Članak koji (ne) otkriva koliko se može zaraditi na Instagramu

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članak čiji naslov najavljuje informaciju o tome “koliko poznate Mostarke zarađuju na Instagramu”. Analizom smo utvrdili da tekst zapravo ne donosi odgovor na to pitanje.

“Bljesak” je krajem 2017. godine objavio članak sa naslovom:

Otkrijte koliko poznate Mostarke zarađuju na Instagramu

 

Članak donosi intervju portala “Bljesak” sa nekoliko djevojaka iz Mostara koje imaju populane profile na Instagramu:

Influenceri su osobe s moći da utječu nad većim brojem pratiteljima jer su zasluženo izgradile svoje kredibilitet. Neki ozbiljni influenceri koji postanu svjesni svoje moći angažiraju profesionalne agencije da im pomognu da svoj brend i novac podignu na jedan veći nivo. Najpoznatije Mostarke do profita dolaze objavljujući sponzorirane postove, vršeći ulogu brend ambasadora,organizirajući nagradne igre i darivanja i slično.

 

Među odgovorima koje su novinari “Bljeska” dobili od djevojaka koje su intervjuisali, pominje se i zarada koja se može ostvariti na ovoj društvenoj mreži:

 

"Vrlo često brandovi umjesto novčanog iznosa nude svoje proizvode, poklone, što me uvijek jako obraduje jer većina njih je nedostupna na našem tržištu"

"Cifra koju zarađujem mjesečno nije uvijek ista. Ponekad je to kao jedna čitava plaća, a ponekad bude u vidu kompenzacije, zavisi s kim se surađuje. Veliki brandovi ako se rade kampanje, plaćaju uvijek dobro, dok manjim domaćim brendovima ne možete tražiti toliko novca, a ja im ponekad izađem u susret i ne naplatim"
...
Naša Olimpijka Amina Kajtaz je također jako aktivna na svom Instagram profilu, a za Bljesak.info kazala je kako ne zarađuje toliko od Instagrama, već da njene objave vežu se za redovne sponzorske ugovore i da je Instagram više njen hobi, jer nema dovoljno vremena da mu se posveti.

 

Jedini donekle konkretan podatak o mogućnostima zarade na Instagramu dat je u dijelu koji slijedi:

Cijenu svog reklamiranja Ines Jarak postavila je uz pomoć najednostavnijeg Instagram calculatora.
"Instagram calculator povuče sve moje podatke, statistiku, broj pogleda na profil, lajkova, komentara, rast ili pad i sam izbaci vašu cijenu za jednu objavu. Ja osobno šaljem to na uvid i držim se uvijek toga, dodajući da u trenutnku pisanja njen post vrijedi između 170 i 300 dolara.


 

Dakle, nakon čitanja članka nismo “otkrili koliko poznate Mostarke zarađuju na Instagramu” kao što je najavljeno u naslovu. Upravo zbog tog razloga, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

 

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 14. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me