Raskrinkavanje.ba

“Chemtrailsi” ne postoje: Projektili s raketnim pogonom ostavljaju kondenzacijske tragove

Na Facebooku se dijeli videosnimak kondenzacijskih tragova na nebu uz neutemeljeni navod da prikazuje “chemtrailse” koje raspršuju projektili “zemlja-zemlja”.

aapsky / Freepik 

Na Facebooku je 7.10.2023. godine objavljen videosnimak na kojem se vidi nekoliko paralelnih i tankih bijelih tragova na nebu. Videosnimak je objavljen u kontekstu eskalacije sukoba u Izraelu i Palestini, uz tvrdnju da rakete “zemlja-zemlja” ne samo da nose eksploziv već i hemikalije koje prave “cemtrailse”, odnosno prikazane tragove na nebu.

Nažalost počeo je još jedan rat. Ništa novo za potrošačko društvo! Izrael i Palestina su skinuli rukavice. Što reći - nego beskrajna je ljudska glupost. Ipak, probajmo u svemu pronaći nešto za naučiti. Promotrite da nove rakete zemlje-zemlja osim gomile eksploziva u sebi za ubijanje ljudi imaju i kemikalije koje na svojem putu prskaju i tako ostavljaju kemtrejlove. Dvije muhe jednim udarcem. Prokleti globalisti što sve neće izmisliti.

Videosnimak je zabilježio preko 1.200 pregleda uz ostvarenih 85 ostalih interakcija. 

 

Šta su činjenice?

Na analiziranom videosnimku ne može se vidjeti “prelet” projektila, već samo tragovi koji su oni napravili. Dakle, nije moguće utvrditi o kakvim je projektilima riječ, kao ni potvrditi da su u pitanju rakete “zemlja-zemlja”. 

Projektil klasifikacije “zemlja-zemlja” navođeni je projektil koji se ispaljuje iz ručne ili fiksne instalacije te instalacija koje su montirane na vozilu ili prikolici. Obično ima raketni pogon, a ponekad se ispaljuje uz pomoć eksplozivnog punjenja, u slučaju stacioniranih platformi za ispaljivanje. Namijenjen je za gađanje ciljeva na kopnu ili u vodi (ne i u zraku, za što služe “zemlja-zrak” projektili).

Navodi poput analiziranog spadaju, zapravo, u domen teorije zavjere o “chemtrailsima” ili, kako to pristalice ovakvih narativa opisuju, hemijskim tragovima koje avioni pri preletu ostavljaju zbog ispuštanja štetnih hemikalija. O tome smo pisali u skorijoj analizi na ovom linku

U informativnom letku koji su kreirali naučnici Odjela za zaštitu okoliša u Vermontu ovaj pojam objašnjen je na sljedeći način:

“Chemtrails” je termin koji ponekad koriste oni koji vjeruju da pojedini kondenzacijski tragovi ukazuju na tajne pokušaje da se široko distribuiraju hemijska ili biološka onečišćenja u atmosferi.

Razni navodni ciljevi ove distribucije hemikalija kreću se od kontrole populacije i modifikacije ljudskog ponašanja do klimatskog inženjeringa.

No, ono što se vidi na snimku jesu “contrailsi” ili tragovi kondenzovane vodene pare koji nastaju kao rezultat preleta aviona ili raketa na velikim visinama. U objašnjenju nastanka kondenzacijskih tragova na primjeru avijacije, Američka agencija za zaštitu životne sredine EPA (US Environmental Protection Agency) navodi sljedeće: 

“Contrailsi” su oblaci u obliku linija koje ponekad proizvode izduvni gasovi motora aviona, obično na visinama krstarenja aviona, nekoliko milja iznad Zemljine površine. Kombinacija vodene pare u izduvnim gasovima motora i niske temperature okoline, koja često vlada na ovim visinama, omogućava stvaranje tragova. “Contrailsi” se prvenstveno sastoje od vode (u obliku kristala leda) i ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi.

U ovom dokumentu, kojeg je objavila ista agencija, objašnjeno je da u slučaju projektila s vlastitim raketnim pogonom vrući zrak motora projektila ili rakete također može proizvesti kondenzacijski trag:

Projektili i rakete proizvode dimne oblake kao rezultat sagorijevanja krutog goriva. Vrući gasovi koji izlaze iz motora također mogu stvoriti “contrailse”, ali dim i “contrail” se kombinuju i stvaraju jedan ispušni oblak.

Dakle, nije moguće utvrditi da li su tragove na snimku napravile rakete “zemlja-zemlja”, no navodi da one pored eksploziva nose i hemikalije koje se raspršuju u obliku “chemtrailsa” su neutemeljeni. 

Ovakvi projektili teoretski mogu ostavljati kondenzacijske tragove na nebu, kao, uostalom, i bilo koji drugi projektili s vlastitim pogonom. Kondenzacijski tragovi ili dim ispaljivanja, ili kombinacija to dvoje, najvjerojatnije su ono što se na videosnimku vidi.

U izvještajima novinskih agencija Associated Press i Reuters (ovdje, ovdje, ovdje i ovdje) mogu se vidjeti fotografije i videosnimci koji prikazuju tragove koje ostavljaju projektili ispaljeni tokom eskalacije sukoba u oktobru ove godine. U nekoliko videosnimaka objavljenih na YouTube kanalu agencije AFP također se mogu vidjeti takvi tragovi (ovdje, ovdje i ovdje).

Objavu videosnimka na Facebooku s tvrdnjama da projektili “zemlja-zemlja” raspršuju hemikalije u obliku “chemtrailsa” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke