Čaj od patlidžana ili lijek za artritis

Koliko god apsurdno to zvučalo, na desetine portala tvrde da je voda u kojoj se kuhao patlidžan - lijek za artritis.

Nije rijetkost da mediji objavljuju nedokazane recepte za “lijekove” raznih bolesti. Tako je i sa člankom koji je 2016. objavljen na “Kururu”, a zatim sa manjim izmjenama prenošen na više portala sve do danas. U ovom slučaju riječ je o “lijeku” za artritis (različita stanja koja izazivaju bolove u zglobovima ili bolesti zglobova, najčešće osteoartritis, giht i reumatoidni artritis).

NIJE MOGLA DA USTANE IZ KREVETA Imala je snažne bolove u zglobovima a onda je saznala za ovaj RECEPT
Ona boluje od artritisa, ali je odlučila da neće odustati i da će učiniti sve što je moguće kako bi pronašla odgovarajući tretman za strašno stanje.
Srećom, ona je otkrila ovaj prirodni lek protiv artritisa koji ne samo da uklanja simptome boli, već uklanja i posledice bolesti. Prema njoj, ovaj lek je sve što je potrebno kako bi se oslobodila užasnog bola u svojim zglobovima.

Ko je “ona” i koji oblik artritisa ima ne saznajemo u članku. Recept koji je “otkrila” čine jedan patlidžan i litar vode.

Operite patlidžan, izrezati ga na kolutove, a zatim ga stavite u posudu punu kipuće vode. Ostavi ga unutra dok se topla voda ne ohladi. Spremite oko 750 ml te tekućine u frižider i možete koristiti preostalih 250 ml za vanjske aplikacije.
Pomešajte 250 ml tekućine koju ste spremili u prethodnom koraku s maslinovim uljem. Ostavite dobijenu smesu u frižider.
Morate da koristiti ovaj lek za internu upotrebu prema sledećim uputstvima: 
250 ml u jutro na prazan želudac
250 ml za vreme ručka
250 ml u večernjim satima
Nakon samo 20 dana korištenja ovog tretmana bit ćete u mogućnosti da oporavite pokrete u koljenima i nogama. Bol i upala bi trebalo da nestane. O problemima koje imate prvo bi trebalo da se posavetujete sa lekarom.

Tokom godina ovaj članak se pojavljivao u medijima pod raznim naslovima:

NISAM MOGLA STATI NA NOGE OD BOLOVA: Ovaj lijek mi je pomogao da se oslobodim bolova i ponovo prohodam! (Novi.ba 29.05.2018)

KRILI SU OVAJ LIJEK OD NAS Godinama sam se borila sa užasnim bolovima: Oporavila kosti i zglobove za 10 dana OVO namirnicom! (Novi.ba 17.12.2018)

“Umirala” je od jačine bolova, a onda je saznala za ovaj recept: Oporavila kosti i zglobove za 10 dana jednom namirnicom! (27.5.2017 Zdrava priroda)

Od strašnih bolova nije mogla da živi: Oporavila kosti i zglobove za 10 dana jednom namirnicom! (2.4.2017. Kurir Stil)

Ova žena mi je pomogla da stanem na noge – što pre nije bilo moguće od bolova – RECEPT (28.3.2018. Webtribune)

Desetine ovakvih članaka su objavljene u proteklih par godina, sa istom tvrdnjom - da patlidžan i voda rješavaju problem artritisa. Kod nekih je navodno “svjedočanstvo” u naslovu pripisano muškoj osobi, dok se u tekstu piše o ženi:

 “Nije mogao da ustane iz kreveta od bolova: Oporavio kosti i zglobove za 10 dana samo jednom namirnicom” (Dobar dan)

Sam “recept” je također doživljavao određene modifikacije iz teksta u tekst. Recimo, Kurirov portal “Stil” kao izvor članka navodi “Webtribune”, gdje se vrijeme potrebno za “izliječenje” smanjilo sa 20 na 10 dana. Ni količina vode u navodnom “lijeku” nije ista, pa je u članku “Webtribunea” recept započet sa jednim litrom vode, a završio sa 10 ml više.

Isključite šporet i ostavite tako dok se voda ne ohladi i zatim odvojite 760 ml te tečnosti i stavite je u frižider.
(...)
U 250 ml tečnosti koju ste prethodno sačuvali...

Iako je riječ banalnom propustu, to zapravo pokazuje kako se sadržaj umnožava i prenosi bez obraćanja pažnje na sadržaj.

Da li je patlidžan lijek za artritis?

Artritis je u većini slučajeva neizlječiva bolest, osim kada je posljedica upale koja se liječi antibioticima. Kod artritisa postoje periodi remisije, kada bolest ne pokazuje kliničke simptome, (recimo kada se giht ispravnom prehranom dovede pod kontrolu), ali se to ne može nazvati izlječenjem već kontrolisnjem bolesti.

Naša potraga za naučnom potvrdom ove tvrdnje, da čaj od patlidžana liječi artritis, nije urodila plodom. Postoji studija grupe korejskih naučnika koji su istraživali svojstva stabljike patlidžana jer se koristi u korejskoj narodnoj medicini za razne probleme poput bradavica, opekotina i upalnih stanja. Rezultati te studije su obećavajući i zahtijevaju dalje istraživanje. Ipak, to se ne odnosi na plod patlidžana koji do sada nije bio predmet takvog istraživanja.

Baš kako se ovdje patlidžan prikazuje kao lijek za artritis, tokom istraživanja pronašli smo tvrdnje da patlidžan pogoršava simptome artritisa. Baš kao što nema dokaza da patlidžan liječi artritis, nema dokaza ni da ga pogoršava.  

Sve tvrdnje da čaj od patlidžana liječi artritis za 10 odnosno 20 dana ocjenjujemo kao pseudonauku jer nije ponuđen ni jedan dokaz za takvu tvrdnju, kao ni bilo kakav provjerljiv izvor. Tvrdnju da je neko krio takav “lijek” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

22.01.2021; Nakon objave naše analize, portal Kurir objavio je ispravke članka zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

22.02.2023: Portal Espreso objavio je ispravke članka zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 11. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me