Chomsky nikada nije rekao da su Albanci “kao divlje pleme”

Agencija “SRNA” nedavno je objavila da je Noam Chomsky napisao tekst za “Foreign Affairs” u kom je nazvao Albance “divljim plemenom” i “najvećom brukom moderne Evrope”. Ništa od toga nije tačno.

Čitalac Raskrinkavanja prijavio nam je članak objavljen na stranici RTRS-a, pod naslovom

Čomski: Albanci najveća bruka moderne Evrope“.

U tekstu se tvrdi da je američki filozof Noam Chomsky objavio članak objavljen u američkom magazinu “Foreign Affairs” u kome je “oštro napao Albance, rekavši da su oni kao divlje pleme.”

Tekst prenosimo u cjelosti:

Američki filozof Noam Čomski tvrdi da su Albanci najveća bruka moderne Evrope jer su dozvolili da uklone domaćina koji ih je primio i da od većine naprave manjinu.
Čomski je za časopis Forin afers napisao, između ostalog, da nakon rušenja berlinskog zida u Evropi postoji želja malih nacija da se odvoje od većih matičnih republika.
On je kao primjer naveo raspad SSSR-a, Јugoslavije, ali i jačanje separatizma u Španiji i Ukrajini.
Čomski je u jednom dijelu teksta oštro napao Albance, rekavši da su oni kao divlje pleme, prihvaćeni od Srba na Kosovu, a da je to divlje pleme potom nasiljem protjeralo domaćina i proglasilo svoje, što je sramotno.
On ovaj potez upoređuje sa borbom Izraelaca i Palestinaca za teritoriju.

Kao izvor “vijesti” navedena je agencija SRNA, koja ju je objavila 18. januara. Tekst na sajtu ove agencije više nije dostupan, ali se još uvijek može vidjeti verzija sačuvana u Google Cache-u:

Raskrinkavanje je istražilo ovaj članak i ustanovilo da je riječ o potpuno lažnoj vijesti, odnosno da Chomsky nikada nije napisao takav članak, niti je bilo koji njegov članak ikada objavljen u „Foreign Affairs“.

Za početak, članak se ne nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji Noama Chomskog, koji ima dvije arhive sa svim člancima koje je objavio u periodu od 1953. do januara 2107. godine, odnosno od oktobra 2016. do jula 2017.

Pretraga za pojam “Chomsky” na stranici časopisa “Foreign Affairs” takođe ne daje nijedan rezultat za Chomskog kao autora bilo kakvog članka u ovom časopisu.

Foreign Affairs?

Nakon pretrage, kontaktirali smo uredništvo “Foreign Affairs”, kao i Noama Chomskog, sa upitom o navodima objavljenim u tekstu agencije “SRNA”. Do trenutka objave ove analize, nismo dobili odgovore.

Članak su prenijele desetine medija, uglavnom iz Srbije i RS, pri čemu su svi kao izvor naveli agenciju “SRNA”. Istu smo kontaktirali sa upitom o tome koji je izvor ove vijesti, te smo dobili odgovor da su izvor za vijest bili „beogradski mediji“. U mailu nam je, međutim, proslijeđen link na članak koji vodi na stranicu BIG portal, web-stranicu BIG Radija koji je registrovan u Banja Luci, a ne u Beogradu. Pored toga, članak je na ovom portalu objavljen 19. januara, dan nakon što je SRNA objavila svoju vijest. Dodatno, u tekstu koji je objavljen na “SRNI” kao vrijeme i lokacija stoji “Vašington, 18. januara”, a kao izvor vijesti navedena je sama “SRNA”.

Uredništvo SRNA-e nije odgovorilo na naš ponovni upit o originalnom izvoru ove vijesti, u kom smo ukazali na gore navedene nelogičnosti. Pitanje o tome da li su izvršili ikakvu provjeru vijesti prije nego što su je objavili takođe je ostalo neodgovoreno.

Dodatnom pretragom ustanovili smo da je najstariji članak sa ovim tvrdnjama objavljen još u decembru 2016. godine na portalu “Balkanspress”. Identičan članak je tokom 2017. objavljen i na portalima srbin.info, informer.rs i dnevnizurnal.com.

Da zaključimo - Noam Chomsky nikad nije objavio članak na koji se SRNA poziva, niti ga je objavio u „Foreign Affairsu“. S obzirom na to da je cijela vijest u potpunosti izmišljena, agencija SRNA za svoj članak dobija ocjenu lažna vijest, dok mediji koji su prenijeli ovaj članak u istom obliku dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.
 

Napomena:

 

"Raskrinkavanje" je naknadno dobilo odgovor od redakcije "Srne", koji prenosimo u integralnom obliku:

"Postovani, Izvinjavamo se sto nismo uspjeli ranije da odgovorimo na Vasa pitanja, jer smoimali problema sa serverom i s toga nismo imali pristup arhivi.Vijest za koju ste bili zainteresovani prenijeli smo sa portala agencije Sputnjik U18.33, koju Vam u prilogu dostavljamo, a mi smo je emitovali u 18.49.Koliko smo mi mogli da imamo uvida, Sputnjik je navedenu vijest uklonio sa svogportal i iz kes memorije da bi sutradan prenijeli istu vijest ali sa naseg portal ipotpisali SRNU.Sto se tice Vaseg pitanja da li smo provjerili vijest, u ovom slucaju smo se uzdali ukredibilitet Agencije sa koje smo je preuzeli, a s obzirom na obim vijesti kojednevno emitujemo /u prosjeku 250/ nasi novinari i urednici nisu u stanju daprovjeravaju i vijesti drugih medija. Mi odgovorno stojimo iza vijesti koje su nasvlastiti proizvod, a vijesti sa drugih medija koji uzivaju kredibilitet nismo umogucnosti da provjeravamo. Nasa greska u ovom slucaju jeste sto su kolegenenamjerno izostavile izvor vijesti, sto nam je inace praksa da radimo."

 

Napomena: 

24.12.2020: Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.9.2022: Portal Novosti ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
ALBANCI - NAJVEĆA BRUKA MODERNE EVROPE
Tagovano:   Noam Chomsky   Albanci
Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 01. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me