Čedomir Jovanović nije “kandidat DF-a za kantonalnog ministra”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Alternativna televizija objavila je vijest da je Čedomir Jovanović “kandidat Demokratske fronte za ministra u nekoliko kantonalnih vlada”, to jest da će ga ova stranka “kandidovati za pozicije na kojima je zbog konstitutivnosti potreban Srbin”. Vijest je demantovana u roku od samo par sati.

Alternativna televizija objavila je 2. jula članak u kojem se, bez navođenja bilo kakvih izvora za tu informaciju, tvrdi da je Čedomir Jovanović, lider srbijanske Liberalno demokratkske partije, “kandidat Željka Komšića” za ministra u “više kantonalnih vlada” u Bosni i Hercegovini: 

Čeda Jovanović kandidat Željka Komšića za kantonalnog ministra?

Demokratska fronta je kandidovala Čedomira Jovanovića za funkciju ministra u više kantolanih vlada, između ostalih i za ministra obrazovanja USК, nezvanično saznaje ATV.

Kako nezvanično saznajemo, Jovanović, koji je ujedno i savjetnik lidera DF-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kandidat je za pozicije na kojima je zbog konstitutivnosti potreban Srbin.

Vijest se brzo proširila na druge portale kao što su Nezavisne novine, N1 Srbija, Mondo, Espreso, Katera i drugi. Neki su je objavili kao “gotovu stvar”, to jest kao da se Jovanovićeva navodna kandidatura već odigrala, usput se osvrnuvši na to da se Jovanović trenutno u bolnici, kako navodi Klix, nakon što je potvrđeno da je pozitivan na novi koronavirus.

DEMOKRATSKI FRONT IZ BOSNE KANDIDOVAO ČEDU ZA MINISTRA OBRAZOVANJA! Oni su to uradili iz 1 razloga (Espreso)

Čeda Jovanović iz bolnice u politički život Bosne i Hercegovine?! (Mondo (.rs), Mondo (.me))

Mediji: Čedomir Jovanović kandidovan za ministra u kantonalnoj vladi u BiH (N1 Srbija)

... / Čeda Jovanović kandidat Željka Komšića za kantonalnog ministra? (Radio Sarajevo)

Nije jasno šta je bio povod ovog članka na portalu ATV, niti o kakvim se “kandidaturama” uopšte radi. Naime, Vlada Unsko-sanskog kantona prva je imenovana kantonalna vlada nakon održanih izbora 2018. godine i to još 20. decembra. Koaliciju su nakon izbora formirali A-SDA-Pomak-Zajedno (8 zastupnika), SDP (4), SBB (2), Nezavisni blok (1), uz podršku jedne zastupnice Naše stranke. Demokratska fronta, koja u Skupštini USK ima 2 zastupnika, nije dio većine i ne čini vladu ovog kantona, u kojoj već postoji ministar obrazovanja (Damir Omerdić z A-SDA).

Istina, krajem 2019. godine je SDA najavljivala rekonstrukciju vlade i novu skupštinsku većinu koju bi činile SDA, DF, SBB i drugi potencijalni partneri, međutim ubrzo nakon toga je SBB odbio takvu mogućnost. Naša stranka je još krajem 2019. javno rekla da više ne podržava većinu koju je podržala u ovom kantonu, dok je iz SBB-a isključen Agan Bunić koji je bio predsjedavajući Skupštine. Kako su mediji pisali, nakon svih ovih dešavanja ostalo je “nejasno ima li većine” u ovom kantonu u kojem “Vlada preživljava od danas do sutra”. 

Činjenica je da u ovom kantonu, pak, još nije formirana nova skupštinska većina, niti je izglasano nepovjerenje trenutnoj vladi, a od stranaka ne dolaze nikakve najave ni da bi se tako nešto moglo desiti u skorijoj budućnosti. Demokratska fronta, dakle, u ovom trenutku nema “kandidata za ministra” u kantonu u kojem nije dio vlade, niti to može biti prije izglasavanja nove skupštinske većine. 

ATV nije naveo koji su to drugi kantoni u Federaciji BiH u kojima je Jovanović navodno “kandidat za ministra”. Ipak, kao i u slučaju vlade USK, ni u drugim kantonima, bar za sada, nije izvjesna promjena skupštinskih većina ili sastava vlada, niti je tako nešto u javnosti najavljivano.

Demokratska fronta je ubrzo nakon objave tvrdnji na portalu ATV objavila demant u vidu saopštenja na svojoj zvaničnoj stranici, navodeći da su ovakve tvrdnje lažne i izmišljene: 

SUMRAK NOVINARSTVA! – Nebuloze Alternativne televizije iz Banjaluke vrijeđaju zdrav razum

Na portalu ATV-a jutros je osvanuo tekst u kojem vrli pisac piše da je „Demokratska fronta kandidovala Čedomira Jovanovića za funkciju ministra u više kantonalnih vlada, između ostalih i za ministra obrazovanja USK, nezvanično saznaje ATV“. Isto tako „nezvanično“ naš drug Čeda „kandidat je za pozicije na kojima je zbog konstitutivnosti potreban Srbin.“

Zemljo, otvori se.

Da Vam zvanično odgovorimo: Od prvog do zadnjeg slova što ste napisali, sve je laž, izmišljotina, novinarska bljuvotina po obrazu nekada časne novinarske pozicije!

Demokratska fronta je u saopštenju navela i to da je autor prije objavljivanja članka nazvao centralu stranke, odakle su mu objasnili “da ta priča nema veze s vezom”.

I da stvar po Vas bude gora, autor tih gadosti nazvao je Centralu stranke prije objave teksta i lijepo smo mu objasnili da ta priča nema veze s vezom.

Naravno da u finalnom tekstu tog našeg stava nema!

S obzirom na objavljeni demant DF-a za navodna “nezvaniča saznanja” da je Jovanović kandidat za ministra u nekoliko bosanskohercegovačkih kantona, portal ATV dobija ocjenu lažna vijest, dok svi portali koji su prenijeli ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Nakon demanta DF-a, portali ATV, Radio Sarajevo, Cazin, Glas Krajine i Nezavisne novine objavili su novi članak sa saopštenjem DF-a, dok je portal Mondo (.ba) ispravio originalnu vijest. Zbog toga, ovi portali dobivaju i ocjenu demantirano.

Napomena: 24.07.2020.

Nakon objave analize, portali B92, Mondo (.rs), Bosnae i N1 (.rs) objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu demantirano. 

Napomena

24.11.2020: Nakon objavljivanja naše analize, portal Espreso objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

20.03.2023: Portal Mondo(.me) objavio je ispravku u članku zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 02. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 dan

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me