Raskrinkavanje.ba

Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “nelegitimnim” ili “lažnim”, te tvrde da je “nelegalno izabran”. U pitanju je manipulisanje činjenicom da ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Kada je njemački političar Christian Schmidt preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u augustu 2021. godine, počela je debata u BiH i zemljama regiona o legalnosti i legitimnosti njegovog imenovanja.

Zvaničnici/e iz Republike Srpske (RS) tvrde da je Schmidt nelegalno izabran i odbijaju ga priznati kao visokog predstavnika. Isti stav izražavaju Rusija i Kina.

Osim zvaničnika/ca iz RS i pojedinih političkih analitičara, narativ o navodnoj nelegitimnosti Schmidtovog imenovanja promoviraju i brojni mediji kako u BiH, tako i u zemljama regiona.

U desetinama članaka objavljenih od Schmidtovog imenovanja do datuma pisanja ove analize, ovaj političar se naziva “nelegitimnim” ili “lažnim” visokim predstavnikom,  i/ili se tvrdi da je on “nelegalno izabran” na tu funkciju.

KRISTIJAN ŠMIT STIGAO U BiH: Nelegalno izabrani visoki predstavnik došao iz Hrvatske (Novosti, 30.7.2021.)

ŠMIT SE OSILIO! Lažni visoki predstavnik progovorio o Vojsci Republike Srpske (Alo, 23.11.2021.)

Nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH se otvoreno stavio na stranu Bošnjaka (Online news,4.11.2021. )

Značajan broj članaka u kojima se osporava Schmidtov legitimitet napisan je u formi vijesti (1, 2, 3, 4, 5). U nekima se slučajevima sintagma “nelegitimno izabrani” dodaje u izjave pojedinaca koji je u svom obraćanju nisu upotrijebili.

Tako je u članku objavljenom na portalu Glas Srpske 14.9.2021. godine prenijeta “nadograđena” izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o sastanku sa Cristianom Schmidtom:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da (nelegitimno izabrani) "visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit još nema kompletnu sliku o stanju u BiH", te da je možda došao sa predrasudama koje, kako kaže, ne odgovaraju realnosti.

Nakon sastanka sa Šmitom, Komšić je rekao da se nisu saglasili o rješenjima za izmjene Izbornog zakona.


Šta su činjenice?

Ured visokog predstavnika (OHR) je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini. Funkcija visokog predstavnika je, kako se navodi na web stranici OHR-a, uspostavljena u sukladnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, a visoki predstavnik surađuje sa građanima i institucijama Bosne i Hercegovine te međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da se Bosna i Hercegovina razvije u mirnu i održivu demokratsku zemlju, na putu ka integracijama u euroatlantske institucije.

Na web stranici OHR-a također je objašnjeno koje uslove bh. vlasti trebaju ispuniti kako bi se OHR zatvorio, odnosno šta je program 5+2. Naime, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) su na sastanku u Briselu 2008. godine utvrdili pet ciljeva i dva zahtjeva koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Kako je objašnjeno na stranici OHR-a, Vijeće za provedbu mira se sastoji od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju potporu mirovnom procesu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, predsjedanjem visokog predstavnika, funkcionira kao izvršni organ PIC-a.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira imenovao je Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27.5.2021. godine, nakon što je prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko podnio ostavku.

Ostavka je stupila na snagu 1.8.2021. godine, a Schmidt je zvanično preuzeo funkciju istog dana, uprkos negodovanju zvaničnika iz Republike Srpske.

Kao obrazloženje za nepriznavanje novog visokog predstavnika u BiH, zvaničnici iz RS i neki mediji navode da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. Smatraju da ga to čini nelegitimnim.

Ipak, ovaj stav nije zasnovan na činjenicama.

Fact-checking portal Istinomjer se u proteklim mjesecima u nekoliko navrata bavio tvrdnjama zvaničnika u kojima se osporavaju Schmidtov legalitet i legitimitet na poziciji visokog predstavnika (1, 2, 3, 4).

U analizi objavljenoj 7.6.2021. godine navodi se da je tačno da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali je objašnjeno da to Shmidta ne čini nelegitimnim niti “nelegalno izabranim”, jer to nije uslov za imenovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Iako se nekoliko puta desilo da se Vijeće sigurnosti UN-a izjasni o odabiru visokog predstavnika, također se dešavalo da Vijeće ne potvrdi imenovanje visokog predstavnika:

Ipak, da izostanak potvrde Vijeća sigurnosti UN-a nije presedan, govori i slučaj iz 2005. godine, kada je za visokog predstavnika odabran Christian Schwarz-Schilling. Naime, tada je odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju, te kako je obaviješten “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”.

Štaviše, definisana procedura izbora visokog predstavnika i ne postoji, a čak ni prvog vršioca ove funkcije Carla Bildta nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.
(...)
Dakle, iako je u prošlosti bilo slučajeva kada se o odabiru visokog predstavnika izjašnjavalo i Vijeće sigurnosti, pravno utemeljenje za ovakvu praksu ne postoji, te je samim tim sporna i osnovanost izjava visokih zvaničnika o manjku legitimiteta Christiana Schmidta.

U analizi Istinomjera iz juna prošle godine navodi se da je prvi visoki predstavnik Carld Bildt imenovan na ovu poziciju 1995. godine zaključkom 18. Konferencije o provedbi mira u BiH, nakon čega se i Vijeće sigurnosti UN-a složilo sa ovim zaključkom. Ostale visoke predstavnike imenovao je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira. O ovim odlukama je bio obaviješten i UN, koji bi se, u zavisnosti od slučaja, također izjasnio.

Dakle, jasno definisana procedura imenovanja visokog predstavnika ne postoji. Činjenica da imenovanje Schmidta nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ga “nelegitimnim” ili “nelegalno izabranim”.

Shodno činjenicama, medijske tvrdnje da je Schmidt “nelegitiman”, “nelegalno izabran” ili “lažni” visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, zasnovane na činjenici da ga njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Napomena

26.1.2022.

Nakon objave ove analize, portali Nezavisne, Srbija danas, Alo i Region Alo ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

27.1.2022.

Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

28.1.2022.

Nakon objave ove analize, portal Novosti ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

21.3.2022.

Nakon objave ove analize, portal 24 sedam ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.5.2023.

Nakon objave ove analize, portal Mondo ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.6.2023.

Nakon objave ove analize, portal Alo online ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

13.10.2023.

Na portalu Sputnik 10.10.2023. godine objavljen je članak u kojem se navodi da Christian Schmidt “ne uživa nikakvu funkciju” i “nije izabran za visokog predstavnika u BiH”. Tvrdnje koje se iznose u ovom članku također ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 06.09.2021

Alternativna televizija: Sarajevo posvađalo Komšića i Šmita

Licemjerno je da Željko Komšić kao rezervni član Predsjedništva BiH za obračun za Kristijanom Šmitom koristi one kojih u Sarajevu više nema. Tako je M...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Ozren Media: Sastanak Šmita i Plenkovića: Razgovarali o procesu izborne reforme u BiH

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.08.2021

Alternativna televizija: Šmit želi da iskoristi instrumente koje ima na rasploganju

Nelegalni visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit izjavio je da međunarodna zajednica želi da pomogne BiH da bude normalna zemlja, a da on želi da is...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Herceg Media: Sastanak Šmita i Plenkovića: Razgovarali o procesu izborne reforme u BiH

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.08.2021

RTRS: Dodik: Štetna patološka priča Sarajeva da želi da upravlja Banjalukom (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da, prema Dejtonskom sporazumu, bez dogovora u BiH nema ništa, te poručio da se patološka prič...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Savjeti za deset: Sastanak Šmita i Plenkovića: Razgovarali o procesu izborne reforme u BiH

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

RTV Doboj: Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem; Dodik nije prisustvovao sastanku

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.09.2021

Srna: ŠMIT: OHRABRITI ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA NA PUTU KA PRIDRUŽIVANjU

BERLIN, 30. SEPTEMBRA /SRNA-Rojters/ - Nelegitimno izabrani visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit pozvao je lidere EU da pošalju ohrabrujuću poruku...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.10.2021

Alternativna televizija: SDA pozvala Šmita da reaguje zbog Dodikovih namjera

Nakon sastanka Predsjedništva SDA u Banjalci kojem je prisustvovao i lider stranke Bakir Izetbegović doneseno je devet zaključaka.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 31.08.2021

RTRS: Ćorić: Potpuni poraz bošnjačke unitarističke politike

Član Predsjedništva SNSD-a Nedeljko Ćorić smatra da je ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića dokaz potpunog poraza i kraha...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 14.09.2021

Glas Srpske: Komšić: Šmit nema sliku o stanju u BiH, a Merkelova šalje loše signale

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Prnjavorski: Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

SARAJEVO – Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premi...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.09.2021

BL Portal: Šmit pozvao lidere EU: Ohrabriti zemlje zapadnog Balkana na putu ka pridruživanju

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit pozvao je lidere EU da pošalju ohrabrujuću poruku zemljama Balkana i samoproglašenom Kos...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.10.2021

Alternativna televizija: Kristijan Šmit traži obraćanje u Parlamentarnoj skupštini BiH

Da govori u Parlamentarnoj skupštini BiH, to traži nepriznati visoki predstavnik u BiH.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

Princip: Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

TP Times: ŠMIT U PREDSJEDNIŠTVU BIH, DODIK NIJE DOŠAO

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošn...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.12.2021

Pobednik: Iza ponude da se u Sarajevu usvoji propis kojim bi se deblokirala BiH krije se zamka za Srpsku

Deo međunarodne zajednice pokušava da se izvuče iz „živog blata“, koje su sami zamesili u Bosni i Hercegovini, nakon što je bivši visoki predstavnik V...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Novosti: ŠMIT HOĆE I NAROD DA UDARI PO DŽEPU: Visoki predstavnik u BiH, koga Banjaluka ne priznaje, sprema novi paket pritisaka

U AKCIJI "lomljenja kolena" Republici Srpskoj, a kako bi skrojili Bosnu i Hercegovinu po svojoj i meri Bošnjaka, deo međunarodne zajednice, osim sankc...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.12.2021

Online news: Iza ponude da se u Sarajevu usvoji propis kojim bi se deblokirala BiH krije se zamka za Srpsku

DEO međunarodne zajednice pokušava da se izvuče iz “živog blata”, koje su sami zamesili u Bosni i Hercegovini, nakon što je bivši visoki predstavnik V...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.11.2021

Online news: Nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH se otvoreno stavio na stranu Bošnjaka

DEO međunarodne zajednice očigledno priprema teren da u slučaju novih sukoba u Bosni i Hecegovini, koje očigledno i sama potpaljuje, već unapred kao g...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.12.2021

Sputnik: Nova podvala Sarajeva protiv Srpske: Sad bi da izjednače Jasenovac i Srebrenicu

Deo međunarodne zajednice, u pokušaju da reši krizu u BiH nastalu nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, predlaže da parlament BiH usvoji nov...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Srbija danas (.com): UDARITI SRBE PO DŽEPU: Šmit ponovo preti, sprema novi paket pritisaka na Banjaluku

Nelegitimni visoki predstavnik ponovo je "mahao" i aktiviranjem Bonskih ovlašćenja

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

BL Portal: Sastanak Šmita i Plenkovića: Razgovarali o procesu izborne reforme u BiH

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Nezavisne: Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

SARAJEVO - Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

Srpska cafe: Šmit sa Komšićem i Džaferovićem

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.10.2021

Alternativna televizija: Hoće li opozicija u Srpskoj priznati Kristijana Šmita?

Opozicija u Srpskoj i dalje neodlučna po pitanju Kristijana Šmita.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.07.2021

Novosti: KRISTIJAN ŠMIT STIGAO U BiH: Nelegalno izabrani visoki predstavnik došao iz Hrvatske

NELEGALNO izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 24.12.2021

Borba: Iza ponude da se u Sarajevu usvoji propis kojim bi se deblokirala BiH krije se zamka za Srpsku: Jasenovcem “ublažavaju” Inckov zakon

Dio međunarodne zajednice pokušava da se izvuče iz “živog blata”, koje su sami zamesili u Bosni i Hercegovini, nakon što je bivši visoki predstavnik V...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.12.2021

24 sedam: Šta se krije iza ponude da se u Sarajevu usvoji propis kojim bi se deblokirala BiH? Jasenovcem pokušavaju da ublaže Inckov zakon

Dodik je u četvrtak ponovio da Inckov zakon mora nestati iz pravnog okvira BiH jer je to jedna nakaradna nametnuta brljotina

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Moj Doboj: Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

- Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom And...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.11.2021

Vijesti Srpske: Šmit prijeti iz Vašingtona: Vojska Republike Srpske neće biti formirana, radiće štap u BiH!

Nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.11.2021

Alternativna televizija: Šmitu glavni krivci Dodik i Srpska

Toliko je puta Kristijan Šmit pomenuo Milorada Dodika na 34 stranice svog izvještaja Savjetu bezbjednosti. Iako je Dodik Šmitu očigledno jako interesa...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

Mondo: Šmit u Predsjedništvu BiH, Dodik nije došao

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.11.2021

Srbija danas (.com): ŠMIT OBJAVIO "RAT" DODIKU! Nemac se otvoreno stavio na stranu Bošnjaka, udara na RS svim sredstvima

Tenzije nastavljaju da rastu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 30.09.2021

Glas Srpske: Šmit: Ohrabriti zemlje zapadnog Balkana na putu ka pridruživanju

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Region Alo: UDARITI SRBE PO DŽEPU: Šmit sada preti MMMF-om, sprema novi paket pritisaka na Banjaluku

Nelegitimni visoki predstavnik ponovo je "mahao" i aktiviranjem Bonskih ovlašćenja

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.11.2021

Novosti: ŠMIT BI I VOJSKOM NA DODIKA I RS! "NJegov izveštaj napisali su muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba, on ga samo potpisao"

DEO međunarodne zajednice očigledno priprema teren da u slučaju novih sukoba u Bosni i Hecegovini, koje očigledno i sama potpaljuje, već unapred kao g...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Istok rs: Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Bijeljina Online: Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

SARAJEVO - Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premi...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.12.2021

Novosti: JASENOVCEM "UBLAŽAVAJU" INCKOV ZAKON: Iza ponude da se u Sarajevu usvoji propis kojim bi se deblokirala BiH krije se zamka za Srpsku

DEO međunarodne zajednice pokušava da se izvuče iz "živog blata", koje su sami zamesili u Bosni i Hercegovini, nakon što je bivši visoki predstavnik V...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 23.11.2021

Alo: ŠMIT SE OSILIO! Lažni visoki predstavnik progovorio o Vojsci Republike Srpske

Nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 05.11.2021

Region Alo: ŠMIT BI I VOJSKOM NA DODIKA I RS! "NJegov izveštaj napisali su muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba, on ga samo potpisao"

Deo međunarodne zajednice očigledno priprema teren da u slučaju novih sukoba u Bosni i Hecegovini, koje očigledno i sama potpaljuje, već unapred kao g...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 23.11.2021

Novosti: ŠMIT PODNEO RAPORT AMERIMA: Vojska Republike Srpske neće biti formirana!

NELEGALNO izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Balkan uživo (.org): Šmit ponovo, sprema novi paket pritisaka na Banjaluku

Nelegitimni visoki predstavnik ponovo je “mahao” i aktiviranjem Bonskih ovlašćenja

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Alo online: ŠMIT I PLENKOVIĆ o situaciji u BIH i regioni

Iz OHR-a je saopšteno da su Šmit i Plenković razgovarali o procesu izborne reforme u BiH.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Bijeljina Press: ŠMIT HOĆE I NAROD DA UDARI PO DŽEPU: Visoki predstavnik u BiH, koga Banjaluka ne priznaje, sprema novi paket pritisaka

U AKCIJI “lomljenja kolena” Republici Srpskoj, a kako bi skrojili Bosnu i Hercegovinu po svojoj i meri Bošnjaka, deo međunarodne zajednice, osim sankc...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.10.2021

Srna: IZETBEGOVIĆ: RAZGOVARATI BEZ UTICAJA SA STRANE

BANjALUKA, 15. OKTOBRA /SRNA/ – Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjaluci da bi lideri političkih stranaka u BiH trebali da razgo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 11.04.2021

Pobednik: Šmitov izveštaj napisali su muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba, on ga samo potpisao“

Deo međunarodne zajednice očigledno priprema teren da u slučaju novih sukoba u Bosni i Hecegovini, koje očigledno i sama potpaljuje, već unapred kao g...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.09.2021

RTRS: Stevandić: Zahvalnost Srbiji za stav da neće dozvoliti ucjene

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić zahvalio je rukovodstvu Srbije, posebno predsjedniku Aleksandru Vučiću, za...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.09.2021

Vrbas media: Sastanak Šmita i Plenkovića: Razgovarali o procesu izborne reforme u BiH

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.12.2021

Alo: ŠMIT POKUŠAVA DA "LOMI KOLENA" REPUBLICI SRPSKOJ Sprema se da udari i na narod

U akciji "lomljenja kolena" Republici Srpskoj, a kako bi skrojili Bosnu i Hercegovinu po svojoj i meri Bošnjaka, deo međunarodne zajednice, osim sankc...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.08.2021

RTRS: Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem; Dodik nije prisustvovao sastanku (VIDEO)

Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošn...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.10.2023

Sputnik: Put bez povratka: Ulazi li Bosna i Hercegovina u ponedeljak i zvanično u predvorje ogromne krize

Odluku tužilaštva Bosne i Hercegovine da podigne optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka čoveka koji ne...

 • Manipulisanje činjenicama