Crnogorska zastava nije zapaljena u Americi

Fotografija zastave Crne Gore koja izgleda kao da u plamenu nije nastala na protestima u Seattleu, već tokom protesta u Beogradu u januaru 2020.

Ocijenjeni članci
Novi Centar Lažna vijest;

Na portalu Novi centar je 14. juna objavljen članak sa naslovom:

Crni rasisti koji ruše Trampa pale zastave Crne Gore jer smatraju da je naziv države rasistički!

U članku se potom navodi:

BLM pokret crnih rasista iz Amerike koji žele da sruše aktuelnog predsednika Trampa počeli su da pale zastave Crne Gore jer smatraju da je ime ove države rasističko.
Montenegro u bukvalnom prevodu sa italijanskog znači Brda crnčuga, te je to najverovatnije razloga za ovakvu reakciju BLM.

Uz ova dva kratka pasusa, odnosno rečenice, članak  je obogaćen screenshotom objava sa Twitter profila korisnika Rush

Fotografija zastave Crne Gore je podijeljena na ovom profilu 14. juna uz opis na engleskom jeziku, u kom se navodi da se paljenje desilo u Sijetlu (Seattle) “zbog toga što je naziv Crne Gore, (Montenegro) rasistički”.

Prenošenja ovog članka na drugim portalima nismo zabilježili, dok je tekst objavila Facebook stranica Skeptični Zevs II, 15. juna ove godine.

Pretraga ove fotografije pokazuje da je ista nastala u januaru 2020. godine. Kako su izvijestili brojni mediji, poput  N1 Srbija  i Al Jazzera Balkans, tokom protesta navijača Crvene Zvezde 2. januara 2020 došlo je do pokušaja paljenja crnogorske zastave ispred ambasade te zemlje u Srbiji.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske s velikom pažnjom prati razvoj situacije u susednoj i prijateljskoj Crnoj Gori, navelo je to ministarstvo povodom incident od sinoć kada su stotine navijača Crvene zvezde protestovale ispred crnogorskeambasade u centru Beograda i pokušale pirotehničkim sredstvima da zapale crnogorsku zastavu.

U navedenom članku N1 televizije korištena je identična fotografija kao i na Twitter objavama u kojima se navodi da je zastava “zapaljena” u Seattle. Originalnu fotografiju je objavila agencija FoNet.

Kao ni tvrdnja o paljenju zastave u Americi, ni uvredljiva tvrdnja da Montenegro u bukvalnom prevodu sa italijanskog znači “Brda crnčuga” nije tačna. Radi se naprosto o doslovnom prijevodu naziva “Crna Gora”, jer Monte na italijanskom znači brda, a negro crno.

U radu objavljenom na stranici Matica crnogorska 2016. godine, o italijanskom nazivu za Crnu Goru, Montenergo, navodi se:

Na istom mjestu se kaže da se u italijanskim izvorima Crna Gora prvi put spominje u izvornom obliku 1348. godine kao Černa Gora, a u dubrovačkim 1379. kao Černagora. Italijanski izvori je bilježe kao Montagna Negra, Montenegro ili Monte Negro, tako da je preko italijanskog naziva za Crnu Goru Montenegro ovaj oblik ušao u zapadnoevropske jezike pa se u toj formi i danas koristi.


Zbog svega navedenog, članak na portalu Novi centar ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ovog članka ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 17. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me