“Cik media”: Koliko članaka toliko izmišljenih izjava

Portal “Cik media” nema svoj autorski sadržaj. Funkcioniše po principu preuzimanja tuđih članaka, koje pretvara u novac. Jedine autorske rečenice na ovom portalu su naslovi, koji su pritom manipulativni.

Ocijenjeni članci
CIK Dezinformacija; Klikbejt; CIK Dezinformacija; Klikbejt; CIK Dezinformacija; Klikbejt; CIK Dezinformacija; Klikbejt; CIK Dezinformacija; Klikbejt;

Portal “Cik media” do sada je na “Raskrinkavanju” 40 puta dobio ocjenu klikbejt. Osnovno pravilo u funkcionisanju ovog portala je izmišljanje naslova pri preuzimanju tuđih članaka. U ovoj analizi ćemo napraviti pregled nekoliko članaka objavljenih u posljednjih nekoliko dana. U pitanju je manipuliativno prenošenje izjava i reakcija na presudu Radovanu Karadžiću.

Pri u nizu je članak objavljen 20. marta koji u naslovu donosi navodnu izjavu Denisa Bećirovića:

Bećirović: Čuješ li ovo Milorade, znaš li šta to za tebe znači

U uvodnom dijelu stoji kako je “drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću sudska presuda predsjedniku nelegalne RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima”.

Ipak, u samom saopštenju Bećirović nije direktno pomenuo sintagmu “Predsjednik RS” niti Milorada Dodika imenom i prezimenom. Njegovo ime možemo pronaći samo u naslovu portala “Cik media”.

Sudske presude Radovanu Karadžiću i drugim zločincima imaju važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno, naučno i sudski dokazano da su ključni osnivači, kreatori i predstavnici zločinačke paratvorevine tzv. RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata"

Idući je na meti vlasnika portala “Cik media” bio Šefik Džaferović, kome je u naslovu pripisana sljedeća izjava:

Džaferović: Hoću da srpski narod ovo zna u ovakvom trenutku

Džaferović je govorio o presudi Radovanu Karadžiću, a jedini dio u kojem je pomenut “srpski narod” je onaj gdje Džaferović govori kako presudu ne doživljava kao presudu srpskom narodu. Međutim, izjava u obliku u kakvom je u naslovu - ne postoji:

Istakao je da te presude ne doživljava kao presude srpskom narodu već Miloševićevom projektu.
“Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić”, kazao je Džaferović.

I SDA je izdala stranačko saopštenje povodom presude, a ni to nije prošlo bez klikbejt naslova na portalu “Cik media”. Naslov članka na kojem se nalazi fotografija Bakira Izetbegovića izgleda ovako:

Da te sad čujem Milorade, RECI OVO

U jednom dijelu saopštenja se pozivaju svi politički predstavnici, međutim ime Milorada Dodika ni u kom obliku nije pomenuto:

Pozivamo sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da se suoče sa istinom i priznaju činjenice sadržane u presudi, te da hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju čitavom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima UZP-a odgovornog za genocid.

Ni Ana Brnabić nije ostala bez uloge u klikbejt naslovu u seriji članaka o haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću:

Brnabić: Bošnjaci, samo vas gleda Srbija sada, ovo da kažete…

U svojoj izjavi, Premijerka Srbije nije pomenula Bošnjake baš kao i u svim prethodnim slučajevima:

“Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju nevjerovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će da kažu svi ostali, a mi ćemo naravno dati svoj stav”, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Peti članak posvećen istoj temi, odnosno peto saoštenje i reakcija, je ona koju potpisuje Turska, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske:

Turska se oglasila: Znate li šta će posle Karadžića biti sa Bošnjacima

Ponovo, ništa slično onome iz naslova, ne postoji u samom tekstu članka:

“Iako ova odluka neće ublažiti bol koju osjećaju naša bošnjačka braća, ispravna je u pogledu zadovoljenja pravde”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Obzirom da se u svakom od navedenih slučaja radi o potpunom izmišljanju i netačnom parafraziranju izjava koje se uopće ne pominju u samim člancima, a čija je jedina svrha privlačenje pažnje čitatelja i zarada putem oglašavanja, sve članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. 

Kakvi mediji trebaju biti?

Koja je razlika između pravih i lažnih medija?

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isje...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sterilitet i nisu štetne za trudnice i dojilje

Lažne vijesti o tome da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet,...

Lažna vijest
Dezinformacija
Izjava ruskog političara kao povod za klikbejt naslove o “savezu” Kine i Rusije

Tvrdnja da će Kina ući u savez sa Rusijom objavljena je u naslovima nekolik...

Dezinformacija Greška Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me