Camelija osiguranje ne dobija novog vlasnika

Nekoliko portala u Bosni i Hercegovini objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da Camelija osiguranje dobija novog vlasnika. Kupac većinskog paketa dionica zapravo je jedan od postojećih vlasnika. Portal BiznisInfo, s kojeg je potekla ova dezinformacija, kasnije je izmijenio svoj članak, ali ne i drugi mediji koji su prenijeli prvobitnu verziju teksta.

Na portalu BiznisInfo, 25.11.2021. objavljen je tekst s naslovom:

Camelija osiguranje dobija novog vlasnika za 4 miliona KM

U članku se govori o najavljenoj dokapitalizaciji Camelija osiguranja iz Bihaća, nakon koje će kupac dionica imati 53,92 posto udjela u dioničkom kapitalu, odnosno biti većinski vlasnik.

Skupština dioničara “Camelija“ osiguranja Bihać donijela je Odluku o povećanju dioničkog kapitala emisijom dionica putem zatvorene prodaje.

Emisijom dionica putem zatvorene prodaje bit će emitovano 2.500 običnih (redovnih) dionica nominalne vrijednosti 1.600 KM po jednoj dionici, unaprijed poznatom kupcu.

Kupovinom dionica nove emisije taj kupac stiče dodatnih 50 posto vlasništva dionica.

Kupac je pribavio odobrenje od Agencije za nadzor osiguranja FBiH za sticanje kvalifikovanog udjela, te nakon ove kupovine će imati 53,92 posto udjela u dioničkom kapitalu.

Uplata, u iznosu od 4 miliona KM, vrši se isključivo u novcu. Upis dionica će se vršiti od 2. do 10. decembra.

Članak portala BiznisInfo, s identičnom tvrdnjom u naslovu, prenijeli su Slobodna Bosna (26.11.2021), Ekapija (26.11.2021), Pressmedia (26.11.2021), a objavljen je i na sajtu Osiguranje (.ba) (1.12.2021) .
 

Šta su činjenice?

 

Na Sarajevskoj berzi je 24.11.2021. godine objavljeno obavještenje o emisiji dionica Camelija osiguranja putem zatvorene prodaje. Dan kasnije, 25. novembra, sadržaj obavještenja prenio je portal BiznisInfo, koji je svoj članak opremio naslovom u kojem se tvrdi da osiguranje dobija novog vlasnika. 

Na Facebook stranici Camelija osiguranja je 26. novembra objavljen demanti ovih tvrdnji. U objavi se objašnjava da će većinski paket dionica kupiti jedan od već postojećih vlasnika. To znači da osiguranje neće dobiti novog vlasnika.

Ovim putem želimo demantovati lažnu vijest koja je jučer objavljena na www.biznisinfo.ba da DD ZA  OSIGURANJE "CAMELIJA" BIHAĆ dobija novog vlasnika za 4 miliona KM . 

To nije tačno , naime DD ZA OSIGURANJE "CAMELIJA" BIHAĆ vrši dokapitalizaciju u skladu sa Zakonskim propisima , te jedan od postojećih vlasnika će u zatvorenoj prodaji kupiti većinski paket dionica . Tako da imamo novog - starog vlasnika.

Portal BiznisInfo je 27. novembra izmijenio članak. U naslovu se sada navodi da Camelija osiguranje dobija novog većinskog vlasnika.

Camelija osiguranje dobija novog većinskog vlasnika dionica za 4 miliona KM

Ekapija, Osiguranje (.ba), Pressmedia i Slobodna Bosna, koji su prenijeli prvobitnu verziju članaka portala BiznisInfo, i dalje imaju netačan naslov u kojem se tvrdi da osiguranje dobija novog vlasnika.

Portal Slobodna Bosna je, kao poseban članak, 29.11. 2021 objavio demanti Camelija osiguranja.

Budući da i dalje sadrže netačne informacije, članci Ekapije, Osiguranja (.ba), Pressmedije i Slobodne Bosne dobijaju ocjenu dezinformacija

Članak portala BiznisInfo dobija ocjenu dezinformacija i ispravljeno.

Napomena

6.12.2021. Slobodna Bosna je u međuvremenu izmijenila članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

7.12.2021. Portal Pressmedia je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 06. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me