Raskrinkavanje.ba

Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji”

Odluka crnogorske vlade da ova zemlja od 1. juna otvori granice za građane devet evropskih zemalja, no ne i za građane Srbije i BiH, na nekim portalima je protumačena kao odluka Crne Gore da “otvori granice svima osim Srbima”.

Naslov

Komentar...

U ponedjeljak, 25. maja, crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice s devet evropskih zemalja koje, kako je navedeno, “ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum”, to jest imaju 25 i manje oboljelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika. Kako je saopšteno, u trenutku donošenja odluke te države su bile Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Ova odluka, saopštena na press konferenciji crnogorske vlade u Podgorici, naišla je na burne reakcije mnogih portala u Srbiji i BiH.

Zaključke s konferencije, preuzete iz članka kojeg je 25.5. objavio portal Radio Televizije Crne Gore, prenijeli su brojni portali u regiji, neki uz senzacionalističke naslove, ili potpuno netačne tvrdnje.

Portal Informer je tako 25. maja objavio članak sa naslovom u kom se tvrdi da su granice otvorene “svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”:

MILOVI FAŠISTI DOZVOLILI ULAZ U CRNU GORU SVIMA OSIM SRBIMA IZ SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE!

Vlast Mila Đukanovića donela je odluku da otvori granice za sve, osim za Srbe iz Srbije i Republike Srpske.

Zarad mržnje prema Srbima, Milo je spreman da upropasti čak i letnju sezonu u svojoj zemlji. Ekonomija i turisti mu nisu važni, bitna je samo netrpeljivost prema našem narodu.

Izuzev ovih nekoliko rečenica, ostatak teksta prenesen je iz članka sa portala Radio Televizije Crne Gore i u njemu se uopšte ne pominje ime crnogorskog predsjednika. Sličan “pristup” imao je i portal Republika, koji je istog dana prenio članak sa portala Sputnik Srbija, ali sa naslovom:

MILO RASISTA I SRBOMRZAC: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju 

Slične naslove, sa nešto “blažim” verzijama iste tvrdnje, istog dana je objavio čitav niz medija, uglavnom iz Srbije:

Da li mogu pasti niže od OVOGA: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali NE I ZA SRBE! (Novosti)

MASKE KONAČNO PALE: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali NE I ZA SRBE! (Kurir)

NE MOŽE JADNIJE OD OVOGA: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za SRBE (Srbija Danas)

NEVIĐENA PROVOKACIJA: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali ne i za Srbe (Info Portal)

PODGORICA KORISTI KORONU ZA PRISILNU ASIMILACIJU Crna Gora otvara granice  1.juna, ali ne i za Srbe! (Alo)

Više portala je objavilo i slične naslove u kojima je riječ “Srbi” zamijenjena riječima “Srbija” i/ili “RS”, a ponegdje i ”BiH”:

STRAŠAN SKANDAL! Crna Gora otvara granice 1. juna! Ali ne za Srbiju! (Espreso)

Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju (Sputnik)

Crna Gora granice otvara 1. juna, ali ne i za Srbiju i RS (Big Portal)

Crna Gora od 1. juna otvara granice, ali ne i sa Srbijom i BiH (TIP)

Crna Gora otvara granice 1. juna. Ali ne i za BiH (Raport)

 Novopazarski portal Snews je o ovoj odluci 26.05. objavio članak naslovljen:

“Zbog Srpske crkve” Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom

Ovaj članak, većim dijelom prenijet s portala RTCG, sadrži i skraćenu verziju izjave koju je srpski ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, dao za Blic:

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ocjenio da vlasti Crne Gore sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vjernici SPC, te da jednostavno, kako je naveo, očito imaju problem sa srpskim narodom”.

Članak objavljen na portalu Snews sadrži i sljedeću tvrdnju:

"Prema posljednjoj olduci crnogorskih vlasti građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru. Ovu odluku osudili su srbijanski zvaničnici."

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je Crna Gora otvorila granice za sve “osim za Srbiju i/ili Republiku Srpsku”, koje su objavljene u naslovima brojnih portala, nisu tačne - što se vidi i iz samog članka kojeg su ovi portali prenijeli sa stranice RTCG:

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa epidemijom korona virusa, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje. Marković je na pres konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RTCG. On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom. 

Granica Crne Gore je, dakle, otvorena za samo devet evropskih zemalja, a ne za sve osim za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dalje, tvrdnja da Crna Gora dozvoljava ulazak svima “osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”, jednako je netačna, budući da se odluka odnosi na države, a ne na narode ili bilo koje etničke grupe. Dodatno, isticanje Republike Srpske u ovakvim naslovima predstavlja posebno besmislenu tvrdnju, jer stvara utisak da se odluka odnosi samo na građane/ke RS, ali ne i na ostale građane/ke Bosne i Hercegovine - države čiji je RS dio. 

Posebno je manipulativna tvrdnja objavljena na portalu Snews, koja eksplicitno spominje da “građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru”. Ova tvrdnja, koja se nalazi u samom uvodu članka, ostavlja dojam da se radi o konkretnoj odluci crnogorske vlade da građanima/kama Srbije i Republike Srpske zabrani ulazaku zemlju, što nije tačno. 

Tvrdnja da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom "zbog srpske crkve", koju je objavio isti portal, predstavlja parafraziu izjave Ivice Dačića koju je 25.5. objavio Blic. Međutim, u naslovu ovog članka nije naznačeno da se radi o njegovoj izjavi, pa isti ostavlja dojam da se radi o odluci crnogorskih vlasti - što, također, nije istina. 

Ni tvrdnja iz naslova portala Alo prema kojoj "Podgorica koristi koronu za prisilnu asmilaciju" u samom članku nije nikako obrazložena, te nije jasno na šta se ona konkretno odnosi, niti kako je povezana sa izvještajem o odluci crnogorske vlade. 

Činjenica jeste da bi, prema kriteriju kojeg je Marković naveo, i neke druge zemlje trebale biti na ovom spisku, prije svega BiH koja ima oko 16 oboljelih na 100.000 stanovnika, ali na primjer i Slovačka te Sjeverna Makedonija koje također imaju manje od 25 oboljelih na sto hiljada stanovnika. Također, prema podacima sa iste stranice, Poljska (čiji građani od 1. juna mogu putovati u Crnu Goru), trenutno ima oko 28 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Sudeći prema tome, jasno je da vlada Crne Gore ovaj kriterij ne primjenjuje dosljedno, no i dalje je sigurno da ni Srbija ni BiH nisu jedine države prema kojima Crna Gora ne otvara granice 1. juna.

Tvrdnju da je Crna Gora najavila otvaranje granica za sve osim za Srbe, to jest za sve osim za Srbiju/RS/BiH, ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer je najavljeno otvaranje granica za svega 9 država. 

Naslove u kojima se pojavljuju tvrdnje i/ili akteri koji nisu prisutni u samom članku (kao što su tvrdnje o “asimilaciji”, srpskoj crkvi, ili pominjanje Mila Đukanovića) ocjenjujemo kao klikbejt

Naslove u kojima se ističe da se granice neće otvoriti sa Srbijom i BiH/RS, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, budući da ova tvrdnja jeste tačna, ali stvara pogrešan dojam o tome da su jedna ili obje ove države posebno tretirane što, kako se iz same najave može vidjeti, nije slučaj. 

Napomena 1.6.2020.

Portali Euractiv i Moja Banjaluka su nakon objave naše analize objavili ispravku netačnih navoda zbog čega je člancima objavljenim na ovim portalima dodana ocjena demantovano. 

Napomena 24.12.2020.

Portali Kurir i Espreso(.rs) su u originalnim člancima ispravili netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

Napomena 

23.03.2021: Portal Republika je u originalnom članku ispravio netačne navode pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

21.12.2021:  Portal Alo je u članku ispravio netačne navode, pa je članku dodijeljena i ocjena ispravljeno.

20.03.2023: Portal Mondo (.ba) je u originalnom članku ispravio netačne navode pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

21.03.2023: Portal Mondo (.rs) je u originalnom članku ispravio netačne navode pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.05.2020

Informer: MILOVI FAŠISTI DOZVOLILI ULAZ U CRNU GORU SVIMA OSIM SRBIMA IZ SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE!

Vlast Mila Đukanovića donela je odluku da otvori granice za sve, osim za Srbe iz Srbije i Republike Srpske

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 25.05.2020

Alo: PODGORICA KORISTI KORONU ZA PRISILNU ASIMILACIJU Crna Gora otvara granice 1.juna, ali ne i za Srbe!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.05.2020

Republika.rs: MILO RASISTA I SRBOMRZAC: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju

"Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zd...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 26.05.2020

Snews: “Zbog Srpske crkve” Crna Gora 1. juna ne otvara granice sa Srbijom

Prema posljednjoj olduci crnogorskih vlasti građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Kurir: MASKE KONAČNO PALE: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali NE I ZA SRBE!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.05.2020

Espreso.rs: STRAŠAN SKANDAL! Crna Gora otvara granice 1. juna! Ali ne za Srbiju!

Marković je na konferenciji za novinare rekao da je da je kriterijum Instituta za javno zdravlje najmanje 25 obolelih u odnosu 100 hiljada stanovnika

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.05.2020

RTV Pančevo: Milovi fašisti dozvolili ulaz u Crnu Goru svima osim za Srbe iz Srbije i Republike Srpske!

Vlast Mila Đukanovića donela je odluku da otvori granice za sve, osim za Srbe iz Srbije i Republike Srpske

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 25.05.2020

Dnevne: NEVERICA: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju (FOTO)

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Srbija danas (.com): NE MOŽE JADNIJE OD OVOGA: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za SRBE

Plan je da se od naredne sedmice otvore vrtići.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

A1 info: NEVIĐENA PROVOKACIJA: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali ne i za Srbe

Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva “korona fri” država u Evropi”, kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konfere...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Nezavisne: Crna Gora granice otvara 1. juna, ali ne i za Srbiju i RS

PODGORICA - Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Glas Javnosti: Crna Gora otvara granice 1. juna, ALI NE I PREMA SRBIJI!

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Balkans Press: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali NE I ZA SRBE!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konfer...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Raport: Crna Gora otvara granice 1. juna. Ali ne i za BiH

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je dan ranije Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Tuzlanski info portal: Crna Gora od 1. juna otvara granice, ali ne i sa Srbijom i BiH

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdra...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Mondo.rs: Crna Gora OTVARA 1. JUNA GRANICE, ali ne sa Srbijom

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume In...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.05.2020

Moj Doboj: Crna Gora granice otvara 1. juna, ali ne i za Srbiju i RS

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatv...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 26.05.2020

Montenegro click: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali NE I ZA SRBE!

“Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku”, kazao je na početku konferencije za novinare Marković

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Kutaknet: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali NE I ZA SRBE!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 26.05.2020

Big portal: Crna Gora granice otvara 1. juna, ali ne i za Srbiju i RS

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatv...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Sputnik: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Novosti: Da li mogu pasti niže od OVOGA: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali NE I ZA SRBE!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Mojabanjaluka: Crna Gora granice otvara 1. juna, ali ne i za Srbiju i RS

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatv...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano
Klikbejt 25.05.2020

Mondo: Crna Gora otvara 1. juna granice, ali ne sa BiH

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je danas predsjednik V...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 25.05.2020

Alternativna televizija: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali ne i za Srbe!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na pres konfe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Objektiv.rs: ŠAMETNA odluka Crne Gore: Otvaraju granice od 1. lipnja, ali NE ZA SRBE!

"Prvih dana lipnja otvorit će se granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterije Instituta za javno zdravstvo."

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Istok rs: Da li mogu pasti niže od ovoga: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne za Srbe!

“Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva “korona fri” država u Evropi”, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na pres konfe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Info Birač: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za BiH i Srbiju

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je danas predsjednik V...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Krstarica: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdr...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Srbin: Mogu li pasti ispod ovoga: Crna Gora otvara svoje granice 1. lipnja, ali NE ZA SRBE!

"Pobijedili smo u borbi s zlokobnim virusom i Crna Gora je postala prva zemlja" bez krune "u Europi", rekao je premijer Duško Marković.

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Pravda: NE MOŽE JADNIJE OD OVOGA! Crna Gora otvara granice 1. juna, Srbima zabranjen ulaz!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konfer...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Hercegovina promo: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za BiH i Srbiju

Crna Gora će u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, najavio je danas predsjednik V...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Pink: Crna Gora otvara granice 1.juna, ali ne i za građane Srbije

-Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi - rekao je predsednik Vlade Duško Marković na pres konfer...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.05.2020

Patria: Crna Gora od 1. juna otvara granice, ali ne i sa Srbijom i BiH

CRNA GORA, (Patria) - Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume I...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 26.05.2020

Euractiv: Crna Gora otvara granice, ne i za građane Srbije

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje (IJZ), najavio...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano
Klikbejt 25.05.2020

eBrčko: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe!

"Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva "korona fri" država u Evropi", kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na pres konfe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama