Raskrinkavanje.ba

Crnohumorna slikovnica o svingerima nije napravljena za djecu

Na društvenim mrežama kruži snimak prelistavanja slikovnice o svingerskoj zabavi, uz netačne tvrdnje da je riječ o uznemirujućem štivu za djecu.

Foto: Twitter profil Brad Gosse

Na Twitteru je 3.6.2023. godine podijeljena objava na engleskom jeziku o “svingerskoj slikovnici za djecu”. Tweet sadrži kratki videosnimak prelistavanja navodne slikovnice za djecu o dječaku koji posmatra svingerske zabave svojih roditelja i želi imati takvu zabavu za svoj rođendan. Korisnik koji je retweetovao ovu objavu dodao je opaske o “sunovratu civilizacije” koja se može spasiti “povratkom vrijednostima”.

U narednih nekoliko dana, videosnimak se dijelio i na Facebooku, uz tvrdnje da prikazuje uznemirujuću slikovnicu namijenjenu djeci.


Šta su činjenice?

Svingeri/ce je neformalni naziv za parove i pojedince/ke, najčešće heteroseksualce/ke, koji imaju seksualne odnose s drugim parovima ili imaju “slobodniji” seksualni život. 

Tvrdnjama da postoji svingerska slikovnica za djecu bavio se naš partnerski fact-checking portal Faktograf u analizi 7.6.2023. godine. 

Autor “slikovnice o svingerima” je kanadski komičar Brad Gosse i ona, suprotno tvrdnjama s društvenih mreža, nije namijenjena djeci. Kako se navodi na njegovoj web stranici, Brad Gosse nastoji zabavljati ljude kroz svoje šale i knjige i autor je preko 120 knjiga s crnim humorom, koje izgledaju kao “dječje knjige”. 

Dakle, riječ je o satiričnoj slikovnici. Iz naslova drugih slikovnica na njegovoj stranici, poput “Nismo na kampovanju. Mama i tata su lagali. Beskućnici smo”, “Zašto tata udara mamu”, “Buster, duh perverznjak” i slično, može se zaključiti da je riječ o crnohumornoj šali. 

Shodno činjenicama, tvrdnju ili insinuaciju da snimak prikazuje slikovnicu o svingerima namijenjenu djeci ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke