Raskrinkavanje.ba

CNN nije obrisao granicu između Srbije i Kosova

Suprotno tvrdnjama da je CNN prikazao kartu na kojoj je izbrisana granica između Kosova i Srbije u programu uživo u kojem je objašnjena situacija u Ukrajini, prikazana je mapa sa granicom u obliku isprekidane linije.

Na portalu Glas Javnosti je 24.2.2022. godine objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je CNN “izbrisao granicu između Kosova i Srbije”: 

AMERI VRAĆAJU KOSOVO SRBIJI? Dok svet prati KRIZU U UKRAJINI, CNN izbrisao GRANICU na MAPI! (FOTO)

U članku se navodi da je Kosovo prikazano u sastavu Srbije na karti koja je korištena u programu ove televizije za objašnjavanje situacije u Ukrajini, iako se, inače, predstavlja odvojeno:

U programu uživo televizije Si-En-En (CNN), dok se govorilo o trenutnoj situaciji u Ukrajini, na velikom ekranu se prikazala mapa ove i okolnih zemalja, dok je Kosovo pokazano u okviru naše zemlje.
(...)
Na mapi se vidi Srbija u čijem sklopu je prikazana tzv. Republika Kosovo koja se inače predstavlja odvojeno.

Članak sadrži i tweet objavljen ranije tog dana na nalogu @kum_stefan, koji je sadržavao i sliku mape iz CNN-ove emisije.

CNN objavio mapu sa Kosovom u Srbiji, ček da viš 😂

Tweet je u vrijeme pisanja ove analize imao preko 400 lajkova i 430 retweetova. 

Tvrdnjom iz naslova portala Glas javnosti opremljen je i naziv videosnimka objavljenog na YouTube kanalu Brze Vesti, također 24.2. 

Slične tvrdnje su se brzo proširile na Twitteru i Facebooku. U objavama poput one sa Twitter profila @bogdan_zimonjic od 24.2, tvrdilo se da je CNN “popravio kartu svijeta” tako što je pokazao “Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije” prvi put od 2000-ih godina.

CNN popravio kartu sveta, prvi put posle 2000-tih, Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

U sličnim objavama (link) se, pak, navodilo da je na ovom televizijskom kanalu karta “Srbije sa Kosovom i Metohijom” prikazana prvi put u posljednjih 15 godina. U svim ovim objavama korištena je identična slika za ilustraciju, te se u svima njima implicira da na njoj ne postoji nikakva linija razgraničenja između Srbije i Kosova.

Portal Informer je 24.2. objavio članak u čijem se naslovu navodi da “za CNN Kosovo pripada Srbiji”, bez korištenja vremenske odrednice.

ZA CNN KOSOVO PRIPADA SRBIJI! Ni SAD ne mogu da sakriju istinu!

U članku je tvrdnja iz naslova obrazložena na ovaj način: 

Američki CNN u jutarnjem programu izveštavao je o situaciji u Ukrajini, a na mapi koju su prikazali na ekranu južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija bila je u sastavu Republike Srbije

 

Šta su činjenice?

Na karti koja je korištena u CNN-ovom programu uživo 24.2 može se vidjeti isprekidana linija razgraničenja između Srbije i Kosova. Videosnimak u kojem novinar ove televizije Tom Foreman objašnjava na koje sve načine ruske trupe mogu koristiti silu u Ukrajini može se pogledati na ovom linku (arhiva). 

Screenshot iz emisije uživo na CNN-u. Linija razgraničenja prikazana na karti je isprekidana 

Isprekidana linija na političkoj karti, na način kako se upotrebljava na servisu Google Maps, može se tumačiti kao oznaka za teritoriju koja je osporena. S obzirom na to da na mapi nije prikazana puna linija koja bi jasno označavala granicu dvije države, formulacija da je Kosovo prikazano “u sastavu Srbije” može se protumačiti i kao tačna. 

Međutim, tvrdnja koja se u pojedinim objavama nadovezuje na ovaj zaključak, da je Kosovo na CNN-u prikazano na ovakav način prvi put od 2000-ih godina, odnosno prvi put u posljednjih 15 godina, nije tačna. 

Naime, granica između Kosova i Srbije je u programu CNN-a predstavljana isprekidanom linijom i ranije, a primjer se može vidjeti u videosnimku objavljenom 25.1.2022. (arhiva) – gotovo mjesec prije početka invazije na Ukrajinu. 

Screenshot iz videosnimka objavljenog 25.1.2022. godine u članku CNN-a, gdje je linija razgraničenja Kosova i Srbije također bila isprekidana 

Osim toga, puna linija kao oznaka razgraničenja korištena je u programu ove televizije ranije (21.2), i istog dana i dan kasnije (25.2). Time je tvrdnja iz Informerovog naslova da “za CNN Kosovo pripada Srbiji” neutemeljena, s obzirom na to da je CNN koristio obje verzije mape i prije sporne emisije, a verziju sa punom linijom i poslije njenog emitovanja.

Stoga, objave u kojima se tvrdi da je Kosovo u programu CNN-a prvi put predstavljeno u sastavu Srbije (bez granice ili sa granicom u vidu isprekidane linije) prvi put u posljednjih 15 godina dobijaju ocjenu lažna vijest.

Identičnu ocjenu dobija i tvrdnja portala Glas Javnosti da je “CNN izbrisao granicu” između Srbije i Kosova, s obzirom na to da “granica” na spornoj mapi nije u potpunosti izbrisana. 

Sve kasnije objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju iz naslova portala Informer da “za CNN Kosovo pripada Srbiji” ocjenjujemo kao dezinformaciju
 

Poređenja i novi narativi

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24.2.2022. godine, pokrenula je u našem javnom diskursu polemike u kojima se sve više povlače paralele između situacije koja je prethodila otvorenom napadu na tu zemlju i aktuelne situacije na Balkanu. 

U nekim objavama na društvenim mrežama tvrdi se da je prikazivanje granice Kosova isprekidanom linijom na mapi u CNN-ovom programu direktan rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Na takvom narativu, recimo, zasnovana je ova objava na Facebooku:

CNN danas prikazao pravu mapu Srbije. Već se vide pozitivni rezultati vojne operacije u Ukrajini.

S druge strane, pojedini/e posmatraju ove događaje u kontekstu borbe Zapada i Istoka, primarno SAD-a i Rusije. U prilog ovom zaključku govori komentar na spomenuti članak Informera: 

Izgleda da su se Amrikancima "zatresle gaće" zbog ruskog priznanja Luganske i Donjecke Narodne Republike, pa su brže-bolje "vratili" na mapi Kosovo i Metohiju u sastav Srbije. 

Da taj narativ “rezonuje” na društvenim mrežama, pokazuju i komentari na tweet u kojem se tvrdi da je CNN prvi put prikazao Kosovo u sastavu Srbije od 2000-ih. 


 

Napomena

7.3.2022. Portal Infromer je u ocijenjeni članak unio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.02.2022

Glas Javnosti: AMERI VRAĆAJU KOSOVO SRBIJI? Dok svet prati KRIZU U UKRAJINI, CNN izbrisao GRANICU na MAPI! (FOTO)

U programu uživo televizije Si-En-En (CNN), dok se govorilo o trenutnoj situaciji u Ukrajini, na velikom ekranu se prikazala mapa ove i okolnih zemalj...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 24.02.2022

YouTube: Brze Vesti: AMERI VRAĆAJU KOSOVO SRBIJI?

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 24.02.2022

Twitter profili: Twitter profil @bogdan_zimonjic

  • Lažna vijest
Dezinformacija 24.02.2022

Informer: ZA CNN KOSOVO PRIPADA SRBIJI! Ni SAD ne mogu da sakriju istinu!

Američki CNN u jutarnjem programu izveštavao je o situaciji u Ukrajini, a na mapi koju su prikazali na ekranu južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija...

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno