Christian Schmidt nije “prozvao” Jelenu Trivić

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Izvještavajući o izjavama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o političarima/kama koji/e su nezadovoljni/e rezultatima Opštih izbora, nekoliko portala netačno je navelo da je on “prozvao” Jelenu Trivić.

Foto: PDP

Na portalu Faktor magazin 24.10.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom u kojem se tvrdi da je “Šmit prozvao Trivićevu” te da je rekao kako “nije u stanju prihvatiti rezultate izbora”:

ŠMIT PROZVAO TRIVIĆEVU: Nije u stanju prihvatiti rezultate izbora

U članku se navodi da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, govoreći o Opštim izborima koji su održani 2.10. ove godine, rekao da je najvažniji posao “pružanje podrške brzom formiranju vlasti na osnovu stvarnih rezultata”.

Faktor magazin navodi dio njegove izjave o tome da “neki nisu bili u stanju da prihvate rezultate izbora”.

“Neko pobijedi neko izgubi. Izražavam svoju zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju da prihvate rezultate izbora”, rekao je Šmit u svom današnjem obraćanju i dodao da želi da se to shvati u svim dijelovima zemlje.
“U zdravim demokrtatijama rezultate utvrđuje nezavisna komisija a ne stranke. U ovoj zemlji CIK organizuje izbore, prebrojavanje glasove i na kraju objavljuje rezultate”, rekao je Šmit.

Članak je u identičnom obliku i s identičnim naslovom objavljen i na portalu Banjaluka 24 (.media)

Šta su činjenice?

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je konferenciju za medije 24.10.2022. godine u Sarajevu. Na početku obraćanja, koje u cijelosti možete pogledati na ovom linku, Schmidt je govorio o Opštim izborima održanim 2.10. ove godine.

(...) Čestitam svima onima koji su osigurali mandate u organima zakonodavne vlasti, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou u skladu sa preliminarnim rezultatima izbora.
Također se zahvaljujem i onima koji uspjeli, zato što je to sastavni dio demokratije, u slučajevima kada neko pobijedi, a s druge strane, neko i izgubi.
I želim da poručim svima da iskoriste svoje četiri godine pametno i u duhu uzajamne saradnje, za dobrobit svih ljudi u ovoj zemlji.
Isto tako, želim izraziti svoju zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju da prihvate određene rezultate izbora. Želim da se to shvati u svim dijelovima zemlje, u svim entitetima, u zdravim demokratijama, izborne rezultate utvrđuje nezavisna izborna komisija, a ne političke stranke. (...)

Podsjetimo, u izbornoj noći 2.10.2022. kandidatkinja za poziciju predsjednice Republike Srpske (RS) Jelena Trivić (PDP) objavila je pobjedu. Jutro nakon izbora preliminarni podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) pokazali su da prednost ima njen protivkandidat Milorad Dodik (SNSD). PDP i opozicione stranke u RS koje su podržale Trivić kao kandidatkinju (Srpska demokratska stranka, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića) održale su 6. i 9. oktobra dva protestna skupa u Banjaluci zahtijevajući ponovno prebrojavanje glasova za poziciju predsjednika/ce RS.

CIK je odlučio da će se glasovi za ovaj nivo ponovo brojati.

Trivić i lideri partija koje je podržavaju nisu jedni koju su bili nezadovoljni rezultatima izbora. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, 11.10.2022. godine takođe je tražio ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti u zemlji.

Dakle, Trivić, kandidatkinja za poziciju predsjednice RS, jeste jedna od onih koji su nezadovoljni objavljenim rezultatima Opštih izbora, ali nije jedina i visoki predstavnik je nije spomenuo lično.
Visoki predstavnik u svom obraćanju medijima nije navodio konkretna imena kandidata/kinja koji/e su učestvovali/e na izborima, nego je govorio uopšteno o onima koji/e su nezadovoljni/e.

U vezi s tim, netačno je tvrditi da je Schmidt “prozvao” Trivić da nije u stanju da prihvati rezultate izbora. Kako bi čitatelje/ke naveo na zaključak da je govorio konkretno o Trivić, portal Faktor magazin je i njegovu originalnu izjavu “neki nisu bili u stanju da prihvate određene rezultate“ izmijenio u “nije u stanju prihvatiti rezultate izbora”.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka portala Faktor magazin o tome da je “Šmit prozvao Trivić” ocjenjujemo kao dezinformaciju budući da je tačno da Trivić jeste jedna od onih koji nisu zadovoljni rezultatima izbora, ali nije jedina i Schmidt je nije direktno spomenuo. Iste tvrdnje dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama s obzirom na to da se baziraju na stvarnim izjavama koje su predstavljene u iskrivljenom obliku. 

Budući da je i iz samog članka jasno da se Schmidt obraćao političarima/kama generalno, bez navođenja konkretnih imena, tvrdnju iz naslova ocjenjujemo i kao klikbejt, jer nema uporište u sadržaju članka.

Napomena

6.12.2022. Redakcija portala Banjaluka24 media dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 27. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me