“Crni petak” nema nikakve veze sa robovlasništvom

Ova analiza je označena kao: Preko margine

“Crni petak” je novembarski prvi petak poslije Dana zahvalnosti kojeg bilježe popusti proizvoda i usluga što znači početak novogodišnjih praznika i kupnji. Na internetu postoji i netačna priča koja govori o tome da “crni petak” potječe još iz robovlasničkog vremena, kada su se petkom na trgovima prodavali robovi.

Ova lažna priča na naše govorno područje dospjela je u vidu fotografije na društvenim mrežama, koja do objavljivanja ove analize ima skoro 900 dijeljenja.

U opisu fotografije navedeno je:

Ako ste se nekada zapitali zbog čega se dan kada su velika sniženja u svim trgovinama zove baš "crni petak" i zašto je baš petak dan kada se to organizuje, evo vam odgovor.
Afrički robovi su bili na prodaju petkom na javnim trgovima, po bagatelnim cijenama.
"Historia est magistrae vitae!"

O ovoj priči pisalo je nekoliko različitih platformi za provjeru činjenica, poput “Snopes”-a, francuskog “AFP”-a i afričkog “Pesacheck”-a.

Kako su ustanovili, ova lažna tvrdnja prvi put se pojavila u novembru 2018. na engleskom jeziku. Obrnuta pretraga fotografije pokazala je kako je fotografija zapravo korištena kao naslovnica knjige “Every Mother's Son is Guilty” pisca Chrisa Owen’sa, do kojeg je redakcija francuskog “AFP”-a usjpela doći i koji je rekao:

Owen je izjavio AFP-u da su na slici Aboridžinski zatvorenicu u gradu Wyndhamu u zapadnoj Australiji. On u uvodu svoje knjige daje detalje o fotografiji i navodi da je, kada je pronašao fotografiju u državnoj biblioteci Victoria (Melbourne), morao da dobije dozvolu od tradicionalnih vlasnika da je koristi. Prvobitno je objavljena 18. februara 1905. godine, u sedmičnim zapadno australijskim novinama “Western Mail”. Owen je rekao da nije pronašao pozivanje sa pojmom "crni petak" prilikom snimanja ili istraživanja fotografije.

Historija “Crnog petka”: 1869:

Kako navodi “History” ali i navedeni portali za provjeru činjenica,  prva zabilježena upotreba pojma "Crni petak" primijenjena je na financijsku krizu, konkretno na slučaj pada tržišta zlata u SAD-u 1869.

Dva brokera s Wall Streeta, Jay Gould i Jim Fisk, radili su zajedno kako bi kupili što je više moguće zlata, nadajući se pritom da će cijena tako rasti i da će uspjeti prodati isto zlato za nevjerojatnu dobit. Tog petka 1869. godine, zavjera je konačno razotkrivena, što je poslalu berzu u slobodni pad, usljed čega su bankrotirali svi, od baruna sa Wall Streeta do farmera.
- (History.com 23.11.2015.)

1950:

Još 1950. godine, policija u Philadelphiji je koristila  pojam “crni petak” kako bi opisala  gužve:

Policija u gradu Philadelphiji upotrijebila je pojam “crni petak” kako bi opisala haos koji bi uslijedio dan poslije Dana zahvalnosti, kada bi horde kupaca i turista preplavile grad prije velike utakmice između vojske i mornarice koja se održavala svake godine u subotu, nakon Dana zahvalnosti. Ne samo da policajci nisu mogli uzeti slobodan dan, već su morali raditi prekovremene smjene.
- (History.com 23.11.2015.)

1980:

Najustaljenija priča iza tradicije crnog petka povezuje ga s trgovcima.

Nakon što cijelu godinu poslovanja provedu u gubitku ("u crvenom") trgovci navodno zarade veliku dobit ("odu u crno") dan nakon Dana zahvalnosti, jer kupci tokom praznika troše mnogo novca na artikle sa popustima. Iako je istina da su maloprodajne firme bilježile gubitke crvenim i dobitke crnim bojama u njihovom računovodstvu, ova priča porijekla naziva crnog petka je netačna. Naime, najranija poznata upotreba ovog računovodstvenog objašnjenja za porijeklo pojma "Crni petak" datira iz 1981. godine, mnogo godina nakon što je policija u Philadelphiji koristila izraz u vezi s prometnim problemima.
- (History.com 23.11.2015.)

Obzirom na sve navedene činjenice, tvrdnju da pojam “crni petak” ima ikakvu historijsku poveznicu sa robovlasništvom, ocjenjujemo kao netačnu.

Napomena 24.11.2020.

Od vremena objave ove analize, ovu lažnu vijest podijelio je niz Facebook i Twitter profila, kao i web stranica “Svi Srbi u Parizu” (29.11.2019). 

Na Facebooku su ovu lažni vijest podijelili profili Saša Borjević (21.11.2020), Lodika lodi (21.8.2020), Boris Lazić (29.11.2019), Snezana Zana (6.3.2020), Amir Zilic Habull (3.12.2018), Darko Petrović (29.11.2019), Kurspahić Elevdin (30.11.2019) i Berina Salkanović (29.11.2019). 

Na Twitteru su ovu lažnu vijest podijelili profili Midorag Sakotić (30.11.2019), carcareva (1.12.2018) i Veštičanstvena (28.11.2019).Netačne tvrdnje da je “crni petak” historijski povezan sa robovlasništvom u Americi i ove godine objavljene su na skoro 50 Facebook profila i stranica, u formi statusa ili slike. Shodno činjenicama, i ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. (1.12.2021.)25.11.2022.Netačne tvrdnje da je “crni petak” istorijski povezan sa robovlasništvom u Sjedinjenim Američkim Državama dijelile su se na Facebooku i ove godine, uglavnom na privatnim profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6). Tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me