Raskrinkavanje.ba

Čaj od mente je zdrav, ali ne liječi gastritis

Gastritis je upala želučane sluznice i može biti uzrokovana bakterijom za koju je potrebna terapija antibioticima.

Foto: Jcomp, Freepik 

Na Facebook stranici Lijek iz prirode, 20. aprila 2024. godine podijeljen je članak istoimenog portala u čijem se naslovu tvrdi sljedeće: 

NJEMAČKI DOKTOR OTKRIO NAJBOLJI LIJEK ZA GASTRITIS: Ova smjesa čini čuda!

U članku koji je objavljen 24. septembra 2018. godine ne spominju se nikakav njemački doktor ni otkriće smjese koja “čini čuda”. Članak govori o ljekovitosti mente, aromatične biljke od koje se pravi čaj za ublažavanje tegoba s probavom.

Čaj od mente je prirodni iscjelitelj koji može pomoći s tegobama kao što su bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je djelotvorno kod probavljanja.

Međutim, čaj od mente se u članku na nekoliko mjesta opisuje kao lijek.

Da biste iskoristili osobine biljke, možete pripremiti jednostavni lijek koji će riješiti sve probleme s digestijom i poboljšati vaše opšte zdravlje.

Prema receptu iz članka, napitak od mente pravi se tako što se potope tri do četiri lista u šolji mineralne vode i ostave deset minuta. U članku se iznose i medicinske tvrdnje o dejstvu napitka u poređenju s lijekovima.

Ovo nevjerovatno piće može da se bori protiv gastritisa i drugih probavnih problema. Potpuno je prirodno i neće ugroziti vaše zdravlje kao pilule. Aroma i okus su vrlo prijatni, a to će dati rezultate za samo nekoliko dana. Uskoro bi trebalo da se osjećate mnogo bolje,. Zbog toga predlažemo pripremu lijeka.

Prema podacima alata Crowdtangle, članak je od objave uspio prikupiti više od 400 interakcija na Facebooku, odnosno preko 320 interakcija od dijeljenja na stranici Lijek iz prirode u aprilu. Podijeljen je ukupno devet puta na ovoj Facebook stranici. 

Niz portala prenijelo je ovaj članak od 2018. godine, a neka od ovih prenošenja i dalje su dostupna na internetu (1, 2, 3).

Šta je gastritis?

Gastritis je upala želučane sluznice, navedeno je na stranici PLIVA zdravlje, u tekstu kojeg je potpisala Katerina Klapčić, dr. med, specijalista gastroenterolog. U tekstu se navodi da se dijagnoza uspostavlja uzimanjem uzorka sluznice želuca i pregledom uzorka mikroskopom. Postoje akutni i hronični gastritis, no ovo je oboljenje bitno liječiti, “jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca”, navodi se.

Među najčešće uzročnike gastritisa ubrajaju se infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici (acetil-salicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen), alkohol te teške sistemske bolesti. Liječenje zavisi od uzroka gastritisa, navedeno je. Osobama koje pate od gastritisa ne preporučuje se korištenje nesteroidnih antireumatika i alkohola, savjetuje se izbjegavanje masne hrane (crveno meso, sir, maslac, pržena hrana), konzumiranje hrane u više manjih obroka i izbjegavanje hrane koja pojačava tegobe. 

Na stranici PLIVA zdravlje se za liječenje gastritisa uzrokovanog bakterijom navodi sljedeće: 

Ukoliko se utvrdi infekcija bakterijom H.pylori provodi se terapija za eradikaciju navedene bakterije. Takva terapija sastoji se od dva antibiotika te lijeka za smanjenje lučenja želučane kiseline. Riječ je o lijekovima koji se zovu antacidi (kalcij karbonat, aluminij hidroksid, magnezij hidroksid, simetikon), suklarfat, antagonisti histaminskih H2 receptora (ranitidin, famotidin, cimetidin) te lijekovi koji inhibiraju rad protonske pumpe (pantoprazol, omeprazol, esomeprazol, lanzoprazol).

Ljekovitost mente?

Menta, metvica ili nana predstavlja rod od 25 vrsta aromatičnih biljaka iz porodice Lamiaceae. Najkorištenije vrste su pepermint i spearmint. Na stranici Healthline navodi se da je metvica dobar izvor nutrijenata, poput vitamina A i antioksidanasa. Koristi se hiljadama godina zbog svog osvježavajućeg mirisa, ali i vjerovanja u zdravstvene koristi njene konzumacije, naročito u pogledu problema s probavom. 

U tekstu o zdravstvenim benefitima metvice na stranici WebMD navodi se da se ova biljka koristi u tradicionalnoj medicini za tretman raznih oboljenja. Međutim, ne postoji dovoljan broj studija provedenih na ljudima koje bi potvrdile dejstvo mente na ljudski organizam, izuzev u olakšavanju probave i ublažavanju sindroma iritabilnih crijeva (IBS)

Kada je riječ o utjecaju mente na simptome sindroma iritabilnih crijeva, provedeno je više randomiziranih ispitivanja u kojima su korištene kapsule s uljem peperminta (1, 2). Kako navodi stranica Healthline, pregled devet studija u kojima je učestvovalo preko 700 ljudi s dijagnozom sindroma iritabilnog crijeva koji su dobijali ulje peperminta dvije sedmice pokazao je da je ulje značajno olakšalo simptome bolesti u poređenju s placebom. 

Bitno je napomenuti da su u kliničkim istraživanjima vezanim za metvicu, koja se prvenstveno odnose na sindrom iritabilnih crijeva (ne i gastritis), korišteni ekstrakti peperminta, ne i čaj napravljen od tri do četiri lista metvice. Kako navodi portal Healthline, čaj od metvice je rijetko bio obuhvaćen naučnim studijama, no postoji mogućnost da bi i čaj od peperminta mogao imati slične efekte kao i ulje. 

Stranica WebMD navodi da su studije na životinjama i studije provedene u in vitro uslovima sugerisale da bi listovi mente mogli imati i širu medicinsku primjenu od ove potvrđene. U tim studijama pokazalo se da je metvica u stanju ubiti bakterije, smanjiti stres i boriti se s kancerogenim ćelijama. Međutim, klinička ispitivanja na ljudima potrebna su kako bi se utvrdilo da li menta ima ovaj efekat i u ljudskom organizmu. 

Dakle, ne postoji klinička potvrda da je čaj od mente “lijek protiv gastritisa” niti dokazi da napitak od listova mente i mineralne vode efikasno liječi bilo koji oblik ovog oboljenja. Shodno tome, tvrdnje da je ovaj “čaj” lijek ocjenjujemo kao pseudonauku.

Budući da se u analiziranim člancima ne spominje “njemački doktor koji je otkrio najbolji lijek za gastritis”, naslovi ovih članaka dobijaju i ocjenu klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke