Da, Caffetin pod plamenom gori, ali ga to ne čini “otrovnim”

Caffetin, kao i mnoge tablete, mogu se zapaliti kada su izložene otvorenom plamenu, na vrlo visokim temperaturama. Razlog su različiti pomoćni sastojci organske prirode. Ipak, to nikako ne znači da lijek nije bezbjedan kako se tvrdi ili sugeriše u pojedinima objavama na društvenim mrežama, niti da sadrži katran.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Dezinformacija; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; YouTube: Kakanj info Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Ispravljeno; YouTube kanal: Jasmin Pjanic Manipulisanje činjenicama;

Na Facebook profilu Hasan Fehrić, 28. maja, objavljen je videosnimak, u kome muška osoba pali tabletu Caffetin na plamenu upaljača. Video je podijeljen uz opis:

Ovo je kafetin, pogledajte zapis, nikad ga više nećete popiti

Muškarac iz snimka, tokom “eksperimenta” dovodi u pitanje bezbjednost lijeka, tvrdeći da je napravljen od katrana, i da nas farmaceutske kuće “truju”.

Evo, vidite ljudi, ovo je caffetin, da vidite šta vi pijete u svom životu. Idemo... Znači, od čega se pravi cafetin i šta će se desiti. Gledajte, kako caffetin gori. Evo,  gledajte, znači, šta nama farmaceutske kuće rade i čime se bave. Ovo se najvjerojatnije proizvodi od katrana. Znači, caffetin je izvađen, gledajte kako gori...I vi opet uzimajte pa pijte caffetine. Gledajte, dragi narode,zar može tableta da gori.( I to kao da si zapalio gumu neku). Evo gledajte. Evo, možete se uvjeriti, znači, pa nek me tuže, nek rade šta hoće. To su naše farmaceutske kuće. Evo vidite šta se dešava, gledajte. I vidjećete na kraju šta ostane od caffetina. Evo možete vidjeti, svi, evo. Neka, ima još, znači. Vidite, možete ga koristiti, znači,  kao potpalu u šporetima za griju, za svašta. Vidite narode. Gledajte ovo, živi katran!.  Eto.  Evo čime nas truju.Evo ga caffetin, katran živi.

Do trenutka pisanja analize, ovaj video je na Facebooku zabilježio 72.000 pregleda a objava je podijeljena 2.3 hiljade puta.

Na Youtube kanalu Kakanj Info, 31.5.2021. godine, također je objavljen snimak na kome je prikazano paljenje Caffetina uz opis, u kome se navodi da Caffetin gori, a u snimku muška osoba dovodi u pitanje bezbjednost tablete zbog njenog svojstva zapaljivosti, te uz psovke tvrdi da je Caffetin napravljen od katrana.

Na Facebook profilu Admir Habibovic, te na YouTube kanalu Jasmin Pjanic, objavljeni su slični “eksperimenti” sa paljenjem tablete Caffetin, uz opise u kojima se samo navodi da tablete gore, dok osobe koje pale Caffetin ništa ne govore.

Cafetin gori (Facebook profil Admir Habibović)

Caffetin tableta gori (YouTube kanalu Jasmin Pjanic)

Na Facebook profilu Sabir Šekerić objavljena je fotografija na kojoj se vidi tableta koja gori i pakovanje Caffetina. U opisu fotografije je navedeno “Gori kafetin”.

Sve ove objave nastale su krajem maja 2021. godine. Ipak, čini se da je ideja o paljenju Caffetina starija. Tako smo na Facebooku profilu Dejan Cvetkovic uspjeli pronaći objavu iz 2015. u kojoj se navodi svojstvo zapaljivosti tablete, i time dovodi u pitanje njena bezbjednost.

OVO MOZETE PROBATI I SAMI SE UVERITI...AKO UZMETE PILULU CAFFETINA I PINCETOM JE DRZITE POD PLAMENOM UPALJACA, ONA CE POCETI DA GORI RAZVIJAJUCI DIM KAO KOD SAGOREVANJA NAFTE.PRI TOM CELA POCRNI I KAPLJE NA TLO...DA LI JE CAFFETIN ZAPRAVO DERIVAT NAFTE? CIME NAS TO TRUJU?

 

 

Šta su činjenice?

 

Povodom pomenutih snimaka koji se dijele na društvenim mrežama, uputili smo upit Alkaloidu, proizvođaču lijeka Caffetin. Iz predstavništva ove kompanije u Bosni i Hercegovini stigao nam je odgovor u kome su objasnili zbog čega Caffetin gori ukoliko je izložen plamenu, te istakli da njegova zapaljivost ne predstavlja bezbjednosni rizik za korisnike.

Kao i većina hemijskih supstanci tako i mnoge tablete različitog sastava mogu se zapaliti kada su izložene otvorenom plamenu, na vrlo visokim temperaturama.  To je zbog činjenice da tablete u svom sastavu sadrže razne pomoćne sastojke organske prirode, koji su zapaljivi na temperaturi iznad 230 ˚C, dok је temperatura plamena ručnih upaljača na bazi butana znatno iznad 1000 ˚C. Ovo svojstvo zapaljivosti pomoćnih sastojaka nema uticaja na kvalitet, sigurnost i efikasnost lijeka. Pomoćne supstance koje se koriste u Caffetinu su apsolutno bezbjedni, odobreni i među najčešće korištenim pomoćnim sastojcima u svijetu za proizvodnju tableta.      

U nekim od objava se navodi da se katran koristi u proizvodnji Caffetin tableta, što su iz Alkaloida također demantovali.

Katran, ili bilo koje srodno jedinjenje, se ne koristi u proizvodnji tableta Caffetin.  

Za informacije oko sastava, aktivnih komponenti i pomoćnih supstanci uputili su nas na zvanično odobreno uputstvo za pacijente od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Ovaj dokument moguće je pronaći na sajtu ove agencije. U njemu se navodi:

6. DODATNE INFORMACIJE
Šta Caffetin sadrži

Aktivna supstanca je paracetamol, propifenazon, kofein i kodein-fosfat seskvihidrat. Jedna tableta sadrži: 250 mg paracetamola, 210 mg propifenazona, 50 mg kofeina i 10 mg kodeinfosfat seskvihidrata.

Pomoćne supstance: kalcijum-hidrogenfosfat dihidrat; mikrokristalna celuloza; povidon;kroskarmeloza-natrijum; silicijum-dioksid koloidni bezvodni; natrijum-skrobni glikolat; gliceroldibehenat; natrijum-laurilsulfat; magnezijum-stearat.

Dakle, Caffetin, kao i mnoge tablete, mogu se zapaliti kada su izložene otvorenom plamenu, na vrlo visokim temperaturama. Razlog su različiti pomoćni sastojci organske prirode, koji su zapaljivi na temperaturi iznad 230 ˚C. Ipak, to nikako ne znači da lijek nije bezbjedan. Da je lijek siguran potvrđuje i dozvola za upotrebu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, ali i sličnih agencija u drugim državama u kojima se prodaje.

Shodno navedenom, objava na Facebook profilu Dejan Cvetković, u kojoj se insinuira da zbog svojstva zapaljivosti Caffetin nije bezbjedan, te u kojoj se postavljaju pitanja “da li je caffetin zapravo derivat nafte”, te “čime nas to truju”, dobija ocjenu dezinformacija i teorija zavjere

Objava na profilu Hasan Fehrić, u kojoj se iznose eksplicitne netačne tvrdnje o tome da Caffetin sadrži katran i navodi da farmaceutske kompanije “truju” stanovništvo, dobija ocjenu lažna vijest i teorija zavjere. Iste tvrdnje na Youtube kanalu Kakanj Info dobivaju ocjene prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

Ostale objave u kojima se samo navodi da Caffetin gori, bez dodatnih tvrdnji ili pojašnjenja, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Tačno je da Caffetin pod plamenom gori, međutim u tome nema ništa neobično i to ne znači da lijek nije bezbijedan, kako se insinuira takvim objavama.

Napomena

Objava na YouTube kanalu Kakanj Info je u međuvremenu izmijenjena i sada sadrži tačne informacije i dobija ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 21. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me