.2022

Atma: OVAJ ruski recept Glubokog liječi sve bolesti crijeva i želuca u rekordnom roku!

Evo kako izliječiti sve želučane tegobe prirodnim lijekom, lijekom kojeg svi mogu lako nabaviti: iskustva pokazuju da liječi dijareju i salmonelozu za...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.11.2020

Lijek iz prirode: SAMO 7 DANA JE DOVOLJNO DA NESTANU BOLESTI CRIJEVA I ČIR: Ovaj moćni lijek ruskog travara izliječio je hiljade ljudi

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.06.2023

Brze novosti: 0VAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.06.2023

Mirisi cvijeća: 0VAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju Za Samo 7 Dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.04.2020

Dnevno.ba: Ruski iscjelitelj Gluboki: ‘Ovaj uvarak liječi bolesti crijeva i želudca u rekordnom roku!’

Ruski iscjelitelj G. I. Gluboki kaže da ovaj lijek liječi dijareju i salmonelozu za 5 sati, a čir na želudcu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dan...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.02.2019

Zdravlje i kuhinja: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana!

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 29.12.2022

Srebrenička priča: SAMO 7 DANA JE DOVOLJNO DA NESTANU BOLESTI CRIJEVA I ČIR: Ovaj moćni lijek travara izliječio je hiljade ljudi

Kora je odličan lijek za stomačne infekcije ili bilo kakve druge crijevne poremećaje. U ovom članku možete vidjeti kako da iskoristite njena iscjeljuj...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.07.2023

Prirodni Pripravci: TRAVAR IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.06.2023

Zdravlje i priroda: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.07.2023

Moj-magazin: TRAVAR IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.05.2021

Zdravlje i priroda: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.02.2019

Zdravlje i kuhinja: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana!

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.04.2021

Biljkeza: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.08.2016

Super Žena.b92: Ovaj ruski travar je izlečio hiljade ljudi: Čir i bolesti creva nestaju za sedam dana

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja creva

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.11.2019

Korisni savjeti i recepti: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR I OSTALE BOLESTI CRIJEVA ĆE NESTATI ZA SAMO 7 DANA

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 26.11.2020

SVI RECEPTI SU ZA 5: ČIR I BOLESTI CRIJEVA NESTAJU ZA 7 DANA: Ovaj moćni lijek ruskog travara izliječio je hiljade ljudi

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 15.05.2023

Prirodna medicina: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 17.07.2021

Zdravlje i priroda: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana: Ovaj recept je izliječio hiljade ljudi

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja creva. Da li ste znali da čir na želucu možete da...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.03.2021

Recepti s potpisom: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: Čir i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 28.11.2020

Comka: Bolesti crijeva i čir liječi lijek ruskog travara. Izliječio je hiljade ljudi.

Bolesti crijeva i čir liječi lijek ruskog travara. Izliječio je hiljade ljudi.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 24.10.2020

Lijek iz prirode: PRVI U SVIJETU PATENTIRANI NARODNI LIJEK RUSKOG TRAVARA OD KORE NARA: U POTPUNOSTI IZLIJEČITE ove bolesti…

Ovim lijekom je svojevremeno iscjeljivao još sam Hipokrat…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.07.2021

Portal novosti: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana: Ovaj recept je izliječio hiljade ljudi

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja creva. Da li ste znali da čir na želucu možete da...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.06.2023

Jedna istina: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.12.2016

Lijek iz prirode: PRVI U SVIJETU PATENTIRANI PRIRODNI LIJEK RUSKOG TRAVARA OD KORE NARA: U POTPUNOSTI IZLIJEČITE…

Ovim lijekom je svojevremeno iscjeljivao još sam Hipokrat…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.08.2016

Stil: Bolesti creva i čir na želucu nestaju za 7 dana: Recept ruskog travara izlečio hiljade ljudi!

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja creva

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.01.2022

Receptoor: Ruski TRAVAR koji je izlečio HILJADU ljudi: Ovaj čaj leči čir i bolesti creva za samo SEDAM DANA

Za ovaj čaj potrebna vam je suva kora nara i voda. Odnos suvih kora nara i ključale vode je 1:20

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.01.2021

Lijek iz prirode: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 15.05.2023

Prirodna medicina: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.11.2019

Korisni savjeti i recepti: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR I OSTALE BOLESTI CRIJEVA ĆE NESTATI ZA SAMO 7 DANA

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.07.2021

Balkanski magazin (com): OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju Za Samo 7 Dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.04.2022

SVI RECEPTI SU ZA 5: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir I Bolesti Crijeva Nestaju Za Samo 7 Dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.05.2021

Zdravlje i priroda: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.07.2023

Moj-magazin: TRAVAR IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.04.2023

Najžena: Ruski TRAVAR koji je izlečio HILJADU ljudi: Ovaj čaj leči čir i bolesti creva za samo SEDAM DANA

Za ovaj čaj potrebna vam je suva kora nara i voda. Odnos suvih kora nara i ključale vode je 1:20

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.01.2023

Novi: RUSKI RECEPT GLUPOKOG: Liječi sve bolesti crijeva i želudca u rekordnom roku!

Evo kako izliječiti sve želučane tegobe prirodnim lijekom, lijekom kojeg svi mogu lako nabaviti: iskustva pokazuju da liječi dijareju i salmonelozu za...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.04.2020

Dnevno.hr: Ruski iscjelitelj Gluboki: ‘Ovaj uvarak liječi bolesti crijeva i želudca u rekordnom roku!’

Ruski iscjelitelj G. I. Gluboki kaže da ovaj lijek liječi dijareju i salmonelozu za 5 sati, a čir na želudcu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dan...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.07.2023

Priroda i lijekovi.info: OVAJ RECEPT JE IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.03.2018

Novi: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana!

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.11.2020

Hranljivo: Moćan lijek ruskog travara: izliječio hiljade ljudi, čir I bolesti crijeva nestaju za 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 26.06.2014

Moja mala kuhinjica: ČIR i ostale bolesti crijeva i stomaka će nestati za 7 dana!!! IZLIJEČIO JE NA HILJADE LJUDI…

Čir može nestati za 7 dana!? Iznenađujuće, ali može… Ono što vam treba kod stomačnih tegoba… infekcija i ono što će vas osloboditi istih je kora nara.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.10.2014

Lijek iz prirode: Kako u potpunosti izliječiti dijareju i salmonelozu za 5 sati. Čir na želucu, disbakteriozu crijeva i kolitis za 7 dana!

Prvi u svijetu patentirani prirodni lijek ruskog travara od kora nara.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.01.2021

Lijek iz prirode: OVAJ RECEPT POMOGAO JE HILJADAMA LJUDI: Čir i bolesti crijeva nestaju za samo 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.10.2016

Haber: PRVI U SVIJETU PATENTIRANI PRIRODNI LIJEK RUSKOG TRAVARA OD KORE NARA: U POTPUNOSTI IZLIJEČITE…

Ovim lijekom je svojevremeno iscjeljivao još sam Hipokrat…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.12.2016

Naj Zdravlje: PRVI U SVETU PATENTIRANI PRIRODNI LEK RUSKOG TRAVARA OD KORE NARA: U POTPUNOSTI IZLEČITE…

Ovim lijekom je svojevremeno iscjeljivao još sam Hipokrat…

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.03.2021

Recepti s potpisom: IZLIJEČIO JE HILJADE LJUDI: Čir i ostale bolesti crijeva će nestati za samo 7 dana

Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za sedam dana?

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.10.2014

Alternativa informacije: Ruski travar daje recept kako pomoću kore šipka riješiti stomačne tegobe

Ne bacajte koru šipka. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Neverojatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih stomačnih infekcija i oslobodit će vas...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 19.07.2023

Prirodni Pripravci: TRAVAR IZLIJEČIO HILJADE LJUDI: Tvrdi da bolesti nestaju uz pomoć OVOG voća!

Ono što će vam pomoći kod stomačnih infekcija i osloboditi vas crijevnih muka jeste kora nara, a sve što treba da uradite jeste da je osušite, a po po...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 24.11.2017

Novi: MOĆAN LIJEK RUSKOG TRAVARA: Izliječio hiljade ljudi, čir i bolesti crijeva nestaju za 7 dana

Ko bi pomislio da kora od nara može poboljšati probavni sistem? Sve što je neophodno je da pustite da se kora osuši i da je držite u kuhinji.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.11.2014

Informer.ba: Senzacionalni ruski patent: Sastojak kojeg svi imate liječi želučane i probavne bolesti u najkraćem roku!

Portal Atma.hr donosi odličan članak kako u potpunosti izliječiti sve želučane tegobe prirodnim lijekom od samo 1 sastojka kojeg svi mogu lako nabavit...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.04.2020

Biomedicina: Izliječio je hiljade ljudi: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati uz ovaj prirodni lijek

Izliječio je hiljade ljudi: ČIR i ostale bolesti crijeva će nestati uz ovaj prirodni lijek

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.08.2016

Portal Analitika: Ruski travar koji je izliječio hiljade ljudi: Čir i bolesti crijeva nestaju za sedam dana

Za samo 5 sati možete da se oslobodite dizenterije, dijareje, salmoneloze, čak i akutnog zapaljenja crijeva.

 • Pseudonauka